3 tips om vrouwen met miskramen beter te helpen, zonder dat het je extra tijd kost in je spreekuur

Natuurlijk heb je het als verloskundige druk genoeg. Met de diensten, de volle spreekuren, de intensieve nachten ook.

Veel verloskundigen die ik spreek zeggen: ja, ik wil echt wel meer ruimte maken voor vrouwen met een miskraam, maar mijn spreekuur zit al zo vol. Dan voel ik me opgejaagd. Hoe ga ik daarmee om?!

Van de week nog, in de intake voor mijn training. “Er waren op een ochtend 4 miskramen achter elkaar tijdens een druk spreekuur. Ik was niet genoeg begripvol, zat in een enorme tijdsdruk. Ik heb de cliënt te snel weggestuurd.”

Wat kun je doen? Zodat je wél waardevolle begeleiding geeft, terwijl het je niet veel extra tijd kost? Sterker nog, zodat je meer ontspannen het gesprek met de vrouw en haar partner kunt voeren. Dat doet jullie verstandhouding goed, waardoor de begeleiding soepeler zal verlopen.

3 praktische tips die tijd besparen in je spreekuur:

  • Geef de vrouw praktische tips mee in je miskraambrief. Veel verloskundigen doen dat al. Dan hoef je in het spreekuur ook niet alles tot in detail te vertellen. Dat geeft ruimte voor de eerste emoties na het slechte bericht.
    Geef in je spreekuur de miskraambrief op papier mee. Als je het per mail verstuurt, doe dat dan wel meteen. Zodat de vrouw er niet dagen op hoeft te wachten. En handig: zet diezelfde tekst op je website, zodat vrouwen die zich zorgen maken, de informatie al kunnen vinden.
  • Plan in dat je na enige tijd nog eens belt. Dat doe je dan buiten je volle spreekuur om. Dat kun je ook in je gesprek in het spreekuur zeggen: ik bel je morgen op. Of vanavond. Of komende donderdag, of wat je ook afspreekt. Doe dat dan ook. En doe dat ook na een paar weken of maanden nog eens. Ik hoor geregeld van vrouwen die ik begeleid dat ze het enorm waardeerden dat hun verloskundige na een tijdje nog eens contact opnamen. Of juist dat ze dat gemist hebben… Trouwens, dat contact leggen kan ook door een betrokken kaartje te sturen.
  • Bewaak je eigen grenzen. Heb je het gevoel dat de vrouw meer nodig heeft om haar miskraam emotioneel te verwerken? Vertel haar dan dat het niet gek is dat ze – misschien over een tijdje – gerichte hulp zoekt om de ervaring van haar miskraam te verwerken. Verwijs haar bijvoorbeeld gerust naar de gratis informatie die ze al kan vinden op www.miskraambegeleiding.nl. Het lezen van de artikelen, tips en ervaringsverhalen, zorgt vaak al voor herkenning & erkenning.

Een paar maanden geleden mocht ik Leonie begeleiden om haar miskraam te verwerken. Ze is een ambitieuze vrouw, die resultaatgerichte hulp zocht. Die praktische aanpak vond ze bij mij.
Leonie: “Ik wist dat ik de dag bij jou wilde doen. Ik heb het aan mijn werkgever voorgelegd. Hij betaalde de helft van de factuur. Heel fijn natuurlijk, en ik vind het ook logisch dat hij zou bijdragen. Nu functioneer ik namelijk weer veel beter in mijn werk!”

Kun je wat met deze tips? Hebben jullie al een miskraambrief? Plan anders in dat je die voor jouw praktijk gaat schrijven.

In mijn volgende nieuwsbrief geef ik je graag de tekst die je daarin kunt opnemen voor de paragraaf over emotionele verwerking. Kun je daar niet op wachten? Bel of mail me dan gerust, dan krijg je ‘m vandaag nog.

Als je wilt, kun je bij je eigen miskraambrief ook mijn kaart met info meegeven. Dat is een flyer in het formaat van een ansichtkaart. Laat het me weten als ik je een stapeltje kan opsturen. Dat doe ik met plezier!

Tot slot, wil je meer tips en adviezen over hoe je vrouwen met een miskraam goed begeleidt? Op een manier die voor haar én voor jou goed voelt? Doe dan mee aan de training ‘Vrouwen met een miskraam goed begeleiden’. Vorige week zei een deelneemster: “Ik had niet verwacht dat ik zóveel zou leren. Dank voor de vele praktische tips!”

Goed om te weten: de KNOV, de BEN en de NVOG hebben deze training geaccrediteerd.

PS: Reistijd besparen? De training kan ook incompany. Deze maand heb ik dat voor 3 verloskundigenpraktijken mogen doen. Het is een effectieve manier om alle verloskundigen van je praktijk in één keer geschoold te hebben in miskraambegeleiding. Wil je dat ook voor jouw praktijk? Laat het me weten. Dan kom ik met plezier jullie kant op!

© Miriam van Kreij – 2017