, ,

Wat is een miskraam eigenlijk? En wat is stilgeboorte?

Je hebt medisch jargon en je hebt het dagelijkse taalgebruik.

  • Een gynaecoloog praat misschien over missed abortion waar de vrouw een miskraam meemaakt of haar kindje verliest.
  • Een arts heeft het misschien over IUVD waar ouders hun zo gewenste kindje zijn verloren, waarvoor de babykamer helemaal in orde is en het kraamfeest al gepland is.
  • Eline, de moeder van Sterre*: ‘In haar dossier staat iets als vruchtdood, maar dat past zo niet bij ons lieve meisje. Ja, ze is dood. Maar ze is ook onze dochter.’

In medische handboeken staan strakke definities. Van zoveel weken zwangerschap tot zoveel weken noem je het zus. Van zoveel tot zoveel weken noem je het zo. Dat kan handig zijn onder collega’s.

Maar in het dagelijks leven werken die definities niet. Het leven is niet zo afgebakend. Mensen zijn hun kindje verloren in de zwangerschap. En ze hebben te dealen met hun verlies.

We leren niet op school hoe je omgaat met het verlies van een kindje. Soms is het passend om daar hulp bij in te schakelen. Welke hulp? Nou, een gecertificeerde coach van Miskraambegeleiding Nederland bijvoorbeeld. Omdat die kan helpen bij het verlies van een kindje in de zwangerschap. Het 5-stappenprogramma bewijst zich al meer dan 10 jaar in de praktijk, ook bij het verlies van voldragen kindjes.

Je kunt binnenkort zelf starten met de opleiding tot gecertificeerd coach bij Miskraambegeleiding Nederland. Zodat je vrouwen en koppels kunt helpen die hun kindje zijn verloren in de zwangerschap. Of dat nou na 9 weken of 9 maanden was. Ja, natuurlijk, de situatie is dan heel anders. Maar jouw aanpak werkt.

Wil je daar meer van horen? Mail me op info@miskraambegeleiding.nl, dan spreken we elkaar binnenkort. Ik kijk ernaar uit!

© Miriam van Kreij – 2022