,

Gedenkplekken voor het kindje van je miskraam

Miskraambegeleiding Nederland

Wil je het kindje van je miskraam of afgebroken zwangerschap gedenken op een bijzondere plek? Kijk hieronder in de lijst of er een monument of gedenkplek is bij jou in de buurt. De plaatsnamen staan op alfabet.

Heb je een aanvulling? Staat een gedenkplek nog niet op de lijst? Mail me dan op info@miskraambegeleiding.nl. Dat waardeer ik zeer, dank alvast.

 

Abcoude Fort Nigtevecht bij Abcoude. www.fortnigtevecht.nl.

Almere Op het Vlinderveld van Begraafplaats en Crematorium Almere kunnen ouders hun kindje van jonger dan 24 weken zwangerschap begraven. www.wensjesalmere.nl/stichting-inyana/

Alphen aan den Rijn In het Levensbomenbos in Bentwoud kunnen ouders in november een boom planten voor hun kindje dat er zo kort was. Ouders kunnen dan ook de as van hun kindje strooien in de kuil die voor de boom gegraven is.

Amstelveen Het kinderhofje op begraafplaats Zorgvlied heeft een sterretjesveld met een monument en dichtregel. Op het sterretjesveld kan de as uitgestrooid worden van kindjes tot ongeveer 24 weken zwangerschap. Het adres van Zorgvlied is Amsteldijk 273 in Amsterdam.

St. Anthonis Op de begraafplaats van de kerk Antonius Abt aan de Brink is een monument om doodgeboren kinderen te gedenken.

Apeldoorn Stadspark Berg en Bos heeft bij de speelweide een monument voor ‘Ongewenste kinderloos’ met vlinders die de kindjes symboliseren die er zo kort waren. Ingang naast de Apenheul, Wilslaan 21.

Arnhem, Heidepol Harderwijkerweg 72 in Arnhem. Er is een plek waar kindjes van onder 24 weken begraven kunnen worden. www.natuurbegravennederland.nl/onze-natuurgebieden/.

Assen De Noorderbegraafplaats aan de Kerkhofslaan heeft sinds kort een monument voor doodgeboren kinderen.

Barneveld. Begraafplaats De Plantage, Narcissenveld 260 in Barneveld. Er is een prachtig monument voor kindjes die zijn overleden binnen 24 weken zwangerschap. Het monument is gemaakt door de kunstenaars Julia Borsboom en Jan Hiensch. Ouders kunnen in een gekleurd glasplaatje een tekst laten graveren.

Bergen op Zoom Stiltemonument in de urnentuin van Crematorium Zoomstede, Mastendreef 5 in Bergen op Zoom.

Boxtel Begraafplaats Munsel aan de Kastanjelaan in Boxtel heeft een monument voor het ongeboren kind.

Boxmeer Op het kerkhof van de Protestantse Kerk in Boxmeer staat het monument voor het ongeboren kind, gemaakt door kunstenares Mieke van Uden.

Bunschoten-Spakenburg Troostboom op begraafplaats De Akker, De Akkerweg 3 in Bunschoten-Spakenburg. Ouders kunnen hier hun prille kindje ook laten begraven.

Capelle aan de IJssel Vlinderhof waar kindjes van minder dan 24 weken zwangerschap herdacht en begraven kunnen worden. Het Vlinderhof vind je op begraafplaats/crematorium Schollevaar, Burgemeester Schalijlaan 2 in Capelle aan de IJssel.

Castricum Op begraafplaats Onderlangs vind je een gedenkplek met een kunstwerk voor het nooit vergeten kind.

Den Dungen Er is een monumentje voor ongeboren kinderen op het kerkhof van de Sint Jacobus De Meerderekerk aan het Heilig Hartplein in Den Dungen.

Deventer De begraafplaats aan de Ceintuurbaan 18A in Deventer heeft een kindermonument.

Dordrecht Vlindermonument bij de zijmuur van begrafenisonderneming Dordrecht e.o. op begraafplaats De Essenhof. Adres: Nassauweg 200 in Dordrecht. Ouders kunnen bij kunstenares Annemieke van Ooyen – van Wijngaarden eventueel een vlinder kopen voor thuis.

Ede Algemene begraafplaats, Asakkerweg 6 in Ede. Je kunt een glazen herdenkingsvlinder plaatsen op de vlindersteen van de centrale gedenkplek van de foetushof. Ouders kunnen hun prille kindje er ook laten begraven.

Eemnes Op de RK Begraafplaats bij de H. Nicolaas aan de Wakkerendijk 60 is een speciaal kindermonument.

Eindhoven Gemeentelijke begraafplaats Roostenhof, Achterbeekseweg 4 in Eindhoven. Er is een monument voor baby’s: ‘Liefde reikt verder dan dit leven’.

Emmeloord De algemene begraafplaats heeft een ‘monument voor de Sterrenkindjes’. Het kunstwerk is expliciet ook voor kindjes van een miskraam of afgebroken zwangerschap. Ouders kunnen een naamplaatje of een slotje bevestigen. Ze kunnen er ook hun prille kindje begraven. Het adres is Espelerlaan 69A in Emmeloord.

Ermelo Gemeentelijke begraafplaats Koningsvaren, Varenlaan 27 in Ermelo. Ouders kunnen hun kindje begraven op de gedenkplek voor levenloos geboren kinderen jonger dan 24 weken. Ze kunnen een kei leggen met de gegevens van hun kindje of een andere persoonlijke tekst.

Etten-Leur Op de gemeentelijke begraafplaats aan de Zundertseweg in Etten-Leur staat het herdenkingsmonument voor het ongeboren kind. Op de begraafplaats achter de Petruskerk in Etten-Leur Noord staat het monument voor te vroeg geboren en te vroeg verloren kinderen.

Den Haag Begraafplaats Oud Eik en Duinen, Laan van Oud Eik en Duinen 40 in Den Haag. Op een veldje voor ongeboren kinderen staat een monument, een donkere steen met vlindertjes erop. Sinds mei 2019 staat op het kindergedeelte een ontroerend prachtig moeder- & kindbeeld van Martin Hudacek, voor alle kinderen die voor hun geboorte zijn overleden.

Gorinchem De algemene begraafplaats De Haarhof aan de Haarweg heeft een vlinderrots, een gedenkplaats voor kinderen die voor 24 weken zwangerschap overlijden. Ouders kunnen een eigen vlinder op de rots laten plaatsen als herinnering. Rondom de rots kunnen prille kindjes begraven worden.

Haarlem Het sterretjesveld is op begraafplaats Akendam, Vergierdeweg 277 in Haarlem. Er is een monument in Haarlem Noord bij St Barbara.

Hardenberg Begraafplaats de Larikshof heeft een troostboom, speciaal voor kinderen die geboren en overleden zijn voor 24 weken. Ouders kunnen er hun kindje begraven en/of een vlindertje op de troostboom laten zetten. Het adres is Oldemeijerweg 3 in Rheeze.

Harderwijk Bij begraafplaats Elzenhof kunnen ouders een gedenkplek creëren voor het kindje van hun miskraam of later verlies in de zwangerschap (onder 24 weken). Ze kunnen hun prille kindje er ook laten begraven. Het adres is Walstein 99/101 in Harderwijk.

Heerde/Wapenveld Op de begraafplaats aan de Kwartelweg in Wapenveld is een monumentje als gedenkplek voor de kindjes die er zo kort waren.

Hoevelaken Begraafplaats, Hoevelaken. Er staat een gedenkboom voor kinderen die geboren zijn voor 24 weken. Ouders kunnen hun kindje begraven op het veldje rondom de boom. Ze kunnen als ze willen ook een blaadje met tekst laten ophangen.

Krimpen aan den IJssel Begraafplaats Waalhoven heeft een monument voor kindjes die zijn geboren voor 24 weken zwangerschap. Ouders kunnen hier hun prille kindje ook laten begraven. Het adres is Tiendweg 47 in Waalhoven.

Leiden Op begraafplaats Rhijnhof is een vergeet-me-niet-hofje en een sterretjesveld. Ouders kunnen er hun pril verloren kindje (tot 24 weken zwangerschap) zonder kosten anoniem laten begraven of cremeren. Ouders kunnen de naam van hun kindje laten graveren in het speciale monument. Het adres is Laan te Rhijnhof 4 in Leiden. Meer op: rhijnhof.nl/sterretjesveld/.

Lisse, Hillegom, De Zilk Op de begraafplaats aan de Heereweg 277 in Lisse is een monument voor ongedoopte kinderen. De tekst: ‘In liefde gedragen. Veilig in Jezus’ armen’.

Maarheeze RK Begraafplaats St. Gertrudis, De Vinnen in Maarheeze. Het monument is een beeld voor de kinderen ‘geborgen in de palm van Gods hand’.

Nieuwegein Ouders kunnen hun prille kindje van minder dan 24 weken zwangerschap laten begraven bij Begraafplaats Noorderveld. Het adres is Structuurbaan 5 in Nieuwegein.

Nieuwkoop Op de algemene begraafplaats is een gedenkplek gemaakt met een gedicht en een vlinder van mozaïek. Het adres is Reghthuysplein 18 in Nieuwkoop.

Nijkerk Algemene begraafplaats, Frieswijkstraat 54 in Nijkerk. Er staat een gedenkboom voor kinderen die geboren zijn voor 24 weken. Ouders kunnen hun kindje begraven op het veldje rondom de boom. Ze kunnen als ze willen ook een blaadje met tekst laten ophangen.

Nijmegen Begraafplaats Rustoord, Postweg 60 in Nijmegen. Rustoord heeft het Monument voor het nooit verloren kind. Je kunt een vergeet-me-nietje (monumentje) of een vlinder (monumentje) plaatsen.

Noordwijk Bij de 12 beukenbomen vind je het kleurrijke grafmonument voor ongedoopte kinderen. Ouders kunnen er een keitje neerleggen met een naam, tekst of symbool. De begraafplaats ligt aan de Gooweg in Noordwijk-Binnen.

Noordwijkerhout ‘Met liefde gedragen’ staat er op het kunstwerk met harten. Het monument voor stilgeboren kinderen vind je rechts op de begraafplaats van de Sint Jozefkerk aan de Herenweg 15 in Noordwijkerhout.

Nunspeet/Elspeet Zowel de begraafplaats Elspeet als de begraafplaats Nunspeet-West krijgen een vlinderveld, waar ongeboren kinderen herdacht kunnen worden.

Oss Elzeneindpark in Oss. Het Vlinderboek is een herinneringsmonument voor alle ouders die een kind verloren.

Putten Algemene Begraafplaats Schootmanshof, Hoflaan 3 in Putten. Hier staat het Immatera-monument. Kinderen die zijn geboren bij een zwangerschapstermijn van korter dan 24 weken, kunnen worden begraven in het grasveld bij het Immatera-monument. Ouders kunnen een herinneringstraan met zelf gekozen inscriptie bevestigen aan het monument.

Rheden Begraafplaats & gedenkpark Heiderust, Lentsesteeg 21 in Rheden heeft een Vergeet-je-niet-hofje om kinderen te gedenken die overleden vóór 24 weken zwangerschap. Er is een stalen gedenkboom, waar ouders een kunststof boomblad in kunnen hangen met de naam van hun kind erop. Ook is er rond de boom ruimte om het kindje te begraven of na crematie uit te strooien.

Roosendaal Crematorium Zegestede in Roosendaal heeft een stiltemonument waar ouders een kaarsje kunnen branden of bloemen kunnen leggen voor hun veel te vroeg gestorven kindje(s). Het adres is Rucphensebaan 93A in Roosendaal.

Rosmalen Crematorium Rosmalen aan de Oude Baan-Oost 170 heeft buiten een stilteplek en een perkje, speciaal voor ouders die hun kindje in de zwangerschap verloren.

Steenwijk De Algemene Begraafplaats aan de Meppelerweg 79 in Steenwijk heeft een monument voor overleden kinderen.

Tilburg Er is een Vlindermonument in het stiltecentrum van het Elisabeth-ziekenhuis in Tilburg. Het crematorium in Tilburg heeft een herdenkingsmonument, naast het uitstrooiveld. Samen met het Elisabeth-ziekenhuis organiseren ze elk kwartaal een afscheidsbijeenkomst (in de stilteruimte van het ziekenhuis) en crematie (en uitstrooiing).

Urk Begraafplaats de Vormt in het Urkerbos heeft een monument voor te vroeg geboren kinderen. Ouders kunnen hier een naamplaatje op plaatsen. Op het Bloemknopveld kunnen ouders kun kindje van minder dan 24 weken laten begraven. Het adres is Vormtweg 11 in Urk.

Utrecht Op de begraafplaats Kovelswade aan de Koningsweg in Utrecht is een monument en begraafplek voor kindjes die overleden zijn vóór 24 weken zwangerschap.

Venray Bij de Grote Kerk aan de Grote Markt in Venray is een gedenkplek voor ‘naamloze kinderen’. Het is een kunstwerk van schalen waarin ouders een symbool kunnen leggen.

Waalwijk Op de begraafplaats Bloemendaal aan de Bloemendaalweg 38 in Waalwijk is een monument voor het doodgeboren kind. (www.monumentdoodgeborenkind.nl)

Wezep Op begraafplaats Bovenheigraaf in Wezep, Oldebroek, is een sterretjesveld om kinderen te gedenken die vroeg in de zwangerschap zijn overleden.

IJsselmuiden Op begraafplaats De Zandberg, Rondeweg 7 in IJsselmuiden kunnen ouders op de herdenkingssteen een sterretje plaatsen voor hun kindje van minder dan 24 weken zwangerschap. Er komt ook de mogelijkheid om prille kindjes te begraven.

Zaandam De algemene begraafplaats heeft een monument voor doodgeboren kinderen. Je vindt het aan de Zuiddijk in Zaandam. Ouders kunnen hier stilstaan bij hun doodgeboren kind of het kindje van de miskraam.

Zaanstad. Ouders die hun kindje verliezen binnen 24 weken zwangerschap, kunnen ervoor kiezen hun kindje te laten cremeren samen met andere prille kindjes. Het crematorium heeft een speciale plek gemaakt om die as uit te strooien. Er is een beeld van vlinders en de tekst ‘Vlinders, aanwezig in afwezigheid’. Het adres is Wibautstraat 282 in Zaandam.

Zeewolde Het vlindermonument is ‘Voor de ons plotseling ontvallen dierbaren’. Veel ouders vinden er troost. Het vlindermonument staat aan het Kluunpad in Zeewolde.

Zierikzee Een vlindermonument voor ouders die een kind hebben verloren. Het monument is gemaakt door de Stichting Enna. Vlakbij Emil Sandströmweg 6 in Zierikzee.

 

Heb je een aanvulling? Staat een gedenkplek nog niet op de lijst? Mail me dan op info@miskraambegeleiding.nl. Dat waardeer ik zeer! Dank alvast!

En is zo’n plek er niet bij jou in de buurt, dan kun je eventueel overwegen om het initiatief te nemen voor zo’n monument. Misschien door in gesprek te gaan met andere ouders, een begraafplaats, een uitvaartondernemer, een kunstenares en/of een rouwtherapeut? Mogelijk heeft je gemeente of de bank een fonds om financieel bij te dragen?

Ook een mooi initiatief zijn herdenkingsbossen, waar je als ouders een boom zou kunnen planten om je kindje te gedenken. Bijvoorbeeld via Staatsbosbeheer, www.bijzonderbos.nl of www.herdenkingsbos.nl.

PS: Misschien ook goed om te weten: op www.stillelevens.nl staat een uitgebreid overzicht van alle herdenkingsplekken voor (voldragen) doodgeboren kindjes.

 

© Miriam van Kreij – 2018