, ,

Het grote gevaar van lotgenotencontact

Je hoort het vaker. Lotgenotencontact kan heel waardevol zijn na verlies. Tuurlijk. Maar er is ook een groot gevaar. Zeker als het gaat om lotgenotencontact na het verlies van een kindje in de zwangerschap. Lees gauw verder!

Wil je dat gevaar pareren? Leren hoe je lotgenoten echt goed begeleidt? Doe dan mee aan de opleiding ‘Vrouwen met een miskraam goed begeleiden in je coachpraktijk’. Binnenkort kun je al starten. Er is veel belangstelling voor deze unieke opleiding, dus reageer snel om zeker te zijn van je plek.

Welke vormen van lotgenotencontact zijn er?
Welke initiatieven zie ik om me heen ontstaan?

  • Vaak is praten een belangrijk onderdeel van het contact. Uitwisselen van persoonlijke ervaringen. Bijvoorbeeld in een ontspannen setting in een rustig café op zondagmiddag. Een facebookgroep als Miskraam Mama’s biedt hiervoor online een podium (met goed beheer!).
  • Soms wordt het lotgenotencontact aangevuld met schrijfopdrachten. Schrijf allemaal een brief aan je ongeboren kind, bijvoorbeeld.
  • Sommigen gaan de deelnemers iets creatiefs doen. Iets maken, vormgeven, letterlijk in de wereld zetten.

Wat is het grote gevaar van lotgenotencontact?
Deze vormen van lotgenotencontact kunnen heel waardevol zijn. Maar let op! Goede regie is cruciaal. Anders kan de groepsdynamiek onwenselijke bijeffecten geven. Sommige deelnemers kunnen ondergesneeuwd raken in de verhalen van anderen.

Deelnemers kunnen elkaar onbedoeld verder de put in praten, terwijl ze juist kwamen voor verlichting. Een ander gevaar van lotgenotencontact is dat leedconcurrentie op de loer ligt. Daar is echt niemand bij gebaat!

Degene die de groep leidt, moet zich daar terdege van bewust zijn. Bovendien moet ze écht weten wat ze doet in het contact met lotgenoten. Het gevaar van lotgenotencontact is dat mensen daarna juist verder van huis zijn. Dat is natuurlijk niet de intentie, maar dat kan wél gebeuren.

Stap niet in die valkuil!
Al ruim 20 jaar heb ik ervaring als trainer van groepen. Sinds 2011 heb ik vele groepen moeders begeleid om met het verlies van hun kindje in de zwangerschap om te gaan. Lotgenotencontact dus. Daarin heb ik wijze lessen opgedaan, die ik graag met je deel. Dus…

Hoe kun je lotgenotencontact veilig begeleiden?
Wil je leren hoe je vrouwen met een miskraam echt goed begeleidt als coach? Op een manier die zich bewezen heeft in de praktijk? Doe dan mee aan de opleiding voor begeleiders. Binnenkort kun je starten.

Dan leer je bijvoorbeeld hoe je individueel of in groepen kunt werken met oefeningen die zich ruim hebben bewezen in vele situaties. Je leert ook waar je op moet letten in het werken met groepen, zoals lotgenotencontact. Je ontdekt wat je als coach in de wereld wilt zetten en je leert hoe je dat doet. Op een manier die voor ouders veilig, aansprekend en echt helpend is. En je krijgt alles in handen om een succesvolle praktijk als miskraambegeleider te hebben.

Schrijf je nu in voor de opleiding
Je bent heel welkom om mee te doen aan deze unieke opleiding! Wil je meer weten? Of eerst overleggen of het aansluit bij jouw ervaringen? Bel of mail me dan gerust. Graag tot kijk!

© Miriam van Kreij – 2018