Dit is een boeiende documentaire van een half uur van het Nederlandse wetenschapsprogramma Labyrint. Deze aflevering is van 2013, maar nog steeds heel waardevol. Het is echt fascinerend wat wetenschappers hebben ontdekt!

Wat is die fascinerende ontdekking dan?

Als een vrouw zwanger is geweest, hoe kort ook, blijven cellen van haar kindje achter in haar lijf. Haar hele verdere leven. Waarom dat zo is en wat die cellen dan precies doen, daar is de wetenschap nog niet over uit. Het raakt aan moeder-foetaal-microchimerisme: bij een zwangerschap zijn er lichaamsvreemde cellen in je lijf. Maar daarná ook nog dus.

Ons lichaam is een wonder dat we echt nog niet doorgronden. En ergens is dat ook mooi. Zwangerschap heeft ook een magische zielscomponent.

Maar wat een troostrijk idee kan dit zijn voor vrouwen die hun kindje zijn verloren in de zwangerschap. Er is dus nog iets van je kindje bij je. Je draagt het nog bij je, voor de rest van je leven.

Wat kun je hier nou mee?

Mária, verloskundige in Den Haag, begeleidt ouders ook bij het verlies van hun kindje in de zwangerschap. Een aspect van Mária’s begeleiding is dat ze dit wetenschappelijke feit vertelt aan moeders met een miskraam. “Dan zeg ik dat cellen van hun kindje hun hele leven bij ze blijven. Dat geeft vaak veel troost!”

Dus hoe ongrijpbaar de verbinding met het kindje soms ook is, dit maakt het concreet en feitelijk. Ook al hebben ouders naast de echofoto misschien niks tastbaars dat ze aan hun kindje herinnert, het idee dat de moeder fysiek in verbinding blijft, kan voor ouders heel waardevol zijn.

Hoe kun je ouders nog meer écht helpen om met hun verlies om te gaan?

Wil je als ouder hulp om de ervaring van je miskramen of abortus te verwerken? Voel je welkom. Klik hier voor meer info.

© Miriam van Kreij – 2018 (update 2023)