Wanneer verwijs jij door? En naar wie?

Als je een vrouw met een miskraam begeleidt, doe je wat je kunt. Binnen de mogelijkheden van je vak, van de praktijk waar je werkt en van jou persoonlijk. En natuurlijk zijn er ook grenzen aan je begeleiding.

Want soms heeft een vrouw hulp nodig die je zelf niet kunt bieden, bijvoorbeeld omdat ze de ervaringen rond haar miskraam of abortus maar moeilijk kan verwerken. Je bent verloskundige en geen psycholoog of therapeut. Dat hoeft ook niet. Je kunt haar helpen door haar op het juiste moment door te verwijzen naar gespecialiseerde hulp. Dat is namelijk óók goed begeleiden!

Miskraambegeleiding is geen thema om mee aan te rommelen. Het is kwalijk voor vrouwen als ze niet goed geholpen worden. Lees daarom hier de tips over wanneer je doorverwijst. En naar wie.

Wanneer verwijs je door naar gespecialiseerde hulp?
Je kunt vrouwen doorverwijzen naar gespecialiseerde hulp. Wanneer is dat zinvol?

  • Als het inhoudelijk verder gaat dan wat jij kunt bieden.
  • Als de vrouw meer begeleiding nodig heeft dan wat bij een verloskundige past.
  • Als je het vermoeden hebt dat er meer speelt, bijvoorbeeld ook een relatiecrisis of gevoeligheid voor depressies.
  • Als ze zelf vraagt om een doorverwijzing.
  • Als jij er niet de tijd in kunt steken die nodig is.

Naar wie verwijs je dan door?
Heb je als praktijk vaste adressen naar wie je vrouwen zo nodig kunt doorverwijzen?

  • Misschien hebben jullie goede ervaringen met een psycholoog of coachpraktijk in de buurt?
  • Soms is de huisarts of de GGZ-praktijkondersteuner heel waardevol hierin.
  • Je kunt vrouwen ook verwijzen naar Miskraambegeleiding Nederland. Ze zijn altijd welkom voor een gratis eerste gesprek via de telefoon. Voor sommigen is dat gesprek al voldoende. Anderen kiezen voor persoonlijke begeleiding bij me. Ik begeleid vrouwen uit het hele land. Als ze dat willen, ook samen met hun partner.
  • Kijk ook welke coaches mijn unieke opleiding voor coaches hebben gevolgd. Misschien zit er wel iemand bij jou in de buurt?

Let op: dit is geen thema om mee aan te rommelen. Zorg dus dat je weet naar wie je de vrouwen kunt doorverwijzen. Ken je hem of haar? Weet je wat diegene dan doet? Weet je wat de vrouw daar kan verwachten? Heb je gehoord of de vrouwen er tevreden mee zijn? Het kan zinvol zijn om dat uit te zoeken voor je praktijk.

Wat kun je nog meer doen als verloskundige?
In de KNOV- & BEN-geaccrediteerde training ‘Vrouwen met een miskraam goed begeleiden’ krijg je handige tips en praktische tools om de vrouwen in je praktijk nóg beter te begeleiden. Op een manier die niet eens extra tijd hoeft te kosten. Nieuwsgierig? Doe gerust mee!

© Miriam van Kreij – 2017