, ,

Waarom je bij stilgeboorte geen rouwbegeleiding moet doen

Ja, meteen maar even stellig. Bij stilgeboorte is rouwbegeleiding niet de beste keus. En ja, ik weet ook wel dat het wat scherp gesteld is. Maar ik wil een punt maken.

Als een (bijna) voldragen baby overlijdt, is rouwbegeleiding bij lange na niet wat ouders nodig hebben.

Gelukkig hebben veel ouders met een stilgeboren kindje fijne vrienden en familie om ze heen, die praktische hulp bieden. Ze brengen ovenschotels, houden de tuin bij, gaan mee wandelen. Op de sites van Stille Levens en Steunpunt Nova vind je nog veel meer suggesties.

Okay, maar jij bent een professional. Jij brengt geen ovenschotels. Mensen komen bij jou omdat ze iets anders nodig hebben.

Je bent misschien verloskundige, coach of therapeut, waardoor je er ook professioneel moet staan als ouders je hulp inroepen. Ook als hun baby misschien al járen geleden stilgeboren was. Wat doe je dan? Voel je je capabel om deze ouders bij te staan? Of verwijs je ze liever meteen door?

Zorg dan dat je ze doorverwijst naar een coach, therapeut of psycholoog die gespecialiseerd is in pril verlies.

Algemeen rouw- en verlies is niet voldoende. Dat gaat namelijk niet in op de specifieke aanpak die het verlies van een kindje in de zwangerschap vraagt, hoe pril of gevorderd ook.

Brenda, Ingrid, Marieke, Irma en Mieke waren bijvoorbeeld al rouw- en verliestherapeut. Daarna volgden ze mijn opleiding om ook bij pril verlies goede hulp te kunnen bieden.

Verwijs door naar de gespecialiseerde en gecertificeerde coaches van Miskraambegeleiding Nederland. Je vindt ze ook bij jou in de buurt.

Of wordt zelf zo’n gespecialiseerde coach.

Als je hart uitgaat naar verlies rond de zwangerschap en geboorte, kan de coachopleiding van Miskraambegeleiding Nederland heel passend voor je zijn.

  –   –   –   –   –

Kijk hier hoe je binnenkort al kunt starten met de geaccrediteerde opleiding tot miskraamcoach.

Heb je vragen of wil je overleggen? Mail me op info@miskraambegeleiding.nl. Dan spreken we elkaar gauw.

© Miriam van Kreij – 2022