Waarom een luisterend oor echt niet genoeg is na een miskraam

Een luisterend oor lijkt vaak een goede oplossing bij verdriet. Maar, helaas werkt dat bij miskramen toch vaak niet zo.

Ik spreek veel verloskundigen en coaches die graag meer willen betekenen voor ouders met een miskraam. Heel mooi natuurlijk! Vaak hoor ik dan: “Ze kan haar verhaal bij me doen, ik kan goed luisteren.” Ja, dat is natuurlijk fijn.

Helaas blijkt in de praktijk dat dat luisterende oor onvoldoende is. 2 belangrijke redenen:

  • Soms luistert de omgeving maar kort. In de Volkskrant stond deze maand een mooi artikel over rouw, met de rake zin ‘Verdriet duurt langer dan medeleven’. Dat is ook bij miskramen vaak zo.
  • Maar goed, stel dat de omgeving wél heel begaan is en langere tijd wil luisteren. Waarom is dat ook niet altijd de oplossing? Omdat de moeder haar eigen verhaal intussen wel kent. Het is als de groef in een plaat, steeds hetzelfde verhaal. Dat brengt geen nieuwe inzichten.

Waarmee schiet je als coach te kort?
Als je werkt als professional in de zorg, of als coach of therapeut, kun je dit thema dus niet afdoen met een luisterend oor of enkele goede vragen. Daarmee help je mensen echt onvoldoende. Dat is zonde. Dat kan bovendien schadelijk zijn voor de ouders, draagt niet bij aan hun vertrouwen in jou. En het kan ook een deuk geven in je zelfvertrouwen, omdat je weet dat je je cliënten niet optimaal helpt.

Wat is dan wél nodig? Ouders die hun kindje zijn verloren in de zwangerschap, hebben helende ervaringen nodig, nieuwe inzichten waardoor ze weer perspectieven zien. Zodat ze, in verbinding met het kindje dat ze verloren, weer verder kunnen met hun leven.

3 tips voor jou als coach of begeleider

  • Je moet weten wat je doet bij zo’n precair thema als het verlies van een kindje in de zwangerschap. Je moet weten hoe je geen schade berokkent, maar juist helpt in de verwerking. Je moet weten hoe dat specifiek werkt bij verlies in de zwangerschap.
    (Dat is trouwens iets heel anders dan rouw en verlies in het algemeen. Bijvoorbeeld omdat het verlies bij een miskraam vaak niet tastbaar is en omdat er voor ouders en omgeving vaak weinig herinneringen zijn. Ik heb intussen diverse rouwtherapeuten mogen bijscholen op dit specifieke gebied.)
    Kortom, je moet leren hoe je ouders ook in zo’n beladen situatie goed helpt.
  • Een belangrijke stap is dat je weet of het thema kan spelen. Vraag ernaar! Vraag bijvoorbeeld aan je cliënt: ben je vaker in verwachting geweest dan van je levende kinderen?
  • En vind je dit spannend gebied? Onderzoek dan je eigen ervaringen. Verloor je zelf een kindje in de zwangerschap? Of was je moeder vaker in verwachting dan van jou en je broers of zussen? Intussen zie ik vaak dat werken als miskraambegeleider ook helend is voor je eigen geschiedenis als coach… Dus, voel je dat dit thema je raakt? Neem het serieus en doe er iets mee!

Waar leer je hoe je ouders goed helpt? Dat leer je in de unieke opleiding ‘Vrouwen met een miskraam goed begeleiden in je coachpraktijk’. De specialistische opleiding waarin je kort en krachtig leert hoe je ouders echt helpt om met hun prille verlies om te gaan. Ook superwaardevol om je werk als verloskundige te verbreden en verdiepen!

Kijk of de opleiding je aanspreekt. Binnenkort start de opleiding weer. De eerste drie lichtingen zijn inmiddels afgestudeerd. De coaches die ik heb opgeleid zijn heel bevlogen aan de slag gegaan hiermee. Fijn, want zo is voor steeds meer ouders in hun regio goede hulp bereikbaar, heel belangrijk juist rond zo’n kwetsbaar thema.

Goed, overweeg je de opleiding? Heb je misschien nog vragen?Bel me op 06 244 15 838 of mail me via info@miskraambegeleiding.nl, dan gaan we er deze week nog over in gesprek. Graag tot horens!

© Miriam van Kreij – 2019