Speciaal voor psychologen, rouw- & verliescoaches, therapeuten en POH-ggz-ers

Masterclass “Vrouwen met een miskraam goed begeleiden”

In deze masterclass leer je hoe je vrouwen met een miskraam of abortus goed begeleidt. Want ook in jouw spreekkamer zijn deze thema’s cruciaal.

Waarom moet je kunnen begeleiden rond miskramen of abortus?

Elk jaar krijgen 20.000 vrouwen een miskraam en er zijn elk jaar ruim 30.000 abortussen.  1 op de 4 vrouwen krijgt in haar leven één of meer miskramen. 1 op de 5 maakt een abortus mee. Dat zijn ook veel vrouwen in jouw praktijk. De miskraam of abortus kan invloed hebben op haar loopbaan, gezinsleven, relatie, gezondheid etc. Een deel van de vrouwen krijgt last van depressies, angstgevoelens en PTSS-klachten (onderzoek Farren e.a.).

Je moet dus weten hoe je omgaat met miskramen, abortus en ander verlies in de zwangerschap. Ook als de miskraam of abortus niet de reden is waarvoor je cliënt bij je komt.

 • ‘Ze kwam bij me voor haar burn-out, maar ik merk dat haar 2 miskramen aandacht nodig hebben. Wil ze daar wel met mij over praten?’ [Ingrid, bedrijfsarts, Zwolle]
 • ‘Ik kan haar wel behandelen voor haar depressie, maar we kunnen de abortus niet negeren. Wat kan ik doen?’ [Lonneke, psycholoog, Vleuten]
 • ‘Ik vermoed dat de hechtingsproblemen van haar jongste te maken hebben met haar eerdere miskraam. Hoe pak ik dat aan?’ [Tobias, gezinsbegeleider, Middelburg]
 • ‘Mijn cliënt is kwetsbaar, haar gezonde deel is niet zo groot. Het kan haar ontregelen als ik te abrupt over haar miskramen begin.’ [Laura, gz-psycholoog, Hengelo]
 • ‘Ze overweegt abortus. Hoe help ik haar, zonder dat ik mijn oordeel laat doorklinken?’ [Sandra, POH-GGZ, Schagen]
 • ‘Ze is weer zwanger, maar heel bang, omdat het de vorige keer misging. Wat kan ik voor haar doen?’ [Veerle, vrouwencoach, Antwerpen]
 • ‘Hij is ongewild kinderloos, maar ze hebben wel miskramen meegemaakt. Hoe geef ik daar aandacht aan?’ [Mark, relatietherapeut, Voorschoten]

Het is niet gek dat je hier tegenaan loopt. Het zit niet in de opleidingen. Je mist essentiële vaardigheden om in te zetten. En bekende technieken werken niet goed genoeg bij pril verlies in de zwangerschap of in fertiliteitstrajecten. Dat vraagt een specifieke aanpak. Die aanpak leer je in de masterclass.

Voor wie is deze masterclass? Voor professionals die werken met vrouwen, mannen, gezinnen, zwangeren. Dus bijvoorbeeld psychologen, (medisch) maatschappelijk werkers, therapeuten, coaches, rouw- & verliesbegeleiders, gezinsbegeleiders, vrouwencoach, HR-professionals, relatietherapeuten, fertiliteitscoaches, bedrijfsartsen, businesscoaches, zwangerschapsyogadocenten, doula’s, POH-ggz-ers en psychosociaal therapeuten, die de cliënten in hun praktijk de best mogelijke hulp willen bieden, ook rond miskramen of abortus. Maar die daarbij ongemak of onvermogen voelen om deze vrouwen en koppels echt goed te begeleiden.

Dus, heb je de ambitie om de beste professional te zijn in je vakgebied? Dan ben je heel welkom!

Let op: voor wie is deze masterclass niet?

Wat krijg je in de masterclass?

 • 5 manieren om de miskraam of abortus te bespreken, als het bij de anamnese, de intake of later in je consulten naar boven komt. Of als je cliënt abortus overweegt. Je krijgt concrete handvatten, zinnen en vragen die je meteen kunt toepassen in je werkpraktijk. Op een manier die bij jou past.
 • 3 interventies om je cliënt te helpen in zijn of haar proces. Je leert ook hoe je beschikbare gratis checklists en andere hulpmiddelen kunt inzetten in je begeleiding. Je weet wanneer je en naar wie je zo nodig kunt doorverwijzen.
 • Je krijgt toepasbare theorie over rouwverwerking, toegespitst op zwangerschapsverlies. Je krijgt ook een literatuurlijst om je verder te kunnen verdiepen.
 • Je krijgt een praktisch werkboek, waardoor je je kennis en inzichten kunt bewaren. En je krijgt een vakboek  naar keuze cadeau: ‘Begeleiding van vrouwen met een miskraam’ of ‘Begeleiding na een afgebroken zwangerschap of abortus’.
 • Je krijgt een certificaat.

De masterclass is gebaseerd op jarenlange praktijkervaring in het werken met vrouwen en koppels die één of meer miskramen hadden. Of die een abortus meemaakten. Bovendien krijg je de kennis uit gerichte onderzoeken onder meer dan 500 vrouwen met een miskraam en 400 vrouwen met abortus.

Wat is het resultaat van de masterclass? Je bent completer in je begeleiding. Omdat je in deze masterclass heel gerichte en effectieve aandacht voor de psychosociale emotionele kant van miskramen en abortus toevoegt aan je expertise. Je onderscheidt je met je praktijk of als zelfstandige.

Je ervaart dat het voor jou gemakkelijker wordt om aandacht te hebben voor een eerdere miskraam of abortus van je cliënt. Dat geeft vertrouwen én meer tijd voor andere vraagstukken van je cliënten. Je cliënten zullen daarin dus ook betere resultaten bereiken. Je werkt met meer plezier, voelt je capabeler en bent een betere professional. Bovendien zijn je cliënten nóg tevredener over jou en je begeleiding.

Wat zeggen eerdere deelnemers?

Miriam van Kreij heeft al honderden nascholingen, gastlessen en masterclasses gegeven, aan een grote variëteit van professionals. Wat zeggen eerdere deelnemers?

 • Ik zie er niet meer tegenop om vrouwen met een miskraam te moeten begeleiden. Ik weet nu wat ik kan zeggen. En dat werkt!’
 • ‘Eerst dacht ik: een héle dag over miskramen?! Maar de dag vloog om en ik heb er veel aan gehad!’
 • ‘Ik voel me sinds de nascholing veel zekerder, omdat ik nu weet wat we kunnen doen om mensen met een (eerdere) miskraam of abortus te helpen.’
 • ‘Ik ben heel positief over deze scholing! Het is zo concreet en praktisch. De dag, het boek, de follow-up, dat maakt dat ik er veel aan heb in de praktijk.’
 • ‘We doen meerdere nascholingen, maar deze blijft echt hangen.’

Praktische info:

De masterclass is een effectieve combinatie van een voorbereidingsopdracht, een live scholingsdag en een evaluatieopdracht.

Wanneer? Je kunt meedoen op

 • woensdag 27 maart 2024 (via zoom)
 • Of we kiezen in overleg een datum voor jou en je collega’s.

De nascholing is van 10 tot 16 uur.  Je volgt de nascholing in een groep van 10 tot maximaal 24 personen.

Waar? De masterclass volg je gemakkelijk via zoom, dus vanaf je eigen thuiswerkplek.  Als we deze masterclass incompany organiseren voor jou en je collega’s, dan is de locatie natuurlijk in jullie buurt.

‘Vooraf was ik sceptisch over scholing via zoom, maar het werkte erg goed en was hartstikke leuk, ook door het werken in afwisselende groepjes. Ik heb er veel aan gehad!’

Investering? De prijs voor de masterclass is nu 497 euro. Dit is exclusief btw en inclusief werkmateriaal. Als bonus krijg je na de masterclass een individueel telefonisch implementatiegesprek.

Goed om te weten: voor incompany-trainingen geldt een speciale prijs.

Er is veel animo voor en het aantal plekken is beperkt, dus schrijf je nu meteen in.

Je bent heel welkom.

Miriam van Kreij

Over Miriam van Kreij

Oprichter van Miskraambegeleiding Nederland. Ik ben de auteur van ‘Begeleiding van vrouwen met een miskraam’, ‘Als je je kindje verliest in de zwangerschap’ en ‘Begeleiding na een afgebroken zwangerschap of abortus’.

Sinds 2011 begeleid ik vrouwen en koppels met verlies in de zwangerschap. Al meer dan 1.000 professionals in de geboortezorg volgden mijn geaccrediteerde nascholingen rond miskramen en abortus. En ik leid mensen op tot gecertificeerd miskraam- & abortuscoach.

Bel of mail me gerust als je vragen hebt. Je kunt me bereiken op 06 244 15 838 of info@miskraambegeleiding.nl. Graag tot kijk!