Nascholing voor verloskundigen, echoscopisten en gynaecologen

“Vrouwen met een abortus provocatus goed begeleiden”

In deze nascholing leer je hoe je vrouwen met een abortus provocatus goed begeleidt. Op een manier die voor jou en de moeder goed voelt. De KNOV heeft deze nascholing geaccrediteerd. Inmiddels volgden meer dan 90 groepen de KNOV-, BEN- en NVOG-geaccrediteerde nascholing ‘Vrouwen met een miskraam goed begeleiden’.

Voor wie is deze nascholing rond abortus provocatus? Voor verloskundigen, echoscopisten en gynaecologen die de vrouwen in hun praktijk de best mogelijke ondersteuning willen bieden bij en na een abortus of afgebroken zwangerschap. Maar die daarbij ongemak of onvermogen voelen om deze vrouwen echt goed te begeleiden. Dus, heb je ook op dit thema de ambitie om de beste verloskundige, gynaecoloog en/of echoscopist te zijn? Dan ben je heel welkom!

De nascholing is een effectieve combinatie van een voorbereidingsopdracht, een live scholingsdag en een evaluatieopdracht. Je leert hoe je vrouwen met een afgebroken zwangerschap of abortus echt goed begeleidt. Juist op psychosociaal emotioneel gebied, ook in een nieuwe gewenste zwangerschap daarna. En je leert ook hoe je de beschikbare tools effectief inzet in je contact met de vrouwen met een abortus.

Wat leer je in de nascholing?

Je leert wat je kunt doen en wat helpend is om te zeggen in deze drie situaties:

 • als je een echo moet maken, terwijl je weet dat ze een abortus overweegt.
 • als een vrouw tot een abortus besluit.
 • als een vrouw na een abortus provocatus opnieuw gewenst zwanger is.

Je krijgt nieuwe inzichten in wat je kunt zeggen of doen zodat de vrouwen zich gehoord voelen. Je kunt met meer vertrouwen de gesprekken voeren. En je ervaart dat het voor jou gemakkelijker wordt om ook dit aspect van je vak aandacht te geven. Hoe je zelf ook denkt over abortus.

Trouwens, veel deelnemers schrijven in hun intakeformulier dat ze niet erg happig zijn op rollenspellen. En hoewel die natuurlijk wel heel effectief kunnen zijn, doen we in deze scholing geen rollenspellen. Dan weet je dat ;-).

Je leert hoe je beschikbare gratis checklists en andere hulpmiddelen kunt inzetten in je begeleiding. Daarmee help je de vrouw om met haar abortus om te gaan op een manier die bij haar past.

Je ontdekt welke informatie je kunt toevoegen aan jullie folder of website, om vrouwen te helpen rond hun abortus.

Je ervaart hoe jouw begeleiding direct verschil maakt voor de vrouw. Dat doet ook haar relatie en haar eventuele volgende zwangerschap goed.

Deze scholing volg je via zoom. De afgelopen jaren volgden tientallen groepen verloskundigen scholingen van Miskraambegeleiding Nederland via zoom. 100% is daar heel enthousiast over. Dat je de scholing handig vanuit huis kunt volgen, scheelt ook veel reistijd.

Je bent heel welkom om mee te doen! Er is veel animo voor en het aantal plekken is beperkt. Schrijf je dus meteen in.

Wat krijg je in de nascholing?

 • De nascholing is een effectieve combinatie van een voorbereidingsopdracht, een live scholingsdag en een evaluatieopdracht.
 • Voorafgaand aan de scholingsdag vul je een uitgebreid intakeformulier in. Dit draagt bij aan focus op de nascholing en een zo goed mogelijk resultaat.
 • De nascholing is gebaseerd op jarenlange praktijkervaring in het werken met vrouwen met een abortus. Bovendien krijg je de kennis uit een recent onderzoek (2021) onder meer dan 400 vrouwen met een abortus.
 • Je volgt de nascholing met andere gedreven leergierige professionals, die ook op dit gebied hun expertise willen vergroten. De onderlinge uitwisseling maakt deze scholing ook bijzonder waardevol.
 • Je krijgt een handig en volledig werkboek, waardoor je je kennis en inzichten kunt bewaren. Dat helpt om ook later te ervaren welke vooruitgang je boekt.
 • Je krijgt het boek ‘Begeleiding na een afgebroken zwangerschap of abortus’ cadeau!
 • We kunnen de scholing ook incompany organiseren, voor jullie praktijk, ziekenhuis of VSV bijvoorbeeld.
 • Accreditatie is geregeld bij de KNOV. Je krijgt 7 MIO-punten en 3 punten in categorie A. En heb je de scholing met goed resultaat gevolgd, maar ben je niet geregistreerd in een kwaliteitsregister? Dan krijg je een certificaat.

Wat is het resultaat? Je bent completer in je begeleiding. Omdat je in deze scholing heel gerichte en effectieve aandacht voor de psychosociale emotionele kant van abortus provocatus toevoegt aan je expertise.

 • Je bent goed in staat om vrouwen en stellen te begeleiden die een abortus hebben of hadden. Dat geeft hen en jou een goed gevoel en meer vertrouwen. Dat doet ook een volgende gewenste zwangerschap goed. Vrouwen die tevreden zijn over je begeleiding rond hun abortus, komen voor een nieuwe gewenste zwangerschap ook graag weer bij jullie praktijk.
 • Je bekwaamt jezelf verder op het gebied van abortus. Door de opdrachten, de scholingsdag zelf en de reflectie achteraf, besteed je in deze nascholing gericht tijd en energie om je professioneel en persoonlijk verder te ontwikkelen. Goed voor jou, je praktijk en de vrouwen die je begeleidt!
 • Je leert hoe je trouw kunt blijven aan je eigen normen en waarden rond abortus en tegelijk goede begeleiding kunt geven.

Wat zeggen eerdere deelnemers over de scholingen van Miskraambegeleiding Nederland?

Inmiddels is de geaccrediteerde nascholing rond miskramen al meer dan 90 keer gegeven aan verloskundigenpraktijken, VSV’s, kringen, echocentra, groepen verloskundigen en echoscopisten. Wat zeggen eerdere deelnemers over die scholing?

 • ‘De leerzaamste scholing van het jaar!’ Kyra Claassens, verloskundige en echoscopist in opleiding
 • ‘Ik ben heel positief over deze scholing! Het is zo concreet en praktisch. De dag, het boek, de follow-up, dat maakt dat ik er veel aan heb in de praktijk.’ Lieve Soek, verloskundige
 • ‘Veel waardevoller dan ik op voorhand had kunnen bedenken, dank!’ Ilse Keulen, verloskundige/echoscopiste
 • ‘Mega-veel aan gehad! Zeker ook voor mensen die net echo’s maken.’ Femke Winia, verloskundige/echoscopiste
 • ‘Tegen collega’s zeg ik: ‘Als je nou een écht goede scholing zoekt, volg deze!” Iris Zwanenburg, verloskundige Aan het Spaarne.
 • ‘Toen ik ouders begeleidde rond het afbreken van hun zwangerschap van 17 weken, heb ik ook zóveel gehad aan wat ik in je scholing geleerd heb!’ Anouk Rutterkamp, verloskundige
 • ‘Ik vind de letterlijke zinnen uit de reader heel behulpzaam!’ Lisette Snijders, verloskundige/echoscopiste
 • ‘Er zijn niet veel scholingen die inhoudelijk zó goed zijn en waar je met zulke praktische tips naar huis gaat.’ Marijke Schuringa, verloskundige/echoscopiste.
 • ‘Nogmaals dank voor de interessante bijscholing, het was echt veel meer dan ik had verwacht, erg leuk!’ Remke Grootenhuis, verloskundige en echoscopist, Praktijk VIDA, Amsterdam.
 • ‘Ik heb nog steeds heel veel plezier van de bijscholing! Je tips en adviezen maken het gesprek een stuk makkelijker.’ Marcelle van Hengel, praktijkassistent Verloskundigenpraktijk Carnisselanden.
 • ‘We doen meerdere nascholingen, maar deze blijft echt hangen. De eindopdracht is ook heel waardevol. We hebben echt dingen veranderd in onze praktijk!’ Jolien Dekker, verloskundige.
 • ‘Ik had niet gedacht dat de scholing zó veel effect zou hebben. Mensen waren altijd al positief, maar ervaren nu nog betere begeleiding.’ Arianne Klop-van Galen, verloskundige/echoscopiste

En specifiek over deze scholing rond abortus provocatus:

 • ‘Ik ben persoonlijk geen voorstander van abortus. Maar door de abortus-scholing, ga ik de gesprekken over abortus opener en met meer zelfvertrouwen aan. Dat geeft veel meer respons, waardoor ik betere zorg kan geven.
  Eerder voelde ik me wel eens tekort schieten in het contact met vrouwen over hun abortus. Nu werk ik met respect voor haar situatie én voor mijn eigen opvattingen. Dus, dank voor de scholing!’
  Kirsten van de Lustgraaf – verloskundige bij Verloskundig Centrum Meno
 • Ik volgde de scholing rond abortus en die rond miskramen. Beide dagen waren supernuttig. Miriam geeft praktische tips die heel gemakkelijk in te voeren zijn in de praktijk. Ik merk nu al dat het mijn gesprekken verdiept en dat onze zorg beter is geworden.
  En het is heel waardevol dat je bij de scholingen met andere verloskundigen ervaringen en ideeën kunt uitwisselen. Terecht dus dat je er ook zoveel MIO-punten voor krijgt :-).’
  Marlies Kregel – verloskundige & echoscopist van Zuxx Geboortezorg Purmerend
 • Weer zo’n fijne scholing! Ik doe dit werk al zo lang, het is interessant om concrete tips te krijgen om het ook rond abortus provocatus beter te gaan doen. De nieuwe superzinnen, suggesties voor posts op onze socials en natuurlijk dat je scholing voorbij vliegt :-). Het werkt!
  Anne-Marie Levering – Verloskundigenpraktijk De Kei
 • ‘Wat een waardevolle scholing! Ik had echt te weinig kennis rond abortus, eerlijk gezegd deed ik maar wat, goed bedoeld natuurlijk. Maar ik zocht praktische handvatten. In de scholing leer je wat je kunt zeggen. Dat werkt!
  Een voorbeeld: laatst kwam een zwangere met een abortus in de anamnese op intake. Dankzij de scholing wist ik welke uitnodigende vragen ik haar kon stellen. Ze waardeerde het zo dat ik over haar abortus begon. Ze wil de volgende afspraak graag weer bij mij omdat het zo vertrouwd voelde. Heel fijn!’
  Christy van Schoor – Verloskundigen Doevendans
 • 100% van de deelnemers raadt de scholing aan aan collega’s!
 • ‘De scholing sluit zo goed aan op ons vak als verloskundige/echoscopist.’

Praktische info:

De scholing ‘Vrouwen met een abortus goed begeleiden’ is een effectieve combinatie van een voorbereidingsopdracht, een live scholingsdag en een evaluatieopdracht.

 • Wanneer is deze nascholing rond abortus? Je kunt meedoen op
  • donderdag 16 november 2023 (via zoom)
  • dinsdag 12 maart 2024 (via zoom)
  • maandag 10 juni 2024 (via zoom)
  • Of we kiezen in overleg een datum voor jou en je collega’s in je praktijk, regio, ziekenhuis, VSV of kring.

De nascholing is van 10 tot 16 uur.  Je volgt de nascholing in een groep van 10 tot maximaal 24 personen.

 • Waar? De scholingsdag is via zoom, dus je doet mee vanaf je eigen thuiswerkplek. Dus je hebt geen reistijd. En als we deze nascholing incompany organiseren voor jou en je collega’s, dan is de locatie natuurlijk in jullie buurt óf we werken via zoom.
 • Investering? De prijs voor de nascholing is 397 euro. Dat is exclusief btw maar inclusief werkmateriaal. Plus: je krijgt het spiksplinternieuwe boek ‘Begeleiding na een afgebroken zwangerschap of abortus’ cadeau. Als bonus krijg je ook een individueel telefonisch gesprek na afloop van het traject.  Goed om te weten: voor incompany-trainingen geldt een speciale prijs. En ook voor studenten verloskunde geldt een speciaal lager tarief.
  [Plus: er is nu een tijdelijk een speciaal aanbod als je je meteen óók inschrijft voor de geaccrediteerde eendaagse scholing rond miskramen. Je investering voor de twee scholingen samen is dan 697 euro exclusief btw.]
 • Accreditatie is geregeld bij de KNOV. Je krijgt 7 MIO-punten en 3 punten in categorie A. 
 • Het aantal plekken is beperkt, dus schrijf je nu meteen in.

Je bent heel welkom!

Wil je deze scholing liever incompany voor je verloskundigenpraktijk, ziekenhuis, kring of VSV? Bel of mail me dan gerust, dan gaan we dat organiseren! Je kunt me bereiken op 06 244 15 838 of info@miskraambegeleiding.nl.

Graag tot kijk!

Miriam van Kreij

Over Miriam van Kreij

Oprichter van Miskraambegeleiding Nederland. Ik geef scholingen aan verloskundigen, gynaecologen en echoscopisten om vrouwen met een miskraam of na een abortus optimaal te begeleiden. Daarnaast heb ik sinds 2011 al honderden ouders mogen helpen om hun miskraam of abortus te verwerken. Daardoor heb ik veel ervaring en expertise opgebouwd in dit thema. Intussen hebben meer dan 80 groepen en meer dan 700 zorgprofessionals de scholingen gevolgd.

Ik ben de auteur van ‘Begeleiding van vrouwen met een miskraam’, ‘Als je je kindje verliest in de zwangerschap’ en ‘Begeleiding na een afgebroken zwangerschap of abortus’. En ik leid verloskundigen op tot gespecialiseerde coach rond miskraam of abortus.

Bel of mail me gerust als je vragen hebt. Je kunt me bereiken op 06 244 15 838 of info@miskraambegeleiding.nl. Graag tot kijk!