, ,

Verloskundigen: Hoe een vergiet trauma’s kan voorkomen (en hoe belangrijk jouw rol daarbij is)

Je ziet een oude dame met opgestoken grijs haar en een parelketting. Het prijskaartje van haar Hermès-blouse steekt uit haar kraag. Tik jij die mevrouw op haar schouder?

Misschien niet als je haar in de Albert Heijn ziet lopen. Maar als ze je oma is, en het is op de begrafenis van je opa, dan zeg je het toch. Omdat je niet wil dat ze voor schut loopt. En je wil ook niet dat ze er pas achteraf achter komt. Dan is het te laat.

Zo is het ook met de vergiet-tip.

Als iemand het moet zeggen, ben jij het. En je kunt er geen week mee wachten.

Wat bedoel je met de vergiet-tip?

De tip aan de vrouw die een miskraam gaat krijgen is: plas door een vergiet. Tenminste, als ze wil opvangen wat ze verliest.

Leonie (42 jaar): ‘Vijftien jaar geleden had ik een miskraam. Ik verloor het op het toilet en in een reflex heb ik doorgetrokken. Ik heb er nóg last van: ik stuurde mijn kind naar het riool.
Ik las nu op je website over het vergiet. Wat had ik dát toen graag geweten. Dan had ik het kunnen bekijken. Denk dat we het dan begraven zouden hebben in het bos.’

Wanneer begin ik over het vergiet?

Zodra ze weet dat ze een miskraam gaat krijgen. Dus meteen de eerste keer dat je haar spreekt. Dát is het moment.

Dus, heb je haar net verteld dat het hartje niet meer klopt? Noem het vergiet voordat ze je echokamer uitloopt. Maakte je collega de echo en bel jij haar een dag later? Vertel over het vergiet voordat je ophangt.

Liever dat ze het twee keer hoort, dan dat niemand het haar vertelt.

Het is toch wat raar. Hoe zeg ik het op een acceptabele manier?

Wil je opvangen wat je verliest? Plas dan door een vergiet.

Hetty is al 23 jaar verloskundige in Alkmaar: ‘Ik zeg het zo: het is misschien een gekke tip, maar als je je kindje wilt opvangen: plas dan vanaf nu door een vergiet. Dan kun je opvangen wat er op te vangen is. Als je het daarna alsnog wilt doorspoelen is dat prima, maar misschien wil je het bekijken of begraven?’

Zet de vergiet-tip ook op jullie website en in de miskraamfolder die je meegeeft.

En dan? Wat kan ze er dan mee doen?

Ze kan het bekijken, ook samen met haar partner. Ze kan er foto’s van maken. Misschien belt ze jou en kun jij als verloskundige het vruchtzakje afspoelen onder de kraan of voorzichtig openmaken? Ze kan het een poosje in water bewaren.

Door het kindje op te vangen, ontstaat tijd om na te denken wat ze ermee wil doen. In deze fotoreportage van Jessica Vink uit Zoetermeer zie je hoe een koppel hun prille kindje begraaft in de tuin.

Doorspoelen mag toch ook gewoon?

Ja. Als dat een bewuste keuze is, is dat prima.

Bij prille zwangerschappen is het vruchtzakje toch veel te klein?

Bij een zwangerschap van vier of vijf weken is het inderdaad te klein om op te vangen. Maar het kan al vanaf een week of zes.

Op de site van de watermethode zie je ook foto’s van kindjes na acht of negen weken zwangerschap.

Gynaecoloog Bart uit Utrecht: ‘Ik noem het vergiet sinds ik de tip in jouw nascholing heb gehoord. Ik had er gewoon nog nooit aan gedacht. Ik vind het een extra voordeel van afwachten of pillen, dat de vrouw of het koppel tastbaar afscheid kan nemen. Dat is bij een curettage echt anders.’

Conny is verloskundige/echoscopist in Flevoland: ‘Ik begeleidde Lilian die bij 11 weken een miskraam kreeg. Wij bellen vrouwen ook altijd na een maand nog. Toen zei Lilian hoe blij ze was met de tip van het vergiet. Ze heeft foto’s gemaakt van haar prille kindje. Die bewaart ze nu bij de echofoto en de zwangerschapstest.’

Dus

Geef de vergiet-tip aan elke vrouw die een miskraam gaat krijgen. Daarmee voorkom je dat ze het in een reflex doorspoelt, waar ze jaren later nog last van kan hebben. Je geeft haar de kans om afscheid te nemen op haar manier.

 

Wil je meer praktische tips om verschil te maken? Doe dan mee aan de geaccrediteerde nascholing Vrouwen met een miskraam goed begeleiden. Accreditatie door KNOV, NVOG en BEN.

 

De namen en plaatsnamen in dit blog zijn geanonimiseerd.

© Miriam van Kreij – 2021