miskraam

Waarom Robert zijn vrouw niet vraagt naar de miskraam?

Mannen en vrouwen verwerken een miskraam anders. Zoals ze wel meer dingen anders doen. Dat kan een probleem worden, als je dat niet weet. Of als je dat niet accepteert van elkaar. Dan komt je relatie onder druk te staan. Dan kan een miskraam zelfs leiden tot een scheiding. Dat is wel heel hard van de roze wolk afvallen…

Maar zo hoeft het niet te gaan. Als je accepteert dat mannen en vrouwen een miskraam anders verwerken, en als je elkaar daarin de ruimte geeft, dan kan je relatie er zelfs sterker van worden. Hoe kun je dat doen?

Vorige week sprak ik Robert. Robert is al jaren gelukkig getrouwd met Inge en samen hebben ze 3 pubers.

Robert vertelde over hun miskraam, 16 jaar geleden. “We hebben het naar mijn gevoel niet heel goed verwerkt. De zwangerschap kwam op een moment dat het net weer beter ging met onze relatie.

De miskraam was een drama. Maar ik ben toen snel van alles gaan regelen. En we zijn toen een weekendje samen weggegaan, naar zee. Daar zijn we toen heel dronken geworden. Over dat weekendje hebben we het nog wel eens, maar nooit over de aanleiding. Nooit over de miskraam.

Ik ben bang om er met Inge over te praten, dus ik begin er eigenlijk nooit over. Ik wil er natuurlijk voor haar zijn, maar het laatste wat je als man wil, is dat je vrouw heel hard gaat huilen…

Ik weet eigenlijk niet hoe het voor haar is. Hoe ze er op terugkijkt.

Ja, nu we het er zo over hebben: ik ga het haar toch vragen binnenkort. Want ik gun haar ook dat ze het verder verwerkt, als dat nodig is. Voor haar, voor onze relatie en voor ons gezin. Ik zou willen dat ze zelfs kracht haalt uit die ervaring.”

Dank, Robert, voor je openheid. En dank dat ik je verhaal in dit artikel mocht delen!

En hoe zit dat bij jou thuis?

Praat je met je partner nog over de miskraam? Of gaat het gesprek er net als bij Robert en Inge eigenlijk nooit meer over?

Mijn advies is: durf erover te praten met elkaar. Ook als je het spannend vindt. Ook als er misschien tranen komen. En neem je eigen gevoel serieus, ook als je partner het anders voelt.

 

Gratis checklist met 7 simpele manieren om met je partner in gesprek te gaan over je miskraam.

Vul hier je voornaam en je e-mailadres in. Dan krijg je meteen de checklist ‘7 manieren om het gesprek aan te gaan. Ook als jullie eigenlijk nooit meer praten over jullie miskraam.’ Natuurlijk ga ik vertrouwelijk om met je gegevens.

Natuurlijk kun je je altijd weer afmelden als je genoeg hebt gelezen.

dit veld niet invullen s.v.p.

© Miriam van Kreij – 2016