Heb je als ervaren echoscopiste wel iets aan de training?

Judith en Martine zijn ervaren verloskundigen, die ook al jaren echo’s maken. Ze werken allebei bij de Utrechtse Verloskundigenpraktijk Westerkade. Vorig jaar volgden ze de training ‘Vrouwen met een miskraam goed begeleiden’.

 

 

Wat heb je gehad aan de training?
Martine: “Ik merk dat ik door de training enorm gegroeid ben in mijn begeleiding van vrouwen met een miskraam. Waar het eerst voor mijzelf nog wat onwennig was, merk ik dat het nu al heel normaal aan het worden is om meer door te vragen en er dieper op in te gaan.”

Judith: “Dat herken ik. En ik ben ook heel blij met de praktische tips. Die hebben we ook meteen doorgevoerd in onze praktijk. Onze informatiefolder over miskramen hebben we bijvoorbeeld aangepast met concrete tips over de emotionele verwerking. En bij een intake bij een volgende zwangerschap vragen we nu bijvoorbeeld altijd hoe de miskraam ervaren is.

Kortom, we hebben geleerd dat een miskraam een grote impact kan hebben. Het heeft letterlijk een grotere plek ingenomen in onze verloskundige begeleiding.”

Kost het je meer tijd in je spreekuur?
Martine: “Nee, juist niet. Ik maak er nu echt meer tijd voor aan de telefoon. Door door te vragen en te luisteren, ontstaat er mooie gesprekken. Dat waarderen ze enorm! En het geeft mij ook veel voldoening. Dat maakt dat mijn spreekuur niet langer uitloopt hierdoor. Ik kan er gemakkelijker in sturen, omdat ik weet dat het telefoongesprek later op de dag of later in de week heel waardevol is. Ik sta steviger in mijn schoenen! Heel fijn. Ook voor de ouders die ik begeleid. Dat krijg ik ook van ze terug. Daar doen we het voor!”

Volgden jullie de training incompany?
Judith: “Nou, we zijn met z’n tweeën naar een trainingsdag gegaan. Daar ontmoetten we verloskundigen van andere praktijken. Leerzaam om te horen hoe zij vrouwen begeleiden bij een miskraam.

Na de training hebben we de collega’s van onze praktijk natuurlijk bijgepraat. Maar dat is toch anders dan wanneer je de training zelf volgt. Dan krijg je de informatie uit de eerste hand, van een deskundige. Dus ik zou praktijken eigenlijk aanraden om de training incompany te organiseren! Dan ben je meteen allemaal goed geschoold.”

Tot slot, is de training wel geschikt voor ervaren verloskundigen?
Martine daarover: “Heel grappig, voordat ik me inschreef, heb ik je nog gebeld. Of ik wel iets zou hebben aan de training, met mijn járen ervaring als verloskundige en echoscopiste. Nou, dat antwoord weet ik nu: ja, het was een heel waardevolle dag! Ik ben enorm gegroeid in mijn vak. Aanrader dus, deze training! Zowel voor beginnende als ervaren collega’s!”

Wil je je ook verder ontwikkelen rond miskraambegeleiding?
Doe dan mee aan de training ‘Vrouwen met een miskraam goed begeleiden’. Je bent welkom! Schrijf je nu in. Of bel me om de training incompany in te plannen voor jouw praktijk of team. Graag tot kijk!

De training is door de KNOV geaccrediteerd. Je krijgt 3 MIO-punten en 3 nascholingspunten categorie A. Doe je mee?

© Miriam van Kreij – 2017