5 redenen waarom het handig is dat ze juist tijdens haar nieuwe zwangerschap de ervaringen van haar miskramen heelt
Stel, een moeder is opnieuw zwanger. Ze wil blij zijn met de zwangerschap en met het kindje in haar buik, maar ze merkt dat ze last heeft van zorgen en angsten, omdat ze eerder een kindje is verloren bij een miskraam. Dan is dát het moment om hulp te zoeken om die eerdere ervaringen te verwerken, te helen. Ze hoeft er niet mee te wachten. Het kan heel goed tijdens deze zwangerschap!
5 redenen hiervoor:
1. Het is belangrijk dat je de zwangere met zorgen serieus neemt. Dat je haar gevoelens serieus neemt. Als ze last heeft van het verlies van haar kindje in een eerdere zwangerschap, dan mag ze het helen. Ze hoeft niet rond te blijven lopen met het verdriet of de zwaarte. Het leven mag lichter worden en dat kan ook als ze de juiste hulp krijgt.
Maar hoe doe je dat, omgaan met het verlies van je prille kindje? Hoe heel je die ervaring? Dat staat niet in de babytijdschriften, dat leren we ook niet op school. Het is geen schande om er hulp bij te vragen. Dus fijn als ze het aan jou vraagt. Juist bij jou als coach of verloskundige kan ze de informatie krijgen die ze nodig heeft. Omdat jij haar kunt doorverwijzen naar gespecialiseerde hulp bijvoorbeeld. Dit is namelijk geen thema om mee aan te rommelen.
2. Als de moeder aandacht heeft voor haar verlies, als ze het verlies van haar kindjes op de goede manier plek kan geven in haar leven, geeft dat meer vertrouwen. Vertrouwen in zichzelf, vertrouwen in haar lijf, vertrouwen in de bevalling en geboorte. En vertrouwen in de toekomst die ze tegemoet gaat. Kortom, het doet haar zwangerschap goed, als eerdere ervaringen niet langer in de weg staan.
3. Het is fijn voor het nieuwe kindje, dat de moeder haar verdriet om het verlies van de eerdere kindjes aangaat. Dat maakt het nieuwe kind vrijer om zijn of haar eigen leven te leven. Een uitspraak die ik daarbij vaak aanhaal (vrij naar Else-Marie van den Eerenbeemt): “Als ouders de stenen oprapen op hun pad, dan hoeven hun kinderen er niet over te struikelen.”
Verder ken ik veel voorbeelden waarin het verwerken van het eerdere verlies positief bijdraagt aan de hechting tussen de moeder en het nieuwe kindje in haar buik.
Een moeder hierover: “Zo blij dat ik deze stap heb gezet! Het doet het kindje in mijn buik ook recht, dat ik alle aandacht bij haar heb. Voorheen was ik grotendeels in beslag genomen door het verdriet om de verloren kindjes. Nu kan ik zelfs met vreugde uitkijken naar de geboorte van dit nieuwe kindje.”
4. Wetenschappelijk onderzoek laat bovendien zien dat een nieuwe zwangerschap het eerdere verdriet niet heelt. Wat vaak wel gedacht werd… De nieuwe zwangerschap geeft natuurlijk wel afleiding, maar dat betekent dus uitstel, geen afstel. Het leven zal dan op een later moment vragen om te rouwen om het verlies.
5. Tot slot een heel praktische reden om juist in de zwangerschap hiermee aan de slag te gaan en er niet mee te wachten. Want als de baby er straks is, heeft de moeder logistiek en emotioneel gezien meestal veel minder ruimte om tijd voor zichzelf te maken. “Juist nu in mijn verlof heb ik er ruimte voor, mijn oudste is vandaag op de crèche, dus ik heb mijn handen vrij.”
Goed, 5 redenen om juist in de nieuwe zwangerschap oog te hebben voor verdriet uit eerdere zwangerschappen. Vraag er dus naar bij de intake of bij latere controle-afspraken. “Hoe kijk je terug op je eerdere zwangerschappen? Hoe heb je het ervaren? Hoe voelt het nu als je eraan terugdenkt?” En vermoed je dat de zwangere die je begeleidt, baat kan hebben bij hulp om om te gaan met het verlies van haar kindje(s)? Voel je vrij om haar door te verwijzen naar mij.
De ervaring van een hoogzwangere moeder
Vorige maand begeleidde ik een moeder die net begonnen was aan haar zwangerschapsverlof. Haar oudste kind is een dochter van 4, daarna kreeg ze 3 miskramen. En nu was ze 32 weken in verwachting van haar zoon.
Haar verloskundige had haar doorverwezen, omdat ze nog zoveel last had van haar eerdere miskramen. Dat gaf veel lading aan deze zwangerschap, waardoor ze er niet echt van kon genieten.
Ik heb een dag met haar mogen werken, heel gerichte persoonlijke begeleiding.
De moeder was opgelucht en blij verrast met het resultaat: “Ik duwde het verdriet om de verloren kindjes altijd ver van me af. Maar door de oefeningen die we deden, kan ik nu voelen ik ze dichtbij me hebt. Dat maakt me completer. Het is goed zo. En ik kan de bevalling en geboorte van onze zoon nu met vreugde tegemoet zien.”
Wil je leren hoe je ouders deze persoonlijke gerichte begeleiding kunt geven?
Begeleiding die echt verschil maakt voor de ouders én voor de kinderen in het gezin? Doe dan mee aan de opleiding voor coaches & therapeuten: ‘Vrouwen met een miskraam goed begeleiden in je coachpraktijk’. Een uniek halfjaar programma, waarin ik je precies leer hoe je dat kunt doen. Als je je nu inschrijft, krijg je de waardevolle extra’s. Het aantal plekken is beperkt en de belangstelling is groot. Dus, bel of mail me gauw als je je plek bij deze opleiding wilt reserveren!
Wil je hulp om de ervaring van je miskramen of abortus te verwerken? Klik hier voor meer info.
© Miriam van Kreij – 2018