Hoe kunnen ouders hun kindje(s) laten registreren in de BRP?
Eerder schreef ik al over de wetswijziging, waardoor levenloos geboren kindjes nu kunnen worden bijgeschreven bij de gegevens van de ouders in de Basisregistratie Personen (BRP). Dit geldt ook voor kindjes van een miskraam. Hoe pril en hoelang geleden ook.
Intussen heb ik van diverse ouders gehoord dat ze geraakt zijn omdat ze nu eindelijk hun kindje(s) op deze manier bestaansrecht kunnen geven. Juist omdat het ook kan bij verlies in de eerste helft van de zwangerschap. ’Ook de kindjes van mijn vroege miskramen? Dat gaan we zeker doen!’ ‘Ik besef het goede nieuws nog nauwelijks.’ ‘Oh, kan het nu echt? Dit is heel erg mooi!’
In mijn vorige blog vertelde ik dat ik in gesprek zou gaan met de deskundigen van de gemeente Utrecht. Dat is intussen gebeurd. Ik was blij verrast hoe ontzettend zorgvuldig deze gemeente het al heeft voorbereid, juist ook voor ouders die hun kindje lang geleden of heel vroeg in de zwangerschap verloren.
Graag deel ik hoe mijn gesprek ging met Bas van Beusekom, specialist burgerzaken van de gemeente Utrecht.
Bas, waarom vind jij het belangrijk dat de gemeente nu deze mogelijkheid kan bieden aan ouders?
“De afgelopen jaren heb ik verschillende mensen op bezoek gehad hierover. Er staat me een dame van in de 80 bij, die nog ondersteboven is van haar verlies. Voor haar en alle andere ouders willen we het zo goed mogelijk regelen. Ik weet dat het voor ouders van groot gewicht kan zijn, dat ze nu eindelijk de mogelijkheid krijgen om hun kind te laten bijschrijven in de BRP. Het is een erkenning van het bestaan van hun kind.”
Wat is de eerste stap voor ouders die hun kindje(s) willen laten registreren?
“Maak een afspraak bij het gemeentehuis in de plaats waar je nu woont. Dit kan vanaf 4 februari. Bij de gemeente Utrecht is het dan ook mogelijk om de registratie digitaal aan te vragen, maar dat zal nog niet bij alle gemeenten zo zijn. Dus meestal zul je een afspraak krijgen bij de balie. Verstandig is in ieder geval om vooraf te informeren hoe jouw woongemeente met dit onderwerp omgaat en wat er moet gebeuren. Kijk bijvoorbeeld op de website van je woongemeente, als daar niks staat neem dan telefonisch contact met ze op.”
Welke tips heb je voor ouders?
- “Is er nog geen akte van je kind opgemaakt? Neem dan eerst contact op met de gemeente waar je kind destijds is geboren. Zij kunnen nagaan wat er moet gebeuren om alsnog een akte op te maken. Als er dan inderdaad geen akte is opgemaakt, denk dan van tevoren na over hoe je je kind wil laten registreren. Welke naam geef je het? Weet je het geslacht? Trouwens, met ‘geslacht onbekend’, dat kan ook. Wat is de geboortedatum van je kind of, als dat onduidelijk is, welke datum geldt voor jou als de geboortedatum? Zoek documenten van toen op: het verslag van de verloskundige, gynaecoloog of de huisarts bijvoorbeeld. Heb je zo’n verslag niet? Niet erg, de ambtenaar zal zich soepel opstellen, omdat ze ook weet hoe belangrijk het is voor ouders om een akte van hun kind te hebben en deze in de BRP te laten registreren.
- Is er wel een akte van je kind maar staan er geen voornamen op? Neem dan eerst contact op met de gemeente waar je kind destijds is geboren. Zij kunnen op jouw/jullie verzoek alsnog voornamen op de akte opnemen. Vervolgens kan je kind met voornamen worden geregistreerd in de BRP.
- Is er een akte van je kind, met voornamen? Als je hiervan een afschrift hebt neem dat dan mee naar je woongemeente. Heb je geen afschrift dan zal je woongemeente dat voor je kunnen opvragen bij de geboortegemeente van je kind.”
Bas noemt nog iets belangrijks: “Je kunt registratie van je kind bij jouw gegevens in de BRP alleen voor jezelf aanvragen. Als de andere ouder het ook wil, vraagt hij of zij het apart aan. En, de ene ouder kan de aanvraag wel doen, terwijl de andere dat niet doet.”
Dank je wel, Bas, voor het beantwoorden van mijn vragen! Ik heb er veel vertrouwen in dat ouders bij de gemeente Utrecht goed geholpen worden!
En woon je ergens anders, hopelijk helpt deze informatie je om goed voorbereid naar je gesprek te gaan. Intussen weet ik van Natasja, één van de initiatiefnemers van de wetswijziging, dat er helaas ook gemeenten zijn waar de ambtenaren nog niet zo betrokken en voorbereid zijn. Alle ambtenaren hebben het verzoek gekregen vanuit de rijksoverheid om coulant te zijn, als ouders geen bewijs hebben van de geboorte bijvoorbeeld. Maar een nuance is op zijn plaats: het zou helaas kunnen dat je in jouw gemeente daardoor toch tegen obstakels aanloopt. Veel succes en sterkte dan! Je kunt je verhaal dan ook delen op de facebookgroep wijbrp, dan worden de krachten gebundeld.
Ben je verloskundige? Deel deze informatie dan bijvoorbeeld via facebook of zet een link op je website, zo kun je ouders in je praktijk goed informeren hierover.
Tot slot, op deze website vind je de officiële info van de rijksoverheid.
Alle goeds gewenst!
© Miriam van Kreij – 2019