, ,

Is het niet raar dat ze rouwt om haar miskraam?

Rouwdeskundige Manu Keirse schreef het voorwoord bij mijn boek ‘Begeleiding van vrouwen met een miskraam’. Ik ben er heel trots op, dat hij zijn naam heeft willen verbinden aan mijn boek. En dus aan het thema. Dat onderstreept dat rouw passend is als ouders hun kindje in de zwangerschap verliezen.

Rouw is geen ziekte

Manu Keirse is er fel op. Dat het eigenlijk raar is dat we als maatschappij rouw als een ziekte zien. Het is iets wat bij het leven hoort, hoe verdrietig ook. Iemand die rouwt, is niet ziek, hij of zij rouwt. En dat kost energie en tijd. Daar mag dus aandacht en ruimte voor zijn.

Rouw hoort bij verlies, hoe pril ook

Rouwen is dus geen overdreven reactie van iemand die haar kind is verloren in de zwangerschap. Integendeel. Het is juist heel normaal en gezond dat er gerouwd wordt, ook bij verlies in het prille begin van de zwangerschap. Hoe pril dan ook.

Manu Keirse zegt het zo in het voorwoord: “Het verdriet wordt niet bepaald door het aantal weken zwangerschap, niet door het gewicht van het kind, maar door de intensiteit van het verlangen naar het kind.”

Hoe help je haar bij rouw, ook in een nieuwe zwangerschap?

Een voorbeeld dat je vast herkent: als een vrouw na een miskraam opnieuw zwanger is, is ze meestal bezorgder, bang dat het misschien wéér mis gaat. Maar heeft ze dan meteen een angststoornis waarvoor ze naar de psycholoog moet? Nou, nee, niet per se. Deze vrouw zou ook zomaar heel goed geholpen kunnen zijn bij hulp om het verlies van haar kindje te dragen. Mijn opleiding voor coaches en therapeuten gaat precies hierover. Over hoe je vrouwen in je praktijk kunt helpen om dit verlies te verweven in hun leven, zodat ze met vertrouwen de toekomst tegemoet kunnen gaan. Want dat kan echt, op een simpele manier met veel resultaat.

Klinkt dat interessant? Kijk dan hier voor meer informatie over deze unieke opleiding voor coaches. Binnenkort start de nieuwe lichting. Je bent heel welkom! Schrijf je gauw in, dan krijg je ook de waardevolle bonussen!

Rouw is geen ziekte, maar ziekmelden kan helpen

Verloskundigen of echoscopisten die aan ouders hebben moeten vertellen dat het hartje helaas niet meer klopt, raad ik aan om te zeggen: ‘Overweeg om je ziek te melden’. Omdat dat aansluit bij hoe onze maatschappij georganiseerd is. Ziekmelden geeft in elk geval ruimte om het verdriet te voelen. Dat is een belangrijke taak bij de rouwarbeid. En natuurlijk, niet voor iedereen is ziekmelden het beste. Voor sommige vrouwen geeft hun werk nou net de afleiding die ze nodig hebben om met het verdriet om te kunnen gaan. Rouwen blijft persoonlijk.

Wat kun je doen bij uitgestelde rouw?

Soms komt een moeder er pas aan toe om het verdriet van haar miskraam te voelen als haar jongste kind 4 jaar is en naar school gaat. Soms komt er pas ruimte om te rouwen om het kindje dat ze verloren is, als alle kinderen uit huis zijn. Dat noemen ze ook wel uitgestelde rouw. Wanneer dan ook, ook deze moeder is heel welkom voor begeleiding. Bij mij of bij één van de coaches die door mij gecertificeerd zijn.

Wil je je expertise ook verbreden en verdiepen? Zodat je als coach ouders met miskramen goed kunt begeleiden? Kijk dan bij de opleiding ‘Vrouwen met een miskraam goed begeleiden in je coachpraktijk’. Je bent welkom!

© Miriam van Kreij – 2018