3 situaties waarin je misschien twijfelt: was het een tweeling?

Ouders die de helft van hun tweeling verliezen, verdienen goede begeleiding. Gelukkig krijgen ze die meestal ook. Maar soms is het niet zo duidelijk, of een zwangerschap nou wel of niet om een tweeling gaat. In mijn trainingen vertellen verloskundigen geregeld over hoe lastig dat dan is.

Hieronder lees je 3 situaties die misschien duiden op een tweelingzwangerschap. Ken jij ze alle 3?

Wanneer twijfel je misschien? 3 situaties

  • Wat zeg je tegen ouders, als je op de echo ziet dat er één hartje klopt, terwijl je in aanleg twee embryo’s ziet? Benoem je dat? Of zeg je er niks over?
  • Wat zeg je als de vrouw bloedverlies heeft gehad, terwijl de echo een kloppend hartje laat zien. Zeg je dan dat er misschien een tweeling was? Of doe je dat niet?

    Laatst zei een verloskundige dat ze daar terughoudend in is. “Want soms wordt het te groot gemaakt. Bloedverlies betekent niet automatisch dat er een tweelinghelft gestorven is.” Nee, dat klopt natuurlijk. En toch…

  • Wat zeg je tegen de ouders, als er in het dossier geen sprake is van een tweeling, maar als je het na de bevalling ziet (of vermoedt) aan de placenta? Zeg je er iets over? Of houd je het stil?

Welke ervaring heb jij hiermee?
Ben benieuwd wat jij doet in deze situaties. Hoe ga je ermee om? Zeg je er iets van? Of juist bewust niet?
Is dit ook iets waar je met collega’s over kunt praten? Welke situatie van misschien langer geleden staat je nog bij?

En ken je meer situaties waarin het niet zo duidelijk is? Dan hoor ik je aanvullingen graag. Dank alvast!

Wil je er binnenkort over sparren met gedreven collega-verloskundigen?
Schrijf je dan in voor de training ‘Vrouwen met een miskraam goed begeleiden’.
Deze training kan ook incompany voor de verloskundigen en echoscopisten van jouw praktijk, coöperatie of ziekenhuis. Bel of mail me gerust als je dat wilt organiseren.

 

© Miriam van Kreij – 2017