Waarom je niet gratis moet werken als miskraamcoach (zelfs als het jou niet om het geld gaat)
Gênant.
Meteen over geld beginnen.
Zeker als miskraamcoach. En toch is het nodig.
Waarom moet je als miskraamcoach meteen beginnen over geld?
Kijk, je praat natuurlijk eerst met je potentiële klant over haar situatie. Je laat haar vertellen waar ze tegenaan loopt. En wat ze nodig heeft. Maar als je eenmaal weet dat je haar kunt helpen, dan praat je óók over geld. Al in het eerste gesprek.
Waarom? Omdat je jezelf serieus neemt: miskraamcoaching is namelijk geen hobby, het is een vak. En omdat je je klant serieus neemt: zij beslist zelf waaraan ze haar geld uitgeeft. Aan nieuwe Timberlands, aan een citytrip naar Budapest of aan miskraamcoaching.
Maar Miriam, ik bied mijn miskraamcoaching liever gratis aan. Dat kan toch ook?
Ja, alles kan. Maar dan is de kans groot dat je coachpraktijk over een jaar niet meer bestaat. Waarom? Omdat jouw energie weglekt van gratis werk. En omdat jouw klanten niet geloven in gratis.
Hoezo geloven klanten niet in gratis?
Nou, mensen zijn achterdochtig bij gratis. Te mooi om waar te zijn, denken ze. Ze vermoeden een addertje onder het gras. Kortom: ze vertrouwen je minder. Daardoor krijg je uiteindelijk toch minder klanten en de klanten díe komen, zijn minder tevreden. Lees hier hoe dat werkt.
Karen, verloskundige en miskraamcoach in Rotterdam: ‘Onze verloskundigenpraktijk staat in een achterstandswijk. De mensen hebben misschien maximaal 70 euro per maand voor extra’s. En toch zijn wij gestopt met gratis diensten. Dan komen mensen namelijk niet opdagen. Er is veel meer commitment als we wél een vergoeding vragen.’
Maar echt, het gaat me niet om het geld
Mij ook niet. Wat ik wil, is een verschil maken voor vrouwen en koppels met miskramen.
Dennis: ‘We zijn nu zes maanden zwanger en alles gaat gelukkig goed. Maar hiervóór hadden we drie miskramen. We willen dat verlies verwerken, voordat ons nieuwe kindje geboren wordt. Daarom is het fijn dat we meteen bij je terecht kunnen. Dat mijn werkgever meebetaalt is een fijne meevaller.’
En toch schaam ik me om geld te verdienen aan andermans verdriet
Ja, die gêne. Ik denk trouwens dat de loodgieter, de ANWB en de tandarts dat heel anders zien. Vakmensen verhelpen de problemen van hun klanten. Klanten betalen daarvoor. That’s it.
Vijf jaar geleden sprak ik Desirée, die al jaren met een burn-out thuis zat. Ik durfde haar mijn aanbod eigenlijk niet te doen. Wat bleek? Ze had net een onverwachte erfenis gekregen en wilde die graag besteden aan miskraamcoaching. Kort na de begeleiding kon ze zelfs weer gaan werken.
Nina is miskraamcoach in de regio Leuven: ‘Ik werk al 14 jaar parttime als HR-adviseur bij de BNP Paribas. Twee jaar geleden volgde ik de opleiding tot miskraamcoach. En omdat ik intussen genoeg kan verdienen met miskraamcoaching, heb ik deze maand mijn baan opgezegd. Eindelijk! Per januari heb ik dus elke week drie dagen méér om vrouwen te helpen na hun miskraam.’
Kortom
Wil je veel vrouwen helpen om met hun miskraam om te gaan? Vraag dan geld voor je begeleiding.
– – – – –
Kijk hier hoe je binnenkort al kunt starten met de geaccrediteerde opleiding tot miskraamcoach.
Heb je vragen of wil je overleggen? Mail me op info@miskraambegeleiding.nl. Dan spreken we elkaar gauw.
De namen en plaatsnamen in dit blog zijn geanonimiseerd.
© Miriam van Kreij – 2022