, ,

Verklaring voor ouders die hun kind in de BRP willen laten registreren: format

Verloskundige Laura Havenaar volgde een paar jaar geleden mijn KNOV, NVOG & BEN geaccrediteerde nascholing ‘Vrouwen met een miskraam goed begeleiden’. Ze zegt daarover: “Geweldig bedankt voor al je tips en adviezen. Jouw scholing is echt een verrijking van het beroep verloskunde.” Superleuk om te horen, natuurlijk!

Laura werkt bij Verloskundig Centrum Jane in Kollum, Friesland. Ze nam in maart weer contact met me op.

Door de wetswijziging kunnen ouders hun overleden kindje nu laten bijschrijven in de  Basisregistratie Personen. Ongeacht de zwangerschapsduur. Ook maakt het niet uit hoe lang geleden de miskraam of doodgeboorte was. Bij prille zwangerschappen is de verklaring van de verloskundige soms het enige bewijs.

Laura vroeg me: “Wat zet je daar nou in? Hoe formuleer je het passend?” Goede vragen! Vorige week sprak ik nog een moeder die het heel verdrietig vond dat in de verklaring van het ziekenhuis stond dat ze een missed abortion had gehad. Het woord abortus in een brief over haar miskraam, dat vond ze heel naar!

Hoe zorg je nou voor zorgvuldige teksten die recht doen aan hoe ouders hun verlies beleven?

Ik ging ermee aan de slag en stemde het ook af met de specialist van Burgerzaken bij mijn gemeente Utrecht. En zo ontstond een tekst die je goed kunt gebruiken.

Om ervoor te zorgen dat niet elke verloskundigenpraktijk, elk ziekenhuis of elk echocentrum het wiel hoeft uit te vinden, deel ik de teksten graag met jullie. Hieronder vind je:

  • één alinea om in de brief te zetten die ouders meekrijgen bij de slecht-nieuws-echo.
  • de verklaring die ouders kunnen gebruiken als ze naar de gemeente gaan om hun doodgeboren kindje te laten bijschrijven.

 

Je kindje laten registreren bij de gemeente
Als je wilt, kun je je kindje laten bijschrijven in de Basisregistratie Personen. Dat kun je regelen bij je gemeente, dat kan ook over een tijd nog. Daarvoor is onze ‘Verklaring van het verlies van het kindje in de zwangerschap’ handig. Laat ons weten welke overlijdensdatum je op deze verklaring wilt, dan maken we de verklaring specifiek voor jullie.

 

Verklaring van het verlies van het kindje in de zwangerschap

Als verloskundigen/gynaecologen/echocentrum hebben we mevrouw [naam] begeleid in haar zwangerschap. Helaas is haar kindje overleden in de zwangerschap.

Mevrouw: [voor- en achternaam, geboortedatum]
Partner: [voor- en achternaam, geboortedatum]
Datum van overlijden van het kindje: [datum afgestemd met ouders]

We hopen dat deze verklaring als voldoende bewijs geldt, zodat deze ouders hun kindje kunnen laten bijschrijven in de Basisregistratie Personen. Dank voor uw medewerking.

Heeft u vragen? Bel of mail ons dan gerust. U kunt ons bereiken op telefoonnummer [telefoon] of e-mailadres [e-mailadres].

Met vriendelijke groeten,

[Naam verloskundige/gynaecoloog/echoscopist]
[Naam & logo verloskundigenpraktijk/ziekenhuis/echocentrum]

Belangrijk voordat je de verklaring gaat printen!
Vraag dit eerst aan de ouders:

  • Welke datum willen jullie op de verklaring? De gemeente vraagt ouders een datum te noemen voor registratie in de BRP. Dan helpt het dat die datum op jullie verklaring staat.
  • Het kind kan bij één of beide ouders geregistreerd worden. Wil alleen de moeder het kind laten registreren in de BRP of wil de partner dat ook? Noem dan ook zijn/haar naam.

 

Hoe gebruik je deze teksten?

  • Ben je verloskundige of gynaecoloog? Gebruik dit format om een bewijsbrief met de juiste toon te kunnen meegeven aan ouders.
  • Wil je als ouders je verloskundige of gynaecoloog om een verklaring vragen, zodat je je kind kunt laten bijschrijven? Geef dit format aan je verloskundige of gynaecoloog, daarmee bespaar je ze mogelijk veel werk.

 

Tot slot, hier lees je mijn eerdere blogs over de wetswijziging. Door die wetswijziging kunnen ouders hun kind dat in de zwangerschap overleed, laten bijschrijven in de Basisregistratie Personen. Dat geldt voor elk kindje, hoe lang geleden ook, hoe pril ook.

 

© Miriam van Kreij – 2019