Wat kun je doen als de zwangerschap na 20 weken misloopt? 3 tips

Geregeld krijg ik mails van vrouwen die halverwege de zwangerschap een miskraam kregen. Of die bij de 20-weken-echo slecht nieuws hebben gekregen. Laatst nog, een moeder die me vroeg:

“Hoe kan ik er voor onze zoon van 4 goed mee om gaan? Hij verheugde zich al zo op zijn zusje. Wat kunnen we doen voor hem? Wat vertellen we hem wel en niet?”

Ongetwijfeld krijg je zo’n vraag als verloskundige ook geregeld? Wat kun je dan doen?

  1. ls er een afscheidsritueel of gaat er misschien een begrafenis zijn? Laat de ouders dan ook de andere kinderen van het gezin erbij betrekken, zodat ze op hun eigen manier kunnen bijdragen. Misschien door een tekening of knutsel te maken die erbij kan in haar mandje? Of door een liedje te zingen. Alles kan.
  2. Hóe vertel je het de kinderen? Download onder aan dit artikel gratis het praktische 5-stappenplan om kinderen te vertellen over de afgebroken zwangerschap.
    Je kunt de ouders vertellen dat er mooie prentenboeken over zijn. In dit artikel vind je een overzicht van prentenboeken rond dit thema. De laatste drie boeken vertellen ook over een begrafenis of crematie. Bij vroegere miskramen is dat vaak niet aan de orde.
  3. Na de 20 weken echo hebben de ouders soms voor de keuze gestaan om de zwangerschap om medische redenen af te breken. Mocht dat de situatie zijn, dan hebben de ouders over een tijdje mogelijk ook belangstelling voor dit artikel, over hoe je een afgebroken zwangerschap kunt verwerken.
    Ze kunnen er meteen de gratis checklist downloaden: ‘5 manieren hoe je abortus doorwerkt in je leven en wat je eraan kunt doen’. En ja, abortus is misschien niet het woord dat de ouders in die situatie gebruiken. Helaas is er geen woord dat voor alle situaties kloppend is…

Helpt dit je? Ook als je aanvullingen of vragen hebt, dan hoor ik het graag. Bel of mail me dan gerust.

En weet dat ouders welkom zijn voor persoonlijke begeleiding, als ze op enig moment in de toekomst deze ervaring willen gaan verwerken. Dan kan het leven weer lichter worden voor de ouders én hun kinderen.

Wil je zelf meer handvatten om ouders goed te begeleiden? Doe dan mee aan de training ‘Vrouwen met een miskraam goed begeleiden’. Je krijgt praktische tools en verhelderende inzichten, waardoor je met meer zelfvertrouwen de begeleiding kunt doen. Ook in dit soort beladen situaties.
Deze training kan ook incompany voor jouw praktijk, coöperatie of ziekenhuis. Bel of mail me gerust als je dat wilt organiseren.

 

© Miriam van Kreij – 2017