, ,

Waarom mensen niet betalen voor de lactatiekundige, maar wel voor miskraamcoaching

‘Ik ben na 22 jaar toe aan iets nieuws, zónder de verloskunde gedag te zeggen.’ Annette* is eigenaar van een verloskundigenpraktijk in Zeeland. Ze zijn met 4 maten en Annette overweegt om mijn opleiding tot miskraamcoach te volgen.

Annette vertelt me: ‘Mijn hart gaat uit naar de vrouwen die verlies meemaken in de zwangerschap, maar ik heb een twijfel. Kijk, soms hebben moeders moeite met de borstvoeding. Dan verwijzen we door naar mijn collega die lactatiekundige is.’

‘Hulp bij borstvoeding is altijd een goed plan.’

‘Ja, ze is ook echt goed. Maar daar willen mensen dus niet voor betalen. Ik ben bang dat dat met miskraamcoaching ook zo is.’ De twijfel klinkt door in haar stem.

‘Ah, ja, goed dat je het zegt. Waarom willen mensen niet betalen voor jullie lactatiekundige?’

‘Ze snappen niet dat de borstvoedingshulp in de kraamtijd gratis is, en dat ze voor dezelfde zorg een paar weken later moeten betalen. Eerlijk gezegd vinden we dat zelf ook raar. Dus we helpen ze ook na die tijd zonder een factuur te sturen.’ Het is even stil. ‘Maar dan werken we dus zonder dat er inkomsten tegenover staan. Dat is zakelijk niet handig. Ik schaam me een beetje om het te zeggen, maar mijn maten en ik willen er niet nóg een tak vrijwilligerswerk bij.’

‘Bij miskraamcoaching werkt het gelukkig anders,’ leg ik uit. ‘Jullie bieden natuurlijk uitgebreide verloskundige zorg én nazorg rond miskramen. Daarmee help je de eerste periode heel goed. Je verwijst pas naar een miskraamcoach als een vrouw meer nodig heeft dan de reguliere zorg. Bijvoorbeeld als je bij je telefoontje na 4 tot 6 weken merkt, dat ze vastloopt.
Maar het belangrijkste: wat jullie doen als verloskundigen is totaal anders dan wat een miskraamcoach met haar uitgebreide tools kan.’

‘Ja, ik las iets over je 5-stappenprogramma?’

‘Precies. Je cliënt is niet geholpen met nóg meer gesprekken of nóg een luisterend oor. Als miskraamcoach doorloop je samen met je cliënt de 5 stappen die direct impact hebben, zodat ze weer kan functioneren, thuis en in haar werk.’

‘Ah, dat maakt het voor onszelf ook helder,’ Annette haalt opgelucht adem. ‘Ik zie het zitten! Vertel me meer over die opleiding van je.’

-.-.-.-

Wil je ook weten hoe je miskraamcoach kunt worden, terwijl je praktijkeigenaar blijft? 

Of mail me op info@miskraambegeleiding.nl, dan geef ik je graag ideeën hoe je miskraamcoaching kunt implementeren in je verloskundigenpraktijk. Zodat je op korte termijn je cliënten beter helpt, nog jaren met vervulling kunt werken én een nieuwe inkomstenstroom hebt. Tot gauw!