Ken jij deze 3 redenen om een miskraam ter sprake te brengen? (En hoe je dat doet?)
Ben je verloskundige? Ja, natuurlijk weet je dan dat het belangrijk is om het over de miskraam te hebben, als de moeder een miskraam had. Maar ken je de 3 redenen waarom dat belangrijk is? En weet je hóe je een miskraam ter sprake brengt? Lees het in het artikel hieronder.
Binnenkort is weer de training ‘Vrouwen met een miskraam goed begeleiden’. Ik ben er heel blij mee, dat de groep zich aan het vullen is met gedreven verloskundigen.
Wil jij jezelf ook op dit thema blijven ontwikkelen? Dan ben je heel welkom bij de training!
En heb je vragen of wil je meer weten? Bel of mail me dan gerust. Je kunt me bereiken op 06 244 15 838 of info@miskraambegeleiding.nl.
Ken jij deze 3 redenen om een miskraam ter sprake te brengen? (En hoe je dat doet?)
Als je bij een echo constateert dat het hartje niet meer klopt, is het vanzelfsprekend dat het je dan benoemt. Hoe verdrietig en schokkend het ook kan zijn voor de ouders. Maar als de miskraam fysiek al enige tijd geleden is, en de moeder komt voor nacontrole bij jullie? Hoe bespreek je het dan? Of als de moeder opnieuw zwanger is, na een eerdere miskraam?
Waarom is het ook dan belangrijk om de miskraam ter sprake te brengen? 3 redenen
- Het is belangrijk voor de vrouw zelf. Dat ze het niet wegstopt of afdoet als “Nou ja, het gebeurt 1 op de 4 vrouwen. Ik moet niet zeuren.” Of misschien moet ik dat nuanceren: dat kan best een strategie zijn die een tijdje werkt.
Je mag als verloskundige gerust benoemen dat het gemis en verdriet normaal zijn. Net als de uiteenlopende emoties die erbij kunnen komen. En dat dat energie kost. En dat dat niet in een paar weken over hoeft te zijn. Dat helpt de vrouw om de miskraam te kunnen verwerken zodat ze met vertrouwen de toekomst in kan.
- Het is belangrijk voor de andere gezinsleden. Voor de partner, maar ook voor de eventuele levende kinderen in het gezin, is van groot belang dat ook het kindje van de miskraam plek heeft. In dit artikel lees je waarom het belangrijk is dat ouders hun kinderen vertellen over de miskraam.Als de moeder er bij jou op het spreekuur over kan praten, is het ook gemakkelijker om er thuis over te beginnen. Goed voor haar en haar gezin.
- Het is belangrijk voor het vertrouwen dat de moeder heeft in jou als verloskundige. Als ze weet dat jij dit verdrietige onderwerp niet uit de weg gaat, kan ze ook met andere pijnlijke of beladen thema’s bij je komen. Dat is van groot belang voor een goed verloop van deze en eventuele volgende zwangerschappen.
Goed, het is dus belangrijk om de miskraam ter sprake te brengen. Voor de moeder, voor haar gezin en voor haar vertrouwen in jou als verloskundige. Maar, hóe doe je dat?
Laatst vertelde een verloskundige me: “Soms ga ik het uit de weg. Ik ben bang om het verkeerde te zeggen.” Dat snap ik. Het luistert nauw en het is heel persoonlijk.
Je kunt het heel klinisch benaderen of juist heel spiritueel. En er zijn veel opties daartussenin. Voor sommige moeders is het fijn dat je de miskraam op een zachte manier bespreekt. Maar een bevriende moeder zei me dat ze de softe benadering juist niet waardeerde. “Maak het niet mooier dan het is. Zeg me maar gewoon dat mijn kind dood is!” En je kunt je voorstellen dat dat niet voor alle moeders geldt…
Kortom, er zijn geen woorden die in alle situaties of voor alle mensen kloppend zijn. Zo is het.
Wat kun je wél doen om op een goede manier over een miskraam te praten?
- Ervaring helpt. Als je veel gesprekken voert met ouders, merk je wat goed werkt en wat niet. Door er met aandacht steeds van te leren, vind je op een gegeven moment je eigen woorden. En je eigen aanpak. Dat vraagt wel veel focus van je.
- Om dat proces te versnellen, kun je misschien meekijken en meeluisteren met collega’s hoe zij dat doen? Of bespreek dit eens in teamoverleg of in een gesprek met een collega. Zo leer je van elkaar.
- Om je leerproces hierin een enorme boost te geven, kun je meedoen aan de training ‘Vrouwen met een miskraam goed begeleiden’. In die training komen geweldige suggesties aan bod. Wat is handig om te zeggen of te doen? Wat moet je vooral niet doen? Dit brengt jou en je vak verder. En daar hebben de ouders op je spreekuur veel baat bij!
Wil je leren hoe je vrouwen met een miskraam goed begeleidt? Doe dan mee aan de training. Via deze link vind je meer informatie. Je bent heel welkom!
Accreditatiepunten in het KNOV-kwaliteitsregister
Heel praktisch: je krijgt voor deze training in het KNOV-kwaliteitsregister 6 punten. Die punten zijn verdeeld over twee categorieën:
- 3 punten in categorie A (bij- en nascholing)
- 3 punten in categorie C (methodisch intercollegiaal overleg).
Je kunt je inschrijven voor de training via deze link. Graag tot kijk!
© Miriam van Kreij – 2016