, ,

Wat doe je met de embryo’s in de vriezer?

Ongeboren kinderen doen ertoe. Ook de embryo’s die in het ziekenhuis bewaard worden, zijn je kinderen. Op de laag van de ziel in elk geval.

Een verloskundige zei na mijn presentatie in het ziekenhuis: “Nu begrijp ik de moeder ook beter die per se wilde dat het ingevroren embryo nog teruggeplaatst werd.”

Stel dat je om wat voor reden dan ook, niet meer zwanger wilt worden. Bijvoorbeeld omdat hun gezin compleet is of omdat een nieuwe zwangerschap gezondheidsrisico’s heeft voor de moeder. En stel dat er dan nog embryo’s in de vriezer van het ziekenhuis zijn. Wat kunnen ze dan doen met die embryo’s?

Er zijn allerlei opties. Je kunt ze aan een ander stel geven met een kinderwens. Je kunt ze afstaan voor wetenschappelijk onderzoek. Je kunt ze laten vernietigen.

Maar wist je dat je de ingevroren embryo’s waar je niet mee verder gaat, ook mee naar huis kunt nemen? Dan kun je afscheid nemen op een manier die bij jou, bij jullie past. Zo had Sandra laatst een persoonlijke sessie bij mij. Zij gaat haar embryo’s ophalen uit het ziekenhuis en begraven bij het kindje van haar eerdere miskraam. In haar eigen tuin. Een mooi ritueel, voor haar heel passend.

Kortom, ongeboren kinderen doen ertoe. Ook als de zwangerschap maar heel pril was. Ook als ze niet eens in je buik waren. Ook als ze nog in de vriezer van het ziekenhuis zijn… Voel maar welke beslissing jou het meeste rust geeft.

En wil je ondersteuning bij dat besluit? Dan ben je van harte welkom voor een persoonlijke sessie. Dat kan veel duidelijk maken. Dan ontstaat rust. Ook rond deze wezenlijke beslissing. Het is je gegund!

PS: Lees hier wat Jeanine deed met haar embryo’s.

© Miriam van Kreij – 2015.