,

10 tips: wat zet je nou over miskramen op jullie fb-pagina?

Miskraambegeleiding Nederland

Ben je verloskundige, echoscopist of coach? Dan heeft je praktijk waarschijnlijk ook een Facebook-pagina of Instagram-account. Wat kun je daar nou opzetten, zodat duidelijk is dat je in je vak ook aandacht hebt voor ouders met een miskraam? Hoe besteed je aandacht aan het verlies van een kindje in de zwangerschap, zonder het meteen te beladen te laten zijn?

 

Waarom zou je eigenlijk iets posten over miskramen? 5 redenen:

 • Ouders weten dan dat je aandacht hebt voor hun verlies, ook als dat wat langer geleden is.
 • Je laat zien dat erover gepraat mag worden. Dat kan bijvoorbeeld iets van de zorgen weghalen bij nieuwe zwangerschappen.
 • Je bouwt aan een goede band met de ouders en laat zien dat je ook hierin professioneel voor ze klaarstaat.
 • Op een laagdrempelige manier laat je ouders weten dat je snapt dat hun verlies niet ‘over’ hoeft te zijn. Het mag aandacht krijgen, omdat het ertoe doet.
 • Je geeft informatie aan ouders, waar ze zelf mee verder kunnen. Daarmee geef je zorg zonder dat er per se 1-op-1-contact voor nodig is. Dat scheelt jou én de ouders tijd en energie.

Goed, het is dus van belang om geregeld ook iets over miskramen te posten. Bijvoorbeeld elke maand of na elke 10 posts? Maar wát kun je dan op je Facebook-pagina zetten?

 

10 suggesties voor posts rond miskramen:

 1. Geef aandacht aan Wereldlichtjesdag. Dit wordt wereldwijd georganiseerd op de 2e zondag van december om overleden kinderen te herdenken. Ook kinderen die in de baarmoeder zijn overleden, ook als de zwangerschap heel pril was. Misschien wordt er bij jullie in de buurt ook een bijeenkomst voor Wereldlichtjesdag georganiseerd? Deel dan de uitnodiging ervan op jullie pagina.
 2. Laat zien welke prentenboeken er zijn rond miskramen. Prentenboeken die ouders met hun kinderen kunnen lezen. Neem bijvoorbeeld deze link op in je post.
 3. Vertel het als je naar een bij- of nascholing bent geweest rond dit thema. Toen ik eerder dit jaar sprak op het congres “Verlies in de verloskunde”, zag ik daarna verschillende posts van deelnemers. Heel goed, want het toont ook dat ze hierin willen blijven leren.
 4. In de aanloop naar moederdag en vaderdag zie je vaak mooie teksten die ook aandacht hebben voor ouders die hun kindje niet kunnen vasthouden.
 5. Vertel het als je mijn nascholing ‘Vrouwen met een miskraam goed begeleiden’ gaat volgen of hebt gevolgd. Zo weten jullie klanten dat je aandacht hebt voor dit aspect van jullie vak, omdat je wil dat ouders met miskramen nóg beter begeleid worden. En heb je daarna bijvoorbeeld de tekst rond miskramen op je website aangepast? Meld het!
 6. Oktober wordt wereldwijd gezien als de maand van verlies in de zwangerschap, oftewel ‘Pregnancy and Infant Loss Awareness month’. De week van 9 tot 15 oktober is uitgeroepen tot ‘International baby loss awareness week’. 15 oktober staat specifiek in het teken van verlies in de zwangerschap. Goede aanleiding voor een post.
 7. Is er een herdenkingsmonument voor ongeboren kinderen bij jullie in de buurt? Bijvoorbeeld een vlindermonumentje op een algemene begraafplaats? Vertel erover, laat een foto zien. (Check anders dit overzicht van gedenkplekken.)
 8. Deel een post van Miskraambegeleiding Nederland. Bijvoorbeeld deze post van eerder dit jaar met het artikel in Vrij Nederland over de impact van miskramen.
 9. Deel handige stappenplannen met je cliënten. Vertel over het stappenplan dat ouders kunnen gebruiken om hun andere kinderen te vertellen over de miskraam. Of vertel over deze checklist voor ouders die merken dat ze het lastig vinden om samen nog te praten over hun miskraam. Daarmee help je ook de ouders voor wie het wat langer geleden is.
 10. Vertel naar wie je doorverwijst als ouders meer hulp nodig hebben om met hun prille verlies om te gaan. Door de namen en websites van die coaches te noemen, geef je waardevolle informatie. Daarmee help je ook ouders, voor wie de drempel om je te bellen en het te vragen misschien te hoog is. (Suggesties nodig? Hier vind je de coaches die mijn gespecialiseerde opleiding hebben gedaan.)
 • Extra tip: recent verscheen mijn nieuwe boek ‘Als je je kindje verliest in de zwangerschap’, Het is een persoonlijk boek dat ouders kunnen invullen en bewaren, om de ervaringen van hun miskraam te verwerken. Misschien leg je het boek als inkijkexemplaar in je wachtkamer? Dan kun je een foto daarvan natuurlijk ook gerust delen ;-).

 

Wil je meer inspiratie of posts om te delen? Miskraambegeleiding Nederland is actief op Facebook via /miskraambegeleidingnederland. En op Twitter vind je me via @miriamvk. Graag tot kijk!

© Miriam van Kreij – 2018