3 Misverstanden over mannen & miskramen (en hoe je ze doorbreekt)

Deze week stond dit artikel in de NRC ‘Bij wie kan de man terecht na een miskraam?’ (Of download het NRC-artikel als pdf.) Drie vaders vertellen hoe zij het beleefden toen hun vrouw een miskraam kreeg. De journalist heeft me hiervoor geïnterviewd als deskundige.

Sinds 2011 begeleid ik ouders na hun miskraam of abortus. Ik heb al veel misvattingen voorbij zien komen over mannen en miskramen.

Dit zijn de 3 meest voorkomende misverstanden over mannen:

  1. Mannen hebben minder verdriet van een miskraam. Zij denkt: ‘Het doet hem niks, want hij begint er nooit over.’ Hij begint er inderdaad niet over, want hij is bang voor wat hij oprakelt. Letterlijk: ‘Dan gaat ze weer huilen.’
  2. Mannen stappen er sneller overheen. Het lijkt misschien dat mannen er sneller overheen stappen. Rouwen is een afwisseling van actie en verdriet. Mannen zijn vaak beter in het weer oppakken van activiteiten. Ze gaan bijvoorbeeld eerder weer werken of sporten. Terwijl vrouwen over het algemeen meer tijd geven aan het voelen van het verdriet. De afwisseling is voor beiden nodig.
  3. Voor mannen is een miskraam minder erg. Dat denken mannen zelf ook nogal eens. Dat het voor hun vrouw sowieso veel erger is. Dat zou kunnen, maar dat betekent niet dat er geen plek is voor hun eigen verdriet. Mannen houden zich vaak sterk. Daarmee ontzeggen ze zichzelf ook steun. Steun van hun partner, van familie of vrienden bijvoorbeeld. Maar ook steun van de verloskundige of een coach.

Dit zijn dus de 3 meest voorkomende misverstanden over mannen & miskramen. Misverstanden die voor grote problemen kunnen zorgen voor de man, voor zijn partner en voor hun relatie. Wat kun je doen om deze misverstanden te doorbreken?

 

Hoe doorbreek je deze misverstanden? 4 tips

  • Vraag hem: ‘En hoe is het voor jou?’ Vraag haar: ‘Hoe is het nou voor hem?’ Vraag ze ook: ‘Wat helpt jullie om met jullie verlies om te gaan?’
  • Ik heb verschillende vrouwen aan de lijn gehad, die zeiden ‘Ik weet niet of ik met deze man nog wel kinderen wil. Hij reageert zo anders op onze miskramen.’ Dat is schrijnend. Het helpt als je als verloskundige, gynaecoloog of coach zegt: ‘Het is normaal dat jullie anders omgaan met jullie verlies.’ Dat zit soms in man-vrouw-verschillen, maar vaker nog in verschillen tussen mensen.
  • Voor mannen geeft het veel herkenning om ervaringsverhalen van andere mannen te kunnen lezen.
  • Ik hoor vaak van stellen dat ze het fijn vinden om het boek ‘Als je je kindje verliest in de zwangerschap’ samen in te vullen. Verloskundigen en coaches geven dit boek steeds vaker cadeau aan ouders die hun kindje in de zwangerschap verliezen. In dit boek vinden ouders ook handige beginzinnen om er samen weer over te praten, ook als de miskraam langer geleden is.

En wil je als coach of therapeut meer kunnen betekenen voor mannen en/of vrouwen? Doe dan mee aan deze unieke opleiding voor coaches, specifiek gericht op pril verlies. In de opleiding leer je het 5-stappenprogramma om vrouwen én mannen goed te helpen na verlies in de zwangerschap. Je bent heel welkom om erover met me in gesprek te gaan, dan kun je binnenkort al starten.

 

© Miriam van Kreij – 2020