,

‘5 manieren om in Centering Pregnancy aandacht te hebben voor miskramen’

Veel verloskundigenpraktijken organiseren groepen Centering Pregnancy (CP) of zwangerschapscursussen. De verloskundige begeleidt zwangere vrouwen dan in een groep vrouwen die allemaal ongeveer net zo ver zwanger zijn. CP start meestal na 12 weken zwangerschap.

In de aanpak van CP is helaas nog geen aandacht voor miskramen. Maar het is een heel belangrijk onderwerp.

Waarom zou je in CP aandacht hebben voor eventuele eerdere miskramen?

  • Eerder verlies kan impact hebben op de nieuwe zwangerschap. De nieuwe zwangerschap kan zaken naar boven brengen die ze dacht al verwerkt te hebben.
  • De moeder is meestal niet meer zorgeloos zwanger na eerder verlies. Je wil haar zorgen serieus nemen.
  • Ze durft zich soms pas te verbinden met het nieuwe kindje, als de termijn waarop het eerder misging, voorbij is. Of pas als het nieuwe kindje geboren is. Je wil haar uitnodigen om zich eerder te hechten.

Dus, je wilt niet dat miskramen iets zijn wat beladen is of waar geheimzinnig over gedaan moet worden in CP of in je zwangerschapscursus.  Dat schaadt de nieuwe zwangerschap, dat schaadt de band tussen de moeder en haar nieuwe kindje, en dat schaadt haar vertrouwen in jou en in jullie praktijk.

Het kan ook anders. Het helpt vrouwen juist als er ook over eerdere miskramen gesproken kan worden. Juist bij de verloskundigenpraktijk, ook bij Centering Pregnancy! Daarin is dus heel belangrijk wat jij als CP-begeleider hierin doet!

Wat heb je nodig om dit goed te doen?

Het is nodig dat je weet hoe je miskramen en abortus ter sprake brengt op een manier die niet afschrikt. En het is nodig dat je precies weet hoe je vrouwen echt helpt om hun zwangerschap met vertrouwen te kunnen vervolgen.

Ik ben benieuwd hoe jullie dat doen in je praktijk?

5 praktische tips om in CP aandacht te hebben voor miskramen:

  • Leg de boeken ‘Begeleiding van vrouwen met een miskraam’, ‘Begeleiding na een afgebroken zwangerschap of abortus’ en ‘Als je je kindje verliest in de zwangerschap’ erbij op je boekentafel of in je boekenkast. Het boek ‘Als je je kindje verliest in de zwangerschap’ is heel waardevol om in te vullen tijdens de nieuwe zwangerschap. En in de begeleidingsboeken vinden vrouwen én mannen steun, door de vele ervaringsverhalen. Leg ook de prentenboeken ‘Kindje in de wolken’ en/of ‘Kindje in de zee van mama’s buik’ neer.
  • Deel deze link naar 5 tips om je miskraam te verwerkenwww.miskraambegeleiding.nl/herstel/. Zet de link bijvoorbeeld in het CP-werkboek dat de vrouwen bij je krijgen. Of mail de link naar ze.
  • Zorg dat je als CP-begeleider de nascholing ‘Vrouwen met een miskraam goed begeleiden’ hebt gevolgd. En liefst ook de nascholing ‘Vrouwen met een abortus provocatus goed begeleiden’. Dan leer je ook wat wél helpt om te zeggen tegen vrouwen die na een miskraam of abortus opnieuw zwanger zijn. Want weet: 1 op de 4 vrouwen maakt een miskraam mee. 1 op de 5 een abortus. Dat geldt ook voor de vrouwen in je CP-groepen.
  • Benoem in de eerste bijeenkomst en ook later: ‘Sommigen van jullie hebben hiervoor misschien een miskraam of abortus meegemaakt. Dat kan opspelen in deze nieuwe zwangerschap. Je bent welkom om erover te vertellen, voel je vooral niet verplicht. En merk je dat je meer nodig hebt, om genoeg vertrouwen te hebben in deze nieuwe zwangerschap? Laat het me weten.’
  • Zorg dat je dan ook echt weet hoe je haar goed helpt om met haar verlies om te gaan en om vertrouwen te hebben in de toekomst. Weet naar wie je kunt doorverwijzen als ze meer begeleiding kan gebruiken. Of – supertip! – leer zelf hoe je vrouwen en koppels hierin snel en goed begeleidt. Zodat ze haar zwangerschap met veel meer rust en vertrouwen kan vervolgen.

Overweeg je om je verloskundigenpraktijk uit te breiden met coaching rond miskramen en abortus? Goed plan! Neem contact met me op, dan geef ik je graag ideeën hoe je dit kunt doen op een manier die meteen veel kan betekenen voor je praktijk.

Ik spreek je graag. Al je vragen zijn welkom op info@miskraambegeleiding.nl.