5 tips om te herstellen van je miskraam
Had je ooit een miskraam? Of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of een abortus? Of misschien waren er embryo’s in een vruchtbaarheidstraject? Of verloor je de helft van je tweeling?
Dan kun je daar ook later nog veel last van hebben. Piekeren helpt meestal niet.
De meeste ouders die hulp zoeken, hebben de regie over hun leven. Op de meeste vlakken gaat dat prima. Maar ze merken dat dat nog niet zo gemakkelijk is rond het verlies van hun kind(eren). Ze voelen dat dit echt grote impact heeft. Wegdrukken van emoties blijkt niet zo goed te werken. Doordenderen in je werk ook niet. Misschien herken je dat?
5 tips die je kunnen helpen om je miskraam te verwerken
‘Toen ik de miskramen kreeg, stopte ik het verdriet weg. Ik was vooral bezig om opnieuw zwanger te worden. Achteraf had ik gewild dat ik toen veel bewuster met het verlies bezig was geweest. Deze tips helpen me, ook nu, na al die tijd.’ Youri Fabienne.
Het belangrijkste advies is: doe wat past bij jou. Volg daarbij je gevoel. Ga wandelen of dansen, praat of schrijf erover, knutsel iets, zet een tatoeage, laat een sieraad maken, doe wat past bij jou. Dit is ook waardevol als je miskramen langer geleden zijn.
Heb je de behoefte om iets te doen met je verlies? Hier lees je 5 concrete tips, die al veel ouders hebben geholpen om de ervaringen rond hun miskraam of abortus te verwerken.
- Schrijf een brief aan je kindje. Vertel daarin hoe je terugkijkt op de zwangerschap. Vertel ook hoe het kindje nu plek heeft in je leven, in jullie gezin. Misschien vertel je ook welke toekomst je voor dit kind gedroomd had? Ook je partner kan zo’n brief schrijven. Het kan heel waardevol zijn om elkaars brieven te lezen.
- Verzamel spulletjes die je herinneren aan het kindje dat er zo kort was. Misschien de zwangerschapstest, een echofoto, de eerste sokjes die je kreeg? Je kunt ze neerzetten op een mooi plekje in huis en er geregeld een kaarsje bij branden. Voor zo lang het voor jou prettig is. Of je bewaart de spulletjes in een mooie bewaardoos? Of zet symbolisch een mooi beeldje neer.
- Luister naar muziek waar je troost in vindt.
Op miskraambegeleiding.nl/muziek vind je meer dan zeventig liedjes, die ouders steun en troost hebben gegeven.
- Vertel je andere kinderen erover. Misschien vraag je je af hoe en óf je je andere kind(eren) wel moet vertellen over het kindje dat er nooit kwam. Er zijn verschillende redenen om dat wel te doen. Het kan namelijk meer rust geven in je gezin. Het kan je andere kind(eren) helpen. Bovendien leef je je kinderen vóór dat je ook over lastige of verdrietige onderwerpen mag praten. Dat is heel waardevol in je opvoeding. Vind je het nog lastig om het ze te vertellen? Download dan het ‘5-stappenplan om je kinderen te vertellen over je miskraam’ op www.miskraambegeleiding.nl/stappenplan.
- Vul het (ver)werkboek in ‘Als je je kindje verliest in de zwangerschap’. Hou je van schrijven? Op een gerichte, helpende manier? Vul dan het boek in ‘Als je je kindje verliest in de zwangerschap’.
‘Eindelijk een boek voor mij! Zo fijn dat ik in dit boek kan schrijven en tekenen over mijn ervaringen met het kindje dat ik verloor. Heel erg waardevol.’ Brenda
Deze tips en veel meer waardevolle suggesties vind je in het boek ‘Als je je kindje verliest in de zwangerschap’. Miriam van Kreij van Miskraambegeleiding Nederland schreef dit boek.
Het is een persoonlijk (ver)werkboek om in te vullen en te bewaren. Met uitnodigende vragen, bemoedigende gedichten en toegankelijke suggesties. Je vindt er ook concrete suggesties om er met je partner over te praten, ook als jullie verlies al langer geleden is.
‘Als je je kindje verliest in de zwangerschap’ is te krijgen bij de boekhandels en online.
Extra tip: gedenkplek voor het kindje van je miskraam
Wil je het kindje van je miskraam of afgebroken zwangerschap gedenken op een bijzondere plek? Kijk in deze lijst of er een monument of gedenkplek is bij jou in de buurt.
Heb je meer nodig om met je verlies om te gaan?
Wees welkom bij gecertificeerde coaches!
Ben je te veel bezig met je miskraam of met je abortus? En voel je dat je hulp nodig hebt? Zoek dan persoonlijke begeleiding bij een gecertificeerde coach of verloskundigenpraktijk met deze expertise. In het hele land zijn verloskundigen en coaches die door Miskraambegeleiding Nederland zijn opgeleid. Zijn ze door Miriam gecertificeerd, dan weet je zeker dat je goed en gericht begeleid wordt.
Zoek via deze link een coach in je buurt en neem contact op!
