Vertel jij wel eens over de strandbal?

Een vrouw die eerder een zwangerschap heeft afgebroken, om wat voor reden dan ook, kan daarvan nog veel last hebben in een nieuwe zwangerschap. Dus soms zul je dan intensiever in gesprek zijn met een moeder, bijvoorbeeld omdat ze zich schuldig voelt of zich schaamt. Of omdat ze haar ervaringen van toen moeilijk kan verwerken.

En soms willen vrouwen het liever niet hebben over hun abortus of afgebroken zwangerschap. Verloskundigen vertellen me wel eens, dat het best lastig kan zijn om een vrouw te begeleiden die er eigenlijk niet aan wil. Je kunt dan denken: “Nou ja, als ze niet wil, dan niet. Het is haar leven.”

Maar wat als je weet dat het ook voor haar nieuwe zwangerschap beter zou zijn als ze de ervaringen rond de afgebroken zwangerschap wél heelt? Wat kun je dan doen? De metafoor van de strandbal kan je daarbij behulpzaam zijn. Je leest ‘m hieronder. Gebruik ‘m gerust.

Ken je de metafoor van de strandbal? Deze metafoor kan fijn zijn om te vertellen aan de vrouw die het moeilijk vindt om om te gaan met haar eerder afgebroken zwangerschap of abortus. Dus vertel haar over de strandbal, als je inschat dat het passend is.

Een abortus waar niet meer over gepraat wordt, is als een strandbal die je onder water probeert te houden. Dat gaat best, maar het kost veel aandacht en energie. En je houdt altijd de angst dat die bal op een ongelegen moment toch met veel gespetter naar boven schiet

Zo werkt het ook met een abortus waar je niet meer over praat, die er eigenlijk niet mag zijn. Het gevolg is dat je niet voluit leeft. Dat je je in sociale contacten altijd wat terughoudt misschien. Een deel van jou, een deel van je aandacht is toch bezig met de abortus. Of met het vermijden van gevoelens of gedachten over je abortus.

Het kost veel energie en aandacht. En die energie kun je niet aan andere zaken besteden. Niet aan je relatie, je eventuele andere kinderen, je werk, je familie, je gezondheid, je toekomst.

Maar dat kan ook anders. Als je de ervaringen rond je abortus of afgebroken zwangerschap verwerkt, kun je weer vrijer leven. Blijf niet rondlopen met je verdriet, je schuldgevoel, je schaamte, je spijt misschien. Denk ook niet dat het vanzelf overgaat. Dat gaat het niet, namelijk. Hoe jammer dat misschien ook is. Dus zorg dat je de ervaringen rond je abortus gaat verwerken. Dan kun je weer beter functioneren, thuis en op je werk. Het is bovendien goed voor je nieuwe zwangerschap, voor het nieuwe kindje.

En natuurlijk, deze metafoor geldt ook voor vrouwen die de ervaring van hun miskraam of buitenbaarmoederlijke zwangerschap maar moeilijk plek kunnen geven. Of die een zwangerschap hebben afgebroken om medische redenen. Kijk waar jij de strandbal kunt inzetten in je begeleiding, zodat de vrouwen in je praktijk nóg beter geholpen zijn.

Wil je meer praktische tips? Doe dan mee aan de KNOV- & BEN-geaccrediteerde training ‘Vrouwen met een miskraam goed begeleiden’.

Trouwens, een vrouw met een miskraam of abortus is altijd welkom voor persoonlijke begeleiding bij Miskraambegeleiding Nederland. Verwijs haar dus gerust door voor een gratis en vrijblijvend eerste telefoongesprek. Meer daarover vindt de moeder op www.miskraambegeleiding.nl/moeders.

© Miriam van Kreij – 2017