, ,

Top 5: Hoe werkt je miskraam door in je werk of je loopbaan?

Masterclass Miskraambegeleiding Nederland

Dat je miskraam invloed kan hebben op je werk, dat is niet voor iedereen duidelijk. Soms ligt het er ook niet zo dik bovenop. De vrouwen die ik heb mogen interviewen, zagen soms ook pas achteraf welke impact hun miskramen eigenlijk hadden.

Ik heb veel vrouwen mogen interviewen, heel fijn! Ik heb ze beloofd dat ik hun ervaringen anoniem zou weergeven. De namen die je hieronder leest, zijn dus niet hun echte namen. De ervaringen zijn natuurlijk wél echt. En ik had véle vrouwen aan het woord kunnen laten per punt, maar heb het voor dit artikel behapbaar gehouden.

Okay, hier komt de top 5. Hoe werkt je miskraam door in je werk? Of in je loopbaan?

1. Ik voel me zo eenzaam.

  • Marieke: “Ik hield het voor mezelf. Privé al, maar helemaal op mijn werk. Ik vertelde er niemand over. Daardoor voelde ik me ook eenzaam.”
  • Francien: “Omdat ik vragen wilde ontwijken, maakte ik geen kletspraatjes meer bij de koffieautomaat. Ik wilde voorkomen dat ik moest huilen.”

2. Ik ben er minder. Letterlijk en figuurlijk.

  • Marije: “Omdat ik minder energie had en ook nog eens minder geconcentreerd was, had ik mijn werk soms niet af. Of duurde het veel langer.”
  • Karin: “In mijn baan ervaar ik schuldgevoel, omdat ik regelmatig naar het ziekenhuis ben voor de vruchtbaarheidsbehandelingen.”

3. Ik werk op de automatische piloot, heb er weinig plezier meer in.

  • Elise: “Ik deed mijn werk wel, mijn manager was ook tevreden hoor. Maar ik voelde dat ik er niet alles uithaalde. Ik werkte op de automatische piloot. Dat voelde niet goed.”
  • Anne: “Ik was bang dat ik op het afdelingsoverleg in huilen zou uitbarsten als iemand zou vragen: hoe gaat het nou met jou? Daardoor had ik mezelf vooraf al gewapend. Dat maakte ook dat ik niet echt meedeed met het teamoverleg. Terwijl ik daarvoor altijd heel enthousiast was en vol ideeën zat!”

4. Mijn werk heeft niet meer de prioriteit die het eerst had.

  • Paulien: “Mijn hele leven stond in het teken van de kinderwens. Werk was ineens niet meer belangrijk. Dan zeiden mensen na mijn miskraam: nu kun je je weer lekker richten op je carrière. Alsof ik dat wilde!”
  • Carla: “Het heeft allemaal flink invloed op mijn zelfvertrouwen en dat komt mijn carrière niet ten goede. En juist die carrière wordt weer belangrijker bij de gedachte dat er een reële kans is dat we nooit kinderen zullen krijgen.”

5. Mijn carrière staat on hold.

  • Miranda: “Ik durfde niet goed te solliciteren op een andere baan. Stel dat ik toch weer zwanger zou worden. Dus ik bleef zitten waar ik zat. Terwijl ik wist dat ik klaar was in die baan.”
  • Lucy: “En ze mogen er niet naar vragen, maar op mijn cv zagen ze natuurlijk mijn leeftijd. Dan krijg je toch de vraag: heb je kinderen? Ook vroeg ik me af: kan ik die zwaardere baan wel aan als ik straks toch zwanger ben?”

Op deze 5 manieren kan je miskraam dus doorwerken in je loopbaan. Herken je dit? Of speelt er bij jou nog iets heel anders?

Stel nou, dat je er iets van herkent…

Stel nou he, dat je er iets van herkent. En stel dat je het voor jezelf lichter wil maken. Stel dat je met meer energie en aandacht wilt kunnen werken. Wat kun je dan doen?

Zet een belangrijke stap om je miskraam te gaan verwerken. Je bent heel welkom voor de bewezen effectieve, persoonlijke begeleiding van Miskraambegeleiding Nederland. Je werkgever wil er misschien ook in investeren? Zodat je gauw weer goed functioneert, thuis en op je werk.

Waarom is het belangrijk dat je de ervaring van je miskraam gaat helen? Wat kun je daaraan hebben?

  • Liset merkte dat ze veel steun kreeg, toen ze op haar werk open was over haar miskraam. ‘Het huis stond vol bossen bloemen!’ Dat begon dus bij haar. Zíj vertelde hoe het voor haar was.
  • Muriël beaamt dat. “Ik kreeg veel steun van collega’s. Helemaal toen een goede vriendin ook nog bij ons kwam werken. Die tijd maakte onze vriendschap nog hechter.”
  • Nienke vertelde dat het herstellen van haar miskraam eigenlijk pas begon toen ze haar stilzwijgen verbrak. Eerst naar de mensen die dichtbij haar stonden. Daarna ook in haar werk. Nienke is ondernemer. “Ik trek nu ook andere klanten aan. Klanten die waarderen dat ik open ben over zoiets kwetsbaars. Dat maakt dat die klanten ook gemakkelijker vertellen waar het bij hen over gaat. En in mijn vak is dat heel waardevol!”

© Miriam van Kreij – 2016