, , ,

“Wat ik deed met onze embryo’s”

Jeanine mailde me vorig jaar over haar persoonlijke situatie. En daarna hebben we elkaar er nog een paar keer over gesproken.

Hieronder deelt ze haar verhaal. En ze vindt het goed dat ik haar verhaal ook met jullie deel! (Dat geldt trouwens voor alle verhalen op mijn website. Ik deel alleen maar met toestemming.)

Jeanine, wat is jouw situatie?
“We hebben een heerlijke dochter van 4. Vóór haar heb ik een miskraam gekregen van een tweeling. Onze dochter is geboren na een vruchtbaarheidsbehandeling. Door gezondheidsproblemen durfde ik het na haar geboorte niet meer aan om nog eens in verwachting te raken. Maar ondertussen zaten er nog steeds 4 embryo’s in de vriezer. Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om ze te laten vernietigen of beschikbaar te stellen voor de wetenschap.”

Een jaar geleden las je mijn artikel over wat je kunt doen met de embryo’s in de vriezer. Wat gebeurde er toen je dat artikel las?
“Ik was zo geraakt! Ik wist niet dat we de embryo’s ook zelf konden begraven. Dat dat een optie was! Ik voelde meteen dat dat ritueel bij ons zou passen.
Want we hadden nog best veel verdriet, maar omdat het allemaal zo klinisch is gegaan, zijn we er verstandelijker mee omgegaan dan nodig. Trouwens, onze huisarts wist dit ook niet. Best gek dat dit niet bekend is.”

Wat hebben jullie gedaan?

  • “Ik heb zelf eerst een heel proces doorgemaakt, omdat ik besefte dat ik allereerst afscheid had te nemen van mijn tweede kinderwens.
  • We waren in december bij Wereldlichtjesdag in Leidsche Rijn. Die herdenkingsbijeenkomst heeft ons heel goed gedaan!
  • Daarna waren we er klaar voor om de embryo’s op te halen uit het ziekenhuis. Daar waren ze trouwens ook blij verrast dat we dit proces zo bewust doorlopen. Ze hebben ons er goed in begeleid.
  • Nu wachten we op het juiste moment om ze te begraven op een plek die voor ons waardevol is. We nemen echt de tijd om goed afscheid te nemen van de embryo’s.”

Wat was het resultaat voor jou en voor je gezin?
“Goed. Het heeft me veel rust gebracht. We voelen ons nu compleet als gezin. Dit is het. En het is goed zo. Dat geeft me vrede.”

Jeanine, dank voor het delen van je verhaal! En alle goeds gewenst voor jou en je gezin!

Raakt dit aan jouw situatie? Of wil je juist begeleiding om nóg een zwangerschap aan te durven? Of om af te wegen of je dat aandurft? Ook dan ben je heel welkom. Vul hier je gegevens in, dan bel ik je graag binnenkort om te bespreken wat jij kunt doen. Je bent welkom met alles wat er is.

© Miriam van Kreij – 2016