,

Doe je je levende kind tekort, als je rouwt om je miskraam?

“Als ik rouw om mijn niet-geboren dochter, hou ik dan minder van mijn levende zoon?” Een moeder mailde me deze vraag. En ze vindt het goed dat ik dit met jullie deel.

“Tussen mijn twee zoons in had ik een miskraam. Behalve dat rouwen mij niet goed lukte, heb ik later ook wel eens gedacht dat dat ook niet (meer) kon. Mijn jongste werd geboren. En als ik zou rouwen om de miskraam, dan leek het voor mij dat ik dan niet genoeg van mijn jongste zou houden. Want misschien was hij er niet geweest, als het kindje van de miskraam was blijven leven… Voor mij gevoel was dat een meisje.”

Deze moeder is niet de enige die hier mee bezig is. Ik hoor het veel vaker. Zeker als de kinderen al wat groter zijn. Dan lijkt het wel alsof je niet mag rouwen om het ongeboren kindje, omdat je daarmee je levende kinderen tekort zou doen. Of zou bezwaren.

Het tegendeel is waar.

Het doet je levende kinderen juist goed, als je plek geeft aan je ongeboren kind.

Als jullie als ouders níet rouwen om je ongeboren kind, dan heeft dat impact op je levende kinderen. Het kan zich in het dagelijks leven op allerlei manieren uiten bij ze. Soms zit het in gedrag, soms in meer mentale aspecten. Minder levenslust bijvoorbeeld. Of juist dubbele energie om ook dat extra leven te leven.

Aan deze moeder schreef ik daarom:

“Als je van jezelf niet mag rouwen om je dochter, ben je onbewust toch veel met haar bezig. Je zou kunnen zeggen dat een deel van je hart met haar is meegegaan. En natuurlijk is dat geen bewuste keuze geweest. Zo gaan de dingen soms.

Levende kinderen doen – ook weer onbewust – hun best om het familiesysteem in balans te brengen. Als ze aanvoelen dat er niet genoeg gerouwd is om hun zusje, gaan ze zelf dat gat invullen.

Dus het dient je zoons en het dient jou, als hun zusje er ook mag zijn. Dan is elk gezinslid vrijer om zijn of haar eigen leven te leven. En dan heb je zoons en je dochter in je hart. Daar is meer dan genoeg ruimte voor alledrie!”

Nou, ik weet niet of zo’n vraag ook bij jou speelt? En of dit dan een antwoord op je vraag is? Laat het me ook gerust weten als je erover door wilt praten. Het is zo belangrijk dat je ongeboren kind plek mag innemen. Dat zal jullie allemaal goed doen. Alle goeds gewenst!

Hoe geef je dan plek aan je ongeboren kind? Daar zijn veel mooie manieren voor. Wil je dat doen op een heel gerichte manier, in één dag met 1-op-1-begeleiding? Vul dan als eerste stap hier je gegevens in. Je bent welkom!

© Miriam van Kreij – 2015.