,

Mannen en miskramen: 3 trends en een primeur

Op een zonnige dinsdagochtend heb ik Marijke Hoekstra aan de lijn. Ze is medisch maatschappelijk werker in het ziekenhuis in Almelo. Ik wil haar voorstellen aan Mieke, die gecertificeerd miskraamcoach is in Twente.

Marijke is meteen enthousiast: ‘En ik lees je nieuwsbrief al jaren!’

‘Ha, wat goed! En, heb je er wat aan?’

‘Ja! Ik werk al 38 jaar in het ziekenhuis, vooral in de verloskunde, maar je blijft leren. Wat leuk om je nu aan de telefoon te hebben.’

‘Ja, heel leuk! Nu ik je toch spreek: waar zou je meer over willen lezen?’

Marijke weet het meteen: ‘Nou, de invalshoek van de vaders!’

Daarin is Marijke vast niet de enige.

Dus, op verzoek: 3 trends over mannen en miskramen. En een primeur!

  • Trend 1: Er komt meer openheid. In maart 2020 interviewde NRC me voor het artikel ‘Ook de man verliest’. Dat was toen echt baanbrekend, aandacht voor mannen en miskramen. De media schrijven intussen gelukkig vaker over de impact van pril verlies op de vaders, laatst nog een mooi stuk in Mezza.En ik wil je een bijzondere podcast tippen. Arne vertelt over het fertiliteitstraject dat hij met zijn vrouw heeft doorlopen. Hij vertelt hoe het voor hem is geweest om met verlies om te moeten gaan. En hoe hij de zorg heeft ervaren. Boeiend gesprek tussen de twee neven Henk en Arne.Dit is de podcast. Als je nu geen half uurtje hebt om te luisteren, luister dan in elk geval even de 5 minuten vanaf minuut 18:40, echt.
  • Trend 2: Pril verlies is niet langer alleen een vrouwen-onderwerp. Mannen pakken steeds meer hun rol daarin. Dat is mooi, en nodig. Een daadkrachtig voorbeeld is de Stichting Rouwkost, voor ouders die een kind moeten verliezen. De vaders en mannen hebben in de initiatieven van Rouwkost een prominente rol.
  • Trend 3: Ook mannen willen specialist worden in miskraambegeleiding!
    Hoera, Jan Willem van Rangelrooij is de eerste man die als gecertificeerd miskraamcoach aan de slag gaat. Hij begeleidt mannen, vrouwen en koppels. Je kunt nu al bij hem terecht, in zijn praktijk RouwDouwer.

Deze primeur is een heel goede ontwikkeling, want soms hebben mannen mannen nodig. Ook als het gaat over thema’s als miskramen, abortus, fertiliteitstrajecten of een onvervulde kinderwens.

Ben jij of ken jij een man die erg geschikt is om de 2e mannelijke miskraamcoach te worden? Laten we dan gauw in gesprek gaan. Heel welkom bij mijn opleiding!