,

Hoe vertel je je vriendinnen over je miskramen? Een gouden tip!

In elke training die ik geef aan verloskundigen en echoscopisten komt het wel voorbij. Dat de vrouw die haar kindje verloor in het prille begin van de zwangerschap aan haar verloskundige vraagt: zal ik het wel vertellen aan mijn omgeving? Zeker als ze al vaker een miskraam heeft gekregen, lijkt de drempel steeds hoger te worden.

Wat antwoorden verloskundigen dan meestal? Natuurlijk, mag je het vertellen! Meestal helpt het om erover te praten. Laatst vulde een verloskundige dat aan: “Praat erover met je partner en met minstens één vrouw in je omgeving. Een vriendin of een zus bijvoorbeeld.” Mooie suggestie!

Het kan heel fijn zijn voor ouders om meer mensen in vertrouwen te nemen. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat ze zich steeds verder gaan terugtrekken uit hun sociale omgeving. De steun van mensen in de omgeving kan heel waardevol zijn.

Marijke Linssen schreef het boek ‘Verborgen verlangen’ voor koppels tijdens vruchtbaarheidsbehandelingen. In dit boek las ik een mooie suggestie, die ook passend kan zijn voor stellen bij wie de zwangerschap is misgelopen.

De gouden tip voor de vrouw die één of meer miskraam heeft gehad:
Organiseer een vriendinnenavond, waarop je je beste vriendinnen gaat vertellen over je miskramen. Over wat het met je doet. En over wat je vriendinnen voor jou kunnen betekenen.

Vertel op die avond dus ook welke steun jij zou willen krijgen. Vind je het bijvoorbeeld fijn als ze geregeld bellen of appjes sturen om te vragen hoe het met je gaat? Wil je graag afspreken of juist met rust gelaten worden? Wil je dat ze het verder aan niemand vertellen?

Een persoonlijke ervaring uit het boek:
“Ik vond het heel spannend toen de avond aanbrak voor de vriendinnen-meeting. Ik begon wat zenuwachtig, maar toen ik mijn verhaal deed en ik zoveel lieve reacties en oprecht geïnteresseerde vragen kreeg, voelde ik me langzaamaan ontspannen. Het werd uiteindelijk een heel gezellige en warme avond.”

Drie aandachtspunten:

  • Natuurlijk kan je behoefte aan steun in de loop van de tijd veranderen. Laat je vriendinnen het dan ook weten.
  • Misschien beperk je het niet tot je vriendinnen. Je kunt met je partner ook een avond organiseren om het aan bevriende stellen of gezamenlijke vrienden en familie te vertellen. Dan is de steun er ook voor jullie allebei.
  • En, als je het te moeilijk vindt om er face-to-face over te vertellen, dan kun je ook een mail sturen aan de mensen die je het wilt laten weten.

Wat kun je hiermee als verloskundige?
Dit is een tip die heel waardevol kan zijn voor de ouders die je begeleidt. Omdat ze daarmee steun organiseren in hun omgeving. Dat maakt ook dat jij als hun verloskundige niet de enige bent waar ze bij terecht kunnen.

Dus merk je bijvoorbeeld in je telefonische nazorggesprek 4 tot 6 weken na de miskraam, dat ouders meer steun kunnen gebruiken? Dan kun je ze deze suggestie doen.

Wil je meer leren over hoe je ouders met een miskraam kunt begeleiden? Doe dan mee aan de KNOV- & BEN-geaccrediteerde training miskraambegeleiding, speciaal voor verloskundigen en echoscopisten. Je bent heel welkom!

Of organiseer de geaccrediteerde training voor jouw verloskundigenpraktijk, echocentrum of kring. Ik ga er graag over met je in gesprek.

© Miriam van Kreij – 2018