Rust aan tafel

Als ouders of kinderen niet op hun eigen plek zitten, ontstaat er onrust. Dan is er bijvoorbeeld geharrewar tussen de kinderen. Of ze willen niet eten. Of ze maken veel kabaal tijdens het eten. Onrust aan tafel.

Maar, als iedereen wel op de juiste plek zit, kun je gezellig eten. Er is rust aan tafel. Aandacht voor het eten en aandacht voor ieders verhalen. Rust en ruimte.

Een utopie? Lees hier hoe je die rust en ruimte vandaag al kunt regelen!

Hoe zit je nu aan tafel?

Hoe zitten jullie nu aan tafel? Wie zit naast wie? En wie ertegenover? Of hebben jullie geen vaste plek? En hoe ervaar je het als je met je gezin aan tafel zit? Is het eten een gezellig moment waarop jullie echt contact hebben met elkaar? Of is er strijd of drukte aan tafel? Naar wie gaat de meeste aandacht aan tafel? Geeft de gezamenlijke maaltijd je energie, of ben je blij als het weer voorbij is?

Wanneer heb je de meeste rust aan tafel?
Vanuit familieopstellingen is er een volgorde waarin je de meeste balans zult ervaren. Die volgorde is als volgt, met de klok mee: vader, moeder, oudste kind, tweede kind, … , jongste kind. Het is het fijnst als vader en moeder naast elkaar aan een lange kant van de tafel zitten. En de kinderen er tegenover.
Hoe is dat voor een gezin met twee kinderen? Vader heeft dan moeder aan zijn linkerkant. Tegenover moeder zit het oudste kind, daarnaast het jongste kind. De jongste komt daarmee tegenover vader te zitten.

Tip: ga aan tafel zitten op systemische volgorde!
Hierboven las je al in welke volgorde je de meeste rust en ruimte aan de eettafel hebt. Probeer het gewoon eens uit! Ga bijvoorbeeld komend weekend eens op systemische volgorde zitten. De kinderen zijn meestal erg in voor een experiment!

Wat brengt die volgorde aan jouw eettafel?
Wat doet die volgorde met het plezier aan de tafel bij jou thuis? Wat valt je op aan het gedrag van de kinderen? En wat voel je anders op deze plek naast je partner? Ik ben benieuwd naar je ervaringen. Deel ze bijvoorbeeld op twitter met me op @miriamvk.

Wil je meer?
Wil je meer inspirerende tips, specifiek voor jouw situatie? Regel een groep van minstens 15 mensen. Dan kom ik mijn workshop ‘Rust aan tafel’ met plezier bij jou geven. Hieronder lees je meer over deze praktische workshop. Graag tot ziens!

 

Kom naar de workshop: Rust aan tafel

Hierboven las je het al. Als iedereen op de juiste plek zit, kun je gezellig eten. In mijn korte interactieve workshop laat ik je ervaren dat de volgorde aan tafel echt verschil maakt. Het maakt echt uit wie waar zit aan tafel. In de workshop krijg je praktische tips die je meteen al kunt uitproberen in je gezin.

In de workshop is ook ruimte om in te gaan op bijzondere situaties. Hoe zit je bijvoorbeeld in een gezin met veel kinderen, een een-ouder gezin, een samengesteld gezin, een gezin met au-pair, een gezin waar vader vaak na het eten thuiskomt of een gezin waar oma vaak mee-eet?

Welkom bij de workshop!

Eerdere deelnemers aan deze workshop:
– Zo bijzonder om het zelf te ervaren!
– Nooit bij stilgestaan dat de volgorde zo’n verschil maakt. Ik ga het gelijk veranderen thuis!
– Dank voor de tips. Dat het zo simpel kan zijn!
– Ik geloof erin, nu ik het ook lijfelijk heb ervaren.
– Kan ik mijn partner ook sturen naar deze workshop? 😉
– We hebben het thuis meteen aangepast. En het werkt! Het is echt rustiger en gezelliger!
– De sfeer bij ons aan tafel is veel beter geworden. Er is inderdaad meer rust, maar ook meer ruimte voor iedereen.

Overigens, De Telegraaf en Trouw schreven ook over mijn workshop. En EditieNL maakte er op tv dit item over.

Wanneer kun je de workshop doen?
De workshop geef ik met veel plezier op uitnodiging. Dus, krijg je minstens 15 ouders bij elkaar? Misschien je vriendinnengroep of een ouderavond van school? Bel of mail me dan om het verder af te stemmen. Ik ga met graag met jullie aan de slag!

© Miriam van Kreij – 2013.