“Gebruik het woord miskraam niet meer!” Maar wat dan wel?

Dit jaar mocht ik spreken bij het congres ‘Verlies in de verloskunde’. Hoogleraar verliesverwerking Manu Keirse was er de eerste spreker. Wat is het toch heerlijk om naar hem te mogen luisteren!

Je weet misschien dat hij het voorwoord schreef voor mijn boek ‘Begeleiding van vrouwen met een miskraam’. Ik ben er heel dankbaar voor, dat hij zijn naam heeft willen verbinden aan dit boek.

Manu Keirse opende het congres ‘Verlies in de verloskunde’ met een pleidooi om het woord miskraam niet langer te gebruiken. Omdat het zo’n naar woord is, met associaties naar mislukken. En omdat het geen recht doet aan het ervaren verlies. Daar heeft hij een punt.

Manu Keirse stelde voor om voortaan te spreken over het verlies van een prille zwangerschap.

Waarom is dit nog niet ideaal?
Het verlies van een prille zwangerschap. Op zich klinkt dat al beter, natuurlijk. Maar ook dit is nog niet de perfecte oplossing. Waarom niet? Nou, ik geef je twee redenen:

  • Zwangerschapsverlies vind ik nog vrij afstandelijk en niet recht doen aan de impact die het verlies kan hebben. Daarom wil ik er iets aan toevoegen: het gaat om het verlies van een kindje in de prille zwangerschap.
  • Verder heb ik bedenkingen bij het woord pril. Want wat is pril? Kun je een zwangerschap van 10 of 12 weken nog pril noemen? En een zwangerschap van 15 weken? Pril is een subjectief begrip.

Kortom, we zijn er nog niet uit. Mogelijk dat er in de loop van de tijd een term of omschrijving komt die passender is. En tot die tijd varieer ik. Ik zal ‘miskraam’ gebruiken naast de langere omschrijving ‘verlies van een kindje in de zwangerschap, hoe pril ook’.

Waarom blijf ik ook het woord miskraam nog gebruiken?
Nou, bijvoorbeeld omdat mensen online zoeken op termen als ‘miskraam’ of ‘verwerken miskraam’. Het woord ‘miskraam’ is kort en bondig, en in de volksmond is het duidelijk dat het dan gaat om het verlies van een kindje in het begin van de zwangerschap.

Daarom blijf ik de term ‘miskraam’ ook gebruiken. Dan blijven de tips, stappenplannen en helpende ervaringsverhalen namelijk vindbaar voor zoveel mogelijk ouders, zodat ze er baat bij kunnen hebben.

Wat is mijn advies aan jou?
Varieer in de termen die je gebruikt. Gebruik gerust af en toe miskraam naast de wat langere omschrijving. (Let op: gebruik geen jargon richting ouders. En het begrip ‘missed abortion’ al helemaal niet, he.)

Om met online te beginnen: bij veel verloskundigenpraktijken heeft miskraam intussen een plek in het menu van de website, heel goed. Een kort woord in de menubalk is praktischer dan een zin als ‘verlies van je kindje in de prille zwangerschap’.

Dat geldt trouwens ook voor de naam van mijn praktijk. Miskraambegeleiding Nederland geeft duidelijk aan waar het me om gaat. En alhoewel Manu Keirse liever ziet dat ik mijn bedrijfsnaam verander in iets zónder het woord miskraam, laat dat echt nog even op zich wachten :-).

Goed, het advies is om te variëren in de termen die je gebruikt. Ook in gesprek met ouders is het respectvol om niet alleen te spreken over de miskraam, maar om het ook te benoemen als het verlies van hun kindje in de zwangerschap. Hoe pril die zwangerschap ook was. De zwangerschapstermijn maakt voor het verlies of verdriet namelijk niet uit.

Want…
Zoals Manu Keirse het zegt: ‘het verlies is niet af te meten aan het gewicht van het kindje, maar aan de verwachtingen die de ouders ervan hadden.’

Kijk, dat is dan weer prachtig gezegd!

 

Wil je meer suggesties hoe je miskramen richting ouders goed bespreekbaar kunt maken? Doe dan mee aan de geaccrediteerde training ‘Vrouwen met een miskraam goed begeleiden’.

 

© Miriam van Kreij – 2018