Met deze praktische tip help je de moeder enorm
Zoals je weet, begeleid ik al meer dan 10 jaar vrouwen die ooit een miskraam hadden. Geregeld tref ik vrouwen, die er veel last van hebben, dat ze het vruchtje ‘zomaar’ door de wc hebben gespoeld. Ze vinden het vaak respectloos naar hun kindje, maar ook hadden ze zichzelf een ander afscheid gegund.
En te vaak hoor ik dat ze achteraf heel graag wat langer hadden stilgestaan bij dat belangrijke moment. Dat ze graag afscheid hadden willen nemen van hun kindje. Dat kan natuurlijk op allerlei manieren, ook zonder het fysiek tastbare. Maar ook dit draagt bij aan een goede verwerking.
Dus, er is een belangrijke tip voor verloskundigen! Een praktisch advies dat je kunt geven aan de moeder. Een tip die bijdraagt aan een goede verwerking. Een tip die bovendien bijdraagt aan een goede relatie met de ouders.
Wat is nu dat zinnetje dat een wereld van verschil maakt?
Plas door een vergiet of een zeef!
Als de moeder door een vergiet of een zeef plast, in de dagen dat ze de miskraam verwacht of heeft, dan vangt ze op wat haar lijf verlaat. Dat maakt dat ze er met aandacht bij kan stilstaan.
Plassen door een vergiet geeft meer ruimte om te doen wat goed is voor dat moment. Ruimte ook om het samen met de partner te kunnen bekijken. Ruimte om afscheid te nemen. Voor sommige vrouwen is het daarna prima om het alsnog door de wc te spoelen. Dat is dan okay. Anderen kiezen er bijvoorbeeld voor om hun kindje te begraven in de tuin, in het bos of in een bloempot.
Extra tip
In de trainingen die ik geef aan verloskundigen, komen vaak nog meer ideeën naar boven. Er zijn verloskundigen die aanbieden om bijvoorbeeld bij een nacontrole thuis, met de moeder mee te kijken of ze inderdaad het volledige vruchtje heeft opgevangen. Dat kan een prettig idee zijn voor de ouders. Overweeg gerust om dat aan te bieden, als dat past bij de werkwijze in jullie praktijk.
Wat kun je nu doen als verloskundige?
- Bespreek met je collega’s of jullie dit advies allemaal al geven. Of dat jullie dat willen gaan doen. Je maakt er voor de ouders een groot verschil mee.
- Check of de tip van de vergiet al in jullie miskraamfolder staat. Of op de paragraaf over miskramen op jullie website. Pas de tekst anders gerust aan.
Deze en meer tips krijg je in de KNOV-geaccrediteerde training ‘Vrouwen met een miskraam goed begeleiden’. Je bent heel welkom!
© Miriam van Kreij – 2017