,

Neem deze tekst over abortus gerust over op jullie site of social media

Miskraambegeleiding Nederland

Deze tekst gaat over de emotionele verwerking van een abortus. Je bent vrij om deze tekst over te nemen. Doe dat ook gerust. Zet ‘m in je informatiefolder, op papier of digitaal. Plaats de tekst op je website of post ‘m op je social media.

Gerichte informatie helpt de vrouwen of koppels om hun abortus te verwerken, waardoor ze verder kunnen, thuis en in hun werk. Fijn dat je daar zo aan wilt bijdragen. Als vrouwen deze handige informatie via jouw verloskundigenpraktijk kunnen vinden, doet dat bovendien jullie relatie goed. Ook belangrijk voor de langere termijn.

Heb je vragen? Of heb je suggesties om de tekst nóg beter te maken? Dan hoor ik het graag! Dank alvast voor je reactie!

En misschien is de KNOV-geaccrediteerde nascholing ‘Vrouwen met een abortus goed begeleiden’ interessant voor je? Of de KNOV-geaccrediteerde opleiding tot miskraam- en abortuscoach? Je bent welkom!

Dan volgt hier de tekst:

 

Een abortus heeft ook emotioneel impact

In Nederland wordt 1 op de 7 à 8 zwangerschappen afgebroken. Elk jaar zijn er zo’n 30.000 abortussen. Veel vrouwen hebben na hun abortus een moeilijke tijd. Een afgebroken zwanger- schap of abortus heeft vaak meer impact dan ze vooraf kunnen bedenken. Dat geldt voor de vrouw en haar partner.

Goed om te weten: er is geen tijdspad te noemen tot die impact over is. Er is geen standaardaanpak. Ieder beleeft het anders. Ieder doet het anders. Gun jezelf wat jij nodig hebt. De tips hieronder kunnen helpen.

 

 Wat kun je doen om met je abortus om te gaan?

  • Neem serieus wat je voelt. Alles mag er zijn: verdriet, gemis, opluchting, schuldgevoel, ongeloof, boosheid, dankbaarheid, een gevoel van leegte, berusting. Of misschien voel jij iets anders? Alles kan. Niks is gek. Weet dat je mag rouwen, ook als je achter je beslissing tot abortus staat.
  • Praat erover. Misschien met een vriendin, met je partner of met je zus. Of met vrouwen of koppels die hetzelfde hebben meegemaakt. Natuurlijk ben je ook welkom bij je huisarts of je verloskundige.
  • Weet dat je partner het verlies hoogstwaarschijnlijk anders beleeft en anders verwerkt dan jij. Dat is normaal. Het is waardevol als jullie erover kunnen praten, met elkaar en met anderen.
  • Doe wat goed voelt voor jou. Op het moment dat het voor jou klopt. Zet een mooi beeldje in je kast. Plant een boom in je tuin. Kies een sieraad als herinnering. Schrijf een brief aan het kind dat er zo kort was. Brand geregeld een kaarsje. Of doe iets heel anders, maar kies wat bij jou, bij jullie past.
  • Lees erover. Schrijf erover. Lees bijvoorbeeld de ervaringsverhalen op de sites van Fiom.nl, Fara.be of openoverabortus.nl. Of lees het praktische boek ‘Begeleiding na een afgebroken zwangerschap of abortus’.

 

En merk je dat je energie niet terugkomt? Of dat je maar blijft piekeren? Zoek dan hulp om je abortus te verwerken. Dit is geen thema om mee aan te rommelen. Zoek begeleiding die bij jou past. We verwijzen je bijvoorbeeld met vertrouwen door naar Fiom.nl, Fara,be of de gecertificeerde miskraam- en abortuscoaches van Miskraambegeleiding Nederland [https://www.miskraambegeleiding.nl/gecertificeerde-miskraamcoaches/].

 

[Extra regel voor de website van je verloskundigenpraktijk, je fertiliteitskliniek of je ziekenhuis:]
Als verloskundigenpraktijk horen we goede ervaringen van vrouwen die na hun abortus hulp zochten bij coach X, coach Y en coach Z. Hieronder vind je hun websites, zodat je meteen kunt kijken wie het beste bij jou past.

 

 

© Miriam van Kreij – 2022