Miriam van Kreij | Miskraambegeleiding Nederland

Kan ik ook bij je terecht om mijn abortus te verwerken?

Geregeld krijg ik deze vraag. “Ik heb geen miskraam gehad, maar een abortus. Kan ik dan ook bij jou terecht?”. Ja, je bent heel welkom als je een zwangerschap hebt afgebroken. Om wat voor reden dan ook. En hoe lang of kort geleden het ook is.

 

Abortus is nog steeds een groot taboe. Hoewel het best vaak voorkomt. Laatst stond in de krant dat 1 op de 7 à 8 zwangerschappen leidt tot een abortus. Maar het is nog steeds geen onderwerp dat je gemakkelijk bespreekt met anderen. Dat herken je misschien.

 

Terwijl het van binnen wél een groot en belangrijk onderdeel van je leven is. Misschien wel het grootste of het eenzaamste of het heftigst dat je in je leven hebt meegemaakt. Het is vaak een gebeurtenis met veel impact. Schuldgevoel, opluchting, spijt, rouw, verdriet, twijfel, en nog veel meer gevoelens kunnen er door je heen gaan.

 

Een abortus waar niet meer over gepraat wordt, is als een strandbal die je onder water probeert te houden. Dat gaat best, maar het kost veel aandacht en energie. En je houdt altijd de angst dat die bal op een ongelegen moment toch met veel kabaal naar boven komt spetteren. Zo werkt het ook met een abortus waar je niet meer over praat, die er eigenlijk niet mag zijn.

 

Wat is daar het gevolg van? Nou, dat je niet voluit leeft. Dat je je in sociale contacten altijd wat terughoudt misschien. Een deel van jou, een deel van je aandacht is toch bezig met de abortus. Of met het vermijden van gevoelens of gedachten over je abortus. Het kost veel energie en aandacht. En die energie kun je niet aan andere zaken besteden. Niet aan je relatie, je eventuele andere kinderen, je werk, je familie, je gezondheid, je toekomst.

 

Maar dat kan ook anders. Als je de ervaringen rond je abortus verwerkt, kun je weer vrijer leven.

 

Blijf niet rondlopen met je verdriet, je schuldgevoel, je schaamte, je spijt misschien. Denk ook niet dat het vanzelf overgaat. Dat gaat het niet, namelijk. Hoe jammer dat misschien ook is.

 

Zorg dat je de ervaringen rond je abortus gaat verwerken. Dan kun je weer beter functioneren, thuis en op je werk.

 

“Ja, okay,” zeggen vrouwen me dan vaak. “Maar hoe doe ik dat? Hoe verwerk ik mijn abortus?” Dat leren we niet op school. Daar is geen handboek voor.

 

Gelukkig is er een aanpak die werkt. Mijn aanpak heeft zich bewezen in de praktijk. Al vele vrouwen hebben er baat bij gehad. En ik ga met liefde ook met jou aan de slag. Omdat ik het je gun dat je vrijer kunt leven. In verbinding met alles wat er is. Ook in verbinding met het kindje dat er zo kort was.

Trouwens, Nannette zei me laatst: “Dat is nou juist wat ik niet wil. Ik wil die periode uit mijn leven weg hebben. Doen alsof het er niet was. Dan kan ik door. En nu zeg jij dat ik me moet verbinden? Nee, hoor! Daar wil ik niet aan.”

Een week later ontmoetten we elkaar in een individuele sessie. Ze zei me later dat ze er veel aan heeft gehad en dat het haar rust heeft gebracht. De sessie bij mij heeft haar vertrouwen gegeven in haar toekomst. En dat gun ik ook jou van harte.

 

Je bent heel welkom om erover in gesprek te gaan met me. Het eerste telefoongesprek is altijd vrijblijvend en gratis.

 

Mail me gerust om een afspraak te maken. Je kunt me bereiken op info@miskraambegeleiding.nl. Dan spreek ik je graag binnenkort. Want het leven mag en kan lichter. Ook jouw leven, met alles wat er gebeurd is.

Nog even over veiligheid. Alles is vertrouwelijk. Ik vertel niks over jou of jouw situatie aan anderen. Voel je welkom, met alles wat er is.

 

Liever eerst nog wat lezen? Download dan gratis deze checklist.

Vul dan hier je voornaam en je e-mailadres in. Dan krijg je meteen de checklist ‘5 manieren hoe je abortus doorwerkt in je leven en wat je eraan kunt doen’. Natuurlijk ga ik ook dan vertrouwelijk om met je gegevens. Vanzelfsprekend.

Natuurlijk kun je je altijd weer afmelden als je genoeg hebt gelezen.

dit veld niet invullen s.v.p.

© Miriam van Kreij – 2017