Nascholing voor verloskundigen, echoscopisten en gynaecologen

“Vrouwen met een miskraam goed begeleiden”

In deze nascholing leer je hoe je vrouwen met een miskraam goed begeleidt. Op een manier die voor jou en de moeder goed voelt. De nascholing is geaccrediteerd door de KNOV, door de BEN én door de NVOG. Inmiddels hebben al meer dan 100 groepen deze nascholing gevolgd.

Voor wie is de nascholing? Voor verloskundigen, echoscopisten en gynaecologen die de vrouwen in hun praktijk de best mogelijke ondersteuning willen bieden bij en na een miskraam. Maar die daarbij ongemak of onvermogen voelen om deze vrouwen echt goed te begeleiden. Dus, heb je ook op dit thema de ambitie om de beste verloskundige, gynaecoloog en/of echoscopist te zijn? Dan ben je heel welkom!

(Trouwens, deze nascholing rond miskraambegeleiding is ook heel waardevol incompany. Bel me gerust als je een incompany scholing wilt organiseren voor je ziekenhuis, VSV of praktijk.)

De nascholing is een effectieve combinatie van een voorbereidingsopdracht, een live trainingsdag en een evaluatieopdracht. Je leert hoe je vrouwen met een miskraam echt goed begeleidt. Juist op psychosociaal emotioneel gebied. En je leert ook hoe je de beschikbare tools effectief inzet in je contact met de vrouwen met een miskraam.

‘Ik zag best tegen de cursus op, maar ja, het is een onderdeel van ons vak. Nou, ik heb er zóveel aan gehad. Nu lopen mijn gesprekken veel gemakkelijker, ik voel me professioneler en onze cliënten zijn nóg beter geholpen.’ Colette Bloetjes – echoscopist & verloskundige van Verloskundigenpraktijk Steenwijk

Wat leer je in de nascholing?

Je leert wat je kunt doen en wat helpend is om te zeggen in deze drie situaties:

  • als je bij een echo een miskraam constateert.
  • als een vrouw een miskraam meemaakt.
  • als een vrouw na een miskraam opnieuw zwanger is.

Je krijgt nieuwe inzichten in wat je kunt zeggen of doen zodat de moeders minder angst en meer vertrouwen voelen. En je ervaart dat dát het voor jou gemakkelijker maakt om ook dit aspect van je vak aandacht te geven. Je kunt zelf met meer vertrouwen de gesprekken voeren.

Trouwens, veel deelnemers schrijven in hun intakeformulier dat ze niet erg happig zijn op rollenspellen. En hoewel die natuurlijk wel heel effectief kunnen zijn, doen we in deze training geen rollenspellen. Dan weet je dat ;-).

Je leert hoe je beschikbare gratis checklists en andere hulpmiddelen kunt inzetten in je begeleiding. Daarmee help je de moeder om haar miskraam te verwerken.

Je ontdekt welke informatie je kunt toevoegen aan jullie folder of website, om vrouwen te helpen rond hun miskraam.

Je ervaart hoe jouw begeleiding direct verschil maakt voor de vrouw. Dat doet ook haar gezin en haar eventuele volgende zwangerschap goed.

Sinds coronatijd volgen tientallen groepen deze scholing via zoom. 100% zei dit:
– Ja, het werkt goed om de scholing live online te volgen!
– De scholing is heel waardevol geweest voor me.
– Ik zou deze scholing via zoom zeker aanraden aan collega’s!

Tara Sevenich van Verloskundigenpraktijk Puur is het daarmee eens: ‘Én heel handig dat je de scholing vanuit huis kunt volgen. Dat scheelt veel reistijd!’

Mandy Thissen-Huskes van Verloskundigenpraktijk Parkstad vult aan: ‘De scholing heeft me echt veel gebracht! En ik heb de hele dag vol energie kunnen volgen, ook via zoom!’
Sanne Meerdink van Verloskundigenpraktijk Schouwen-Duiveland zegt dat ook: ‘Vooraf was ik sceptisch over scholing via zoom, maar het werkte erg goed en was hartstikke leuk, ook door het werken in afwisselende groepjes. Ik heb er veel aan gehad!’

Tot slot Maaike Verhoeven, verloskundige bij de Zorggroep Almere: “Je kunt duidelijk merken dat je veel expertise en kennis hebt, Miriam. En zeker ook goede zoom-skills! ;)”

Je bent heel welkom om mee te doen! Je kunt kiezen om de scholing te volgen in Bilthoven of om de scholing te volgen via zoom. Er is veel animo voor en het aantal plekken is beperkt. Schrijf je dus meteen in.

Wat krijg je in de nascholing?

  • De nascholing is een effectieve combinatie van een voorbereidingsopdracht, een live trainingsdag en een evaluatieopdracht.
  • Voorafgaand aan de scholingsdag vul je een uitgebreid intakeformulier in. Dit draagt bij aan focus op de nascholing en een zo goed mogelijk resultaat.
  • De nascholing is gebaseerd op jarenlange praktijkervaring in het werken met vrouwen die één of meer miskramen hadden. Bovendien krijg je de kennis uit een onderzoek onder meer dan 500 vrouwen met miskramen.
  • Je volgt de nascholing met andere gedreven leergierige professionals, die ook op dit gebied hun expertise willen vergroten. De onderlinge uitwisseling maakt deze training ook bijzonder waardevol.
  • Je krijgt een handig en volledig werkboek, waardoor je je kennis en inzichten kunt bewaren. Dat helpt om ook later te ervaren welke vooruitgang je boekt.
  • De live scholingsdag is op een fijne locatie, waardoor je even los bent van je dagelijkse hectiek. Bovendien krijg je een heerlijke lunch. We kunnen de scholing ook bij jou in de buurt organiseren, voor jullie praktijk, ziekenhuis of VSV bijvoorbeeld. De scholing kun je ook veilig en gemakkelijk volgen via zoom.
  • Accreditaties. De scholing is geaccrediteerd door de KNOV, de NVOG en de BEN. Bij de KNOV krijg je 3 MIO-punten en 4 nascholingspunten in categorie A. Echoscopisten krijgen bij de BEN bovendien 2 punten. Gynaecologen krijgen bij de NVOG 5 punten. Verder hebben ook de LV POH GGZ en de bond voor doula’s NBvD de scholing geaccrediteerd.
  • En heb je de scholing met goed resultaat gevolgd, maar ben je niet geregistreerd in een kwaliteitsregister? Bijvoorbeeld omdat je praktijkassistent bent? Dan krijg je een certificaat.

Wat is het resultaat? Je bent completer in je begeleiding. Omdat je in deze scholing heel gerichte en effectieve aandacht voor de psychosociale emotionele kant van miskramen toevoegt aan je expertise.

  • Je bent goed in staat om vrouwen en stellen te begeleiden die een miskraam hebben of hadden.
  • Dat geeft hen en jou een goed gevoel en meer vertrouwen.
  • Als vrouwen meer vertrouwen hebben, bellen ze minder vaak en hebben ze minder extra controles nodig. Dat scheelt je praktijk tijd en geld. En bovendien zijn de moeders nóg tevredener over de begeleiding!
  • Je bekwaamt jezelf verder op het gebied van miskramen. Door de opdrachten, de scholingsdag zelf en de reflectie achteraf, besteed je in deze nascholing gericht tijd en energie om je professioneel en persoonlijk verder te ontwikkelen. Goed voor jou, je praktijk en de vrouwen die je begeleidt!

Wat zeggen eerdere deelnemers?

Inmiddels is de nascholing al meer dan 90 keer gegeven aan verloskundigenpraktijken, VSV’s, kringen, echocentra, groepen verloskundigen en echoscopisten. Wat zeggen eerdere deelnemers?

  • Ik zie er niet meer tegenop om vrouwen met een miskraam te moeten bellen. Ik weet nu wat ik kan zeggen. En dat werkt!’ Kasia Mika, verloskundige
  • ‘De leerzaamste scholing van het jaar!’ Kyra Claassens, verloskundige en echoscopist in opleiding
  • ‘Eerst dacht ik: een héle dag over miskramen?! Maar de dag vloog om en ik heb er veel aan gehad!’ Liesbeth Kluijfhout, verloskundige
  • ‘Ik voel me sinds de nascholing veel zekerder, omdat ik nu weet wat we kunnen doen om mensen met een (eerdere) miskraam te helpen.’ Kristel Hurenkamp, verloskundige
  • ‘Ik ben heel positief over deze scholing! Het is zo concreet en praktisch. De dag, het boek, de follow-up, dat maakt dat ik er veel aan heb in de praktijk.’ Lieve Soek, verloskundige
  • ‘Veel waardevoller dan ik op voorhand had kunnen bedenken, dank!’ Ilse Keulen, verloskundige/echoscopiste
  • ‘Mega-veel aan gehad! Zeker ook voor mensen die net echo’s maken.’ Femke Winia, verloskundige/echoscopiste
  • ‘Tegen collega’s zeg ik: ‘Als je nou een écht goede scholing zoekt, volg deze!” Iris Zwanenburg, verloskundige Aan het Spaarne.
  • ‘Ik ben heel blij met de scholing, want ik zie nu niet meer op tegen gesprekken rond miskramen. Nu ik weet wat ik kan zeggen en vragen, ben ik comfortabeler in de gesprekken. Dat maakt het contact met de mensen soepeler en onze zorg beter. Ja, ik heb veel gehad aan de scholing.’ Maureen Knol – verloskundige & echoscopist bij Verloskundigenpraktijk Petit
  • ‘Toen ik ouders begeleidde rond het afbreken van hun zwangerschap van 17 weken, heb ik ook zóveel gehad aan wat ik in je scholing geleerd heb!’ Anouk Rutterkamp, verloskundige
  • ‘Vroeger kon ik er tegenop zien om vrouwen met een miskraam te moeten bellen. Door de scholing verlopen de gesprekken veel prettiger! Ik bel nu met meer zelfvertrouwen, heel fijn!’ Marieke Verloop, BIB Verloskundigen
  • ‘Ik vind de letterlijke zinnen uit de reader heel behulpzaam!’ Lisette Snijders, verloskundige/echoscopiste
  • Er zijn niet veel scholingen die inhoudelijk zó goed zijn en waar je met zulke praktische tips naar huis gaat.‘ Marijke Schuringa, verloskundige/echoscopiste.
  • ‘Eerst was ik nog wel eens bang om emoties op te rakelen. Nu voel ik me veel rustiger en comfortabeler rond miskramen, hoe verdrietig de situatie ook is. Dat maakt mijn zorg beter!’ Miriam Dieleman-Francke, verloskundige en echoscopist in opleiding
  • ‘Nogmaals dank voor de interessante bijscholing, het was echt veel meer dan ik had verwacht, erg leuk!’ Remke Grootenhuis, verloskundige en echoscopist, Praktijk VIDA, Amsterdam.
  • ‘Ik heb nog steeds heel veel plezier van de bijscholing! Je tips en adviezen maken het gesprek een stuk makkelijker.’ Marcelle van Hengel, praktijkassistent Verloskundigenpraktijk Carnisselanden.
  • ‘Zo blij dat we geen rollenspellen hoefden te doen ;-)’
  • ‘Ik heb afgelopen week al 3 slechtnieuwsgesprekken gehad en volgens de nieuwe aanpak gewerkt. Wat fijn, die nieuwe aanpak! Ik heb het gevoel veel betere zorg te leveren en ervaar een veel diepere connectie met de cliënten. Ze zijn opener en vertellen me veel. Fijn!’ Kimberley Berendsen, verloskundige/echoscopist, Verloskundige Praktijk Veere.
  • ‘Het is de investering meer dan waard.’
  • Ik heb de scholing nu voor de 2e keer gevolgd. De ontwikkeling rond miskramen gaat verder, mijn eigen verdieping ook. De eerste keer vond ik het al een fijne leerzame dag. En nu heb ik er ook weer handige zinnen van meegenomen. Ook als je zoals ik al 37 jaar verloskundige bent, is de scholing een aanrader!’ Ineke de Kleine – van Urk – Verloskundige Praktijk Nunspeet
  • ‘Vroeger stelde ik telefoontjes aan mensen met een miskraam wel eens uit. Dankzij de scholing niet meer, ik zie er echt niet meer tegenop.’ Lidewij Buter, verloskundige.
  • We doen meerdere nascholingen, maar deze blijft echt hangen. De eindopdracht is ook heel waardevol. We hebben echt dingen veranderd in onze praktijk!’ Jolien Dekker, verloskundige.
  • ‘Ik vond dat het goed aansloot, heel knap. Was echt niet vanuit cliëntperspectief maar echt vanuit de zorgverlener.’
  • ‘Ik had niet gedacht dat de scholing zó veel effect zou hebben. Mensen waren altijd al positief, maar ervaren nu nog betere begeleiding.’ Arianne Klop- van Galen, verloskundige/echoscopiste
  • ‘Ook best lekker dat je er zoveel MIO-punten voor krijgt.’
  • ‘Aandacht voor de psychosociale kant van miskramen, dat heb ik echt gemist in mijn opleiding in de jaren ’90. Deze nascholing is een heel goede aanvulling op ons werk.’ Astrid Reitsma, verloskundige/echoscopiste
  • ‘Omdat ik nog niet zo lang echoscopiste was, was het super om het met andere echoscopisten te kunnen hebben over wat je zegt bij slecht nieuws.’ Anja Kremer, verloskundige/echoscopiste
  • ‘Ik ben blij met de manieren om dit vaak pijnlijke onderwerp bespreekbaar te maken.’
  • ‘Zou je de training aan een collega aanraden? Ja!’
  • ‘Fijne dag, het heeft mij ook persoonlijk veel gegeven.’
  • ‘De ene vrouw is niet meer zo bezig met haar miskraam, de andere vrouw maakt het (onbewust) erg onzeker of zorgt voor stress. Ik heb in deze scholing handvatten gekregen om beide groepen vrouwen goed te kunnen begeleiden.’

Ervaringen na een incompany nascholing op de praktijk:

  • ‘Vaak wordt gedacht dat aandacht voor de emotionele kant bij miskramen (te) veel tijd kost op het spreekuur. Dat is niet zo, integendeel. Nu we jouw tips uit de nascholing toepassen, geven we betere zorg in minder tijd. Ouders hebben een beter gevoel, ondanks hun verdriet. Als verloskundige werk je met meer voldoening en het spreekuur loopt niet uit! Het is een heel complete cursus!’ Annelies Bac, De Luiermand, Vlaardingen.
  • ‘We deden al best wat aan miskraambegeleiding, maar allemaal op onze eigen manier. Door de nascholing weten we nu veel beter waar ouders behoefte aan hebben en wat wij daarin kunnen betekenen. Wat zeg je als je bij de echo een miskraam constateert? Wat kun je daarna doen als verloskundige of echoscopist? Wat kun je aan de telefoon bespreken, welke vragen zijn dan handig?
    We hebben in de training heel goede tips gekregen, die we meteen konden toepassen in onze praktijk. We zijn vervolgens een avond samen gekomen en hebben bepaald op welke manier we ouders nog beter kunnen begeleiden rond een miskraam.
    We merken dat onze begeleiding nu echt bijdraagt aan verwerking door de ouders. Dat is natuurlijk ons doel geweest en het is fijn die bijdrage te kunnen leveren. We merken allemaal positieve effecten die de begeleiding op de ouders heeft en hebben echt handvatten gekregen om de mensen te helpen bij deze heftige gebeurtenis.
    Kortom, ik zou de training zeker aan elke verloskundigenpraktijk aanraden!‘ Carmen Bax, Verloskundigenpraktijk Lucina, Dordrecht
  • ‘We weten dat begeleiding bij miskramen een belangrijk onderdeel is van ons vak. En omdat ik enthousiast was over een eerdere training van je, hebben we de training georganiseerd op onze praktijk.
    Voordeel is dat het thema meteen bij ons allemaal leeft. De training geeft veel praktische suggesties om onze zorg te verbeteren. We zagen er allemaal de noodzaak van in, dus we hebben onderling direct afspraken gemaakt. Zo bellen we nu bijvoorbeeld na 6 weken nog eens op. Ouders waarderen dat enorm! En we hebben de prentenboeken en het boek voor ouders aangeschaft voor in de wachtruimte van de praktijk. Daar helpen we ouders ook mee!’ Marlies Koers, Verloskundigenpraktijk Baren & Zo, Deventer
  • ‘Graag wil ik je bedanken voor de geweldige voordracht die je bij ons gaf. Iedereen was laaiend enthousiast over de bruikbare handvatten die ze meekregen.’ Hoofdvroedvrouw, Verloskwartier, ziekenhuis België

Praktische info:

De scholing is een effectieve combinatie van een voorbereidingsopdracht, een live scholingsdag en een evaluatieopdracht.

Wanneer is de nascholing? Je kunt meedoen op

  • woensdag 26 juni 2024 (via zoom)
  • vrijdag 4 oktober 2024 (in Bilthoven, bij Utrecht)
  • Of we kiezen in overleg een datum voor jou en je collega’s in je praktijk, regio, ziekenhuis, VSV of kring.

De nascholing is van 10 tot 16 uur.  Je volgt de nascholing in een groep van 10 tot maximaal 24.

Waar? De scholingsdag volg je op een fijne en goed bereikbare ruime trainingslocatie in Bilthoven, vlakbij Utrecht. Let op, als de scholing via zoom is, dan doe je dus handig mee vanaf je eigen thuiswerkplek en het scheelt je reistijd! En als we deze nascholing incompany organiseren voor jou en je collega’s, dan is de locatie natuurlijk in jullie buurt óf we werken via zoom.

Investering?

De prijs voor de nascholing is 397 euro. Dat is exclusief btw, maar inclusief werkmateriaal, koffie/thee, lekkers en een heerlijke lunch. Als bonus krijg je een individueel telefonisch consultgesprek na afloop van het traject. Doe je mee via zoom? Dan krijg je het boek ‘Begeleiding van vrouwen met een miskraam’ cadeau. Goed om te weten: voor incompany-trainingen geldt een speciale prijs. En ook voor studenten verloskunde geldt een speciaal lager tarief.
[Plus: er is nu een tijdelijk een speciaal aanbod als je je meteen ook inschrijft voor de geaccrediteerde eendaagse scholing rond abortus. Je investering voor de twee scholingen samen is dan 697 euro exclusief btw.]

Accreditaties

De nascholing is geaccrediteerd door verschillende beroepsverenigingen. Bij de KNOV-krijg je 3 MIO-punten en 4 nascholingspunten in categorie A. Echoscopisten krijgen voor deze nascholing bovendien 2 punten bij de BEN. Gynaecologen krijgen 5 punten bij de NVOG.

Het aantal plekken is beperkt, dus schrijf je nu meteen in.

Je bent heel welkom!

Wil je deze scholing liever incompany voor je verloskundigenpraktijk, ziekenhuis, kring of VSV? Of voor je team van gynaecologen van het ziekenhuis? Bel of mail me dan gerust, dan gaan we dat organiseren! Je kunt me bereiken op 06 244 15 838 of info@miskraambegeleiding.nl.

Graag tot kijk!

Miriam van Kreij

Miriam van Kreij

Over Miriam van Kreij

Ik ben de auteur van ‘Begeleiding van vrouwen met een miskraam’, ‘Als je je kindje verliest in de zwangerschap’ en ‘Begeleiding na een afgebroken zwangerschap of abortus’.

Bel of mail me gerust als je vragen hebt. Je kunt me bereiken op 06 244 15 838 of info@miskraambegeleiding.nl. Graag tot kijk!