“We begrijpen elkaar niet.” Een oefening die helpt!

  • “Het lijkt wel alsof hij er niet meer mee bezig is!”
  • “Hij zegt dat hij er niks bij voelt.”
  • “Ik begin er maar niet meer over. Hij doet dat ook niet.”
  • “Mijn man kan alleen maar denken aan een volgend kindje.”
  • “Hier ook flink wat huwelijksstress na mijn miskramen. We begrijpen elkaar niet.”
  • “Hij snapte niet dat ik zo veel huilde en maar zo verdrietig bleef om alles.”

Zomaar wat vrouwen aan het woord, over het contact met hun partner, na een miskraam. Herken je daar iets in? Zeker op momenten dat het zwaar of spannend is, kunnen de verschillen tussen jou en je partner zo groot lijken.

Wat kun je doen om weer dichter bij elkaar te komen? Ook in verdriet en gemis?

Ik deel graag een oefening met je. Dit mooie ritueel begint bij jezelf. Daarna maak je in woorden de beweging naar je partner.

De oefening voor je relatie
Ga tegenover elkaar staan. Leg je hand op je hart. En spreek de woorden uit. Je kunt ze in gedachten uitspreken, of hardop.

Ik acht mezelf.
Ik acht mezelf en de familie waar ik uit voortkom.
Ik acht mezelf, de familie waar ik uit voortkom en het lot dat ik draag.

Ik acht jou.
Ik acht jou en de familie waar jij uit voortkomt.
Ik acht jou, de familie waar jij uit voortkomt en het lot dat jij draagt.

Wat doet het je, als je dit met aandacht zegt? Kun je het menen? Zo niet, wat staat er nog in de weg? En als je het uitspreekt, wat brengt het jou, jullie? Hoe doe jij dat in de praktijk: achten? Kortom, genoeg gespreksstof. Misschien tijd om weer eens samen uit eten te gaan?

Variant op de oefening: doe ‘m in je eentje
Trouwens, als het een stap te ver is om dit als partners samen te doen, kun je ook eerst alleen beginnen. Doe het dan als je eens alleen thuis bent. Dan stel je je gewoon voor dat je partner tegenover je staat. Voel maar dat het zelfs dan al kracht heeft.

Misschien vind je het inspirerend om dit blog te lezen, dat Daniëlle schreef na een familieopstelling bij mij. Over hoe goed het kan zijn om je eigen lot te achten…

Is er iets te helen in je relatie? Of in de familie waar je uit voortkomt?
Vraag dan hier een gesprek aan om te bespreken of persoonlijke begeleiding iets voor jou, voor jullie kan zijn. Je bent van harte welkom, alleen of samen met je partner.

Alle goeds gewenst voor jou en je partner!

© Miriam van Kreij – 2015.