Tweeling zijn. Dat doe je soms alleen.

Op de laag van de ziel zijn tweelingen heel bijzonder. De diepste verbinding is namelijk die tussen kinderen die samen waren in de baarmoeder. Ook als die tijd maar heel kort was.

Die verbinding gaat verder dan die tussen ‘gewone’ broers en zussen. Die verbinding is op zielsniveau zelfs sterker dan de verbinding met de moeder.

Hoe vaak komt het voor?
De schatting is dat 10% van de zwangerschappen begint als die van een tweeling. Maar ergens tijdens de zwangerschap redt een van de kindjes het dan niet. Soms krijgt de moeder een bloeding of een miskraam, maar lang niet altijd. Soms merkt ze er niks van.

Het andere kind wordt geboren als eenling. Maar vaak mist het kind de ander, bewust of onbewust.

Stel, je vermoedt dat je een verloren tweelinghelft hebt. Dat je een alleengeboren tweeling bent. Wat kun je dan bij jezelf merken?
Het kan bijvoorbeeld zijn dat je steeds een nieuwe uitdaging of ervaring zoekt. Dat je je hele leven al op zoek bent, maar dat niets je voldoening brengt. Dat je steeds teveel dingen tegelijkertijd wilt doen. Het wordt ook gekoppeld aan hooggevoeligheid. En aan al jong weten dat je anders bent dan anderen. En zo zijn er nog veel meer indicatoren die vaak optreden bij alleengeboren tweelingen.

Wat kun je nu doen?
Het verlies en het gemis van je tweelinghelft is groot, of je je er nu bewust van bent of niet. Je hebt je te verhouden tot je verloren tweelingbroer of –zus. Dat geeft rust. En je creëert zo een bedding om je eigen leven te gaan leven. Het is fijn om dat in een veilige setting te doen.

Wil je heling en rust? 
Weet je of vermoed je, dat je zelf de helft van een tweeling bent? Wil je dit thema onderzoeken, zodat je meer rust krijgt in je leven? Dan ben je van harte welkom. Bel of mail me om te horen wat ik voor je kan doen.

Of, ben je als moeder de helft van je tweeling verloren? Neem dan dan gerust contact op voor een verkennend gesprek. Dat is ook helend voor je alleengeboren tweelingkind. En voor je eventuele andere kinderen, omdat ook het ongeboren kind plek heeft in de kinderrij. Je bent van harte welkom!

Wil je er meer over lezen?
Wil je meer lezen over verloren tweelinghelften? Dan kan ik je deze boeken aanbevelen:

  • Het drama in de moederschoot – Alfred & Bettina Austermann.
  • Ik wou dat ik twee hondjes was dan kon ik samen spelen – Aranka Reeuwijk-Willems

Ook goed om te weten als je op internet meer info zoekt: de Engelse begrippen womb twin survivor (WTS) en vanished twin syndrome (VTS) worden ook op Nederlandse sites veel gebruikt.

© Miriam van Kreij – 2014.