‘Ik vertel mijn peuter niet over deze miskraam, hoor.’ Wat zeg jij dan? 3 suggesties

Het is wel eens ongemakkelijk misschien, dat ouders anders naar dingen kijken dan jezelf. Daar krijg je als verloskundige in allerlei situaties mee te maken. Hoe zorg je dan dat je persoonlijke mening niet te stevig doorklinkt in je begeleiding?

Bijvoorbeeld als ouders aan jou vragen of ze hun peuter moeten vertellen over de miskraam. Je wilt de ouders in hun waarde laten, natuurlijk. En ze leggen het niet voor niks aan je voor. Je bent de deskundige die advies mag geven.

Misschien vind je het een goed idee om de andere kinderen in het gezin erover te vertellen. Of misschien vind je het juist niks! Ik wil je uitnodigen om dit artikel te lezen. Dat geeft je meer achtergrondinformatie, zodat je de ouders goed kunt adviseren.

Is het belangrijk dat de andere kinderen weten van de miskraam?Mijn stelling is: ja, dat is belangrijk! Waarom? Omdat het ze raakt. Er zijn verbindingen waar we met ons verstand nog niet zo bij kunnen.

Op onbewust niveau weten kinderen vaak al meer dan we als volwassenen kunnen snappen. Dat herken je misschien? Dat een peutertje dat mee is naar de echo allang kan zeggen of er een broertje of zusje in mama’s buik zit. Hoe kan dat peutertje dat weten?!

Zo is het ook met de verbinding tussen levende en ongeboren broers en zussen.

In dit artikel leg ik uit waarom het belangrijk is dat ouders hun kinderen wél vertellen over de miskraam.

Wat kun jij hierin betekenen voor ouders?
Wat kun je doen om goed voorbereid te zijn op de vraag van ouders? Wat kun je doen om hen goed advies te geven? Op een neutrale manier, die bij jou en jullie praktijk past? Ik geef je graag 3 tips.

3 suggesties voor jou als verloskundige:

  • Lees zelf ook het artikel dat ik net noemde, als je benieuwd bent waarom het belangrijk is dat ouders hun kinderen wél vertellen over de miskraam. Ook goed om te lezen als je meer achtergrondinformatie wilt over dit onderwerp.
  • De prentenboeken ‘Kindje in de wolken’ en ‘In de zee van mama’s buik’ vertellen prachtig beeldend over een miskraam. Op de magische manier die goed aansluit op de belevingswereld van jonge kinderen. Mooie boeken om met jonge kinderen te lezen. Je kunt ouders de boeken aanraden, en ook sterk: leg de boeken in je wachtkamer.Verloskundige Judith volgde vorig jaar mijn training ‘Vrouwen met een miskraam goed begeleiden’. Ze vertelde me laatst: ‘We hebben het boek ‘Kindje in de wolken’ in de wachtkamer gelegd. En krijgt een moeder een miskraam, terwijl er al oudere kinderen in het gezin zijn? Dan krijgt ze het prentenboek van ons.’ Wat een helpend gebaar!
  • Ouders vinden het soms lastig om hun peuter, kleuter of oudere kinderen te vertellen over de miskraam. Gebruik dan het handige 5-stappenplan dat ik ervoor heb ontwikkeld. Ouders kunnen dit 5-stappenplan gratis downloaden via deze link. Onderaan het artikel vragen ouders het 5-stappenplan simpel aan, als gratis checklist.

Geef deze suggesties aan de ouders op je spreekuur of in je (digitale) miskraambrief. Dan geef je ze een waardevol handvat, terwijl je er tijdens je spreekuur niet uitgebreid bij stil hoeft te staan. Dat scheelt je tijd!

En natuurlijk, ouders beslissen zelf of ze het hun kinderen vertellen. Maar geef als verloskundige de mogelijkheden aan. Daar help je ouders mee! Dank voor je open blik hierin!

Meer praktische tips
Wil je meer praktische tips? En ben je benieuwd wat helpend is om te zeggen in zo’n situatie? Doe dan mee aan de KNOV- & BEN-geaccrediteerde training ‘Vrouwen met een miskraam goed begeleiden’. Je bent heel welkom om je nu in te schrijven.

© Miriam van Kreij – 2017