,

‘Maken we het niet te groot? Ik wil haar geen trauma aanpraten.’

Isabel* belde me. Ze is verloskundige in Friesland en volgde een paar jaar geleden mijn nascholing ‘Vrouwen met een miskraam goed begeleiden’.

‘Miriam, jij raadt toch aan om na 4 tot 6 weken nog eens te bellen met vrouwen die een miskraam hadden?’

Klopt! Dat staat trouwens ook in de richtlijn van de KNOV.

‘Ja, precies. We kregen bij je nascholing zo’n handig lijstje met 10 supervragen om te stellen. Die vragen werken ook echt super. Maar, ik vind het lastig als een vrouw helemaal niet meer bezig is met haar miskraam. Als ze zegt dat het prima met haar gaat. Dan weet ik niet hoe ik verder ga.’

Je bedoelt dat het gesprek dan een beetje stilvalt?

‘Ja, dan weet ik even niet wat ik kan zeggen. En meteen gedag zeggen kan ook niet. Kijk, ik hoef haar miskraam niet groter te maken dan het voor haar is. Ik wil haar geen drama aanpraten. Maar hoe weet ik of het écht goed gaat met haar?

Dit hoor ik van meer verloskundigen. Voor sommige vrouwen is de impact van een miskraam echt minder dan voor anderen. Anderen willen of kunnen nog niet voelen wat het echt met ze doet.

Ja! En bij ons in de regio zijn mensen heel nuchter hè.

Ha, dat hoor ik dus echt uit élke regio. Maar goed, ik help je uit de brand. Deze 3 vragen kun je stellen als het prima gaat met haar:

  • Wat heeft jou geholpen om met je verlies om te gaan?
  • Waar heb je het meest aan gehad?
  • Met wie heb je erover kunnen praten? Hoe was dat?

Oh, wat een goeie vragen. Dit is zo nuttig, dank!

Graag gedaan, Isabel!

 

Maria* is verloskundige in opleiding. ‘Bij de praktijk waar ik begin dit jaar stage liep, mocht ik die nazorg-telefoontjes doen. Ik zei dan ook wel eens: ‘Ik ben student, ik ben benieuwd wat jou het meest heeft geholpen de afgelopen maand?’ Nou, dan vertelden vrouwen echt van alles. Super-leerzaam voor mij! En omdat je vraagt naar waar ze iets aan gehad heeft, is het ook een heel constructief gesprek.’

 

‘Ik kende Jojanneke nog niet, maar ze stond op mijn dienstlijstje om te bellen, omdat ze 5 weken eerder een miskraam had gehad.’ Dit zegt Roos*, verloskundige in een groepspraktijk in Apeldoorn*. ‘Het ging prima met haar, dus ik vroeg wat door over wat haar geholpen had, met wie ze erover had kunnen praten. We kregen zo’n leuk gesprek! En toen bleek dat ze ook nog een vraag had over opnieuw zwanger worden. Daar kan ze ons natuurlijk altijd voor bellen, maar omdat ik háár nu belde, was het veel laagdrempeliger. Jojanneke is nu in haar 3e zwangerschap ook weer bij onze praktijk.’

 

– – – – –

Nog veel meer tips en suggesties krijg je in de eendaagse nascholing ‘Vrouwen met een miskraam goed begeleiden’. Geaccrediteerd door de KNOV, de BEN en de NVOG.

Leuk als je je inschrijft voor de scholing van 11 juli of 3 oktober!