Miskraamcoaching: waarom het een goede optie is als je verloskundige bent en wat ouder wordt
”Al 23 jaar. Hij vroeg me verkering in het zwembad, toen ik 15 was.”
“En hebben jullie het nog leuk?”
“Best.”
“Best? Is dat genoeg?”
“Ach, ik hou niet van gedoe.”
Fair enough. Met je werk kun je ook zo omgaan. Je hóéft niks te veranderen. Maar je kunt ook iets nieuws proberen. Miskraamcoaching bijvoorbeeld.
Miskraamcoaching? Is dat leuk werk?
Ik vind van wel. Plus: je kunt je eigen werktijd indelen, je bepaalt je eigen prijs en je hebt niks meer te maken met zorgverzekeraars. En ook niet met collega’s, als je dat niet wilt.
Linda* is miskraamcoach in Zwolle*. Ze werkt drie dagen van 9 tot 15 uur, zodat ze haar kinderen zelf van school kan halen. En elke maand draait ze draait ze als waarnemer nog één weekenddienst bij de verloskundigenpraktijk waar ze tien jaar gewerkt heeft.
Willen klanten niet liever dat de verzekering betaalt?
Ja. Maar dat doet helaas nog geen enkele verzekering. Het voordeel is dat je klant niet op een wachtlijst hoeft voor de reguliere ggz. Daar vindt ze sowieso geen gespecialiseerde miskraamcoach.
Milou* en Jasper* hebben hun tweede miskraam. Milou (37) zoekt hulp om ermee om te gaan, voordat ze opnieuw zwanger wordt. Haar verloskundige zegt dat een miskraamcoach misschien iets voor ze is. Ze heet Sophie*. Een week later zitten Milou en Jasper op Sophies groene stoelen voor hun eerste sessie. Het korte traject bij Sophie werkt meteen: Milou en Jasper kunnen er nu samen over praten, ze spreken weer af met vrienden en ze durven een nieuwe zwangerschap aan.
Maar ik wil de verloskunde niet loslaten. Kan het ook naast elkaar?
Ja, natuurlijk. Die combinatie werkt juist goed. Je bouwt voort op je ervaring én je kunt vrouwen nog beter helpen. En: als jij steeds meer bezig bent met miskraamcoaching, willen je jonge collega’s vast diensten van je overnemen.
Ik wil eigenlijk niet onafhankelijk zijn. Ik heb collega’s nodig.
Stel aan je maten voor om miskraamcoaching aan te bieden onder de vlag van de praktijk. Dan kun je je inhoudelijk toch verder ontwikkelen.
Het is een nieuw vak, ik ben bang dat ik niet genoeg klanten krijg.
Klopt, niet iedereen kent het nog. Dus het kan zijn dat je in je regio nog wat aan marketing moet doen. Stuur een mail aan de huisartsen en POH GGZ’s in jullie wijk. Geef een presentatie in jullie Verloskundig SamenwerkingsVerband (VSV). Schrijf er over op social media. Eén op de vier vrouwen maakt minstens één miskraam mee, ook in jullie regio. Er is behoefte aan hulp om ermee om te gaan.
Ilse* is verloskundige in Arnhem* en sinds twee jaar is ze ook miskraamcoach. Ze helpt vrouwen uit haar eigen praktijk. Maar het nieuws gaat snel rond. Inmiddels komen haar coachees uit heel Gelderland. Als ze opnieuw zwanger worden, willen ze graag bij Ilse en haar collega’s blijven. Dat gaat helaas niet, die klanten wonen te ver weg om er bij een bevalling op tijd te kunnen zijn.
In de regio Den-Haag* zijn inmiddels vijf verloskundigen ook miskraamcoach. Lieke* is één van hen. Ze heeft een verloskundigenmaatschap met Anneke en Karien. Als vrouwen hulp nodig hebben bij een miskraam , verwijzen Anneke en Karien ze meteen naar Lieke door. Ze hebben in de maatschap afgesproken dat de inkomsten van de miskraamcoaching naar Lieke gaan, net zoals Anneke een bedrag krijgt voor haar werk als draagconsulent.
En nu?
Ben je benieuwd of het ook iets voor jou kan zijn? Mail me op info@miskraambegeleiding.nl, dan spreken we elkaar gauw.
* Ja, de namen en plaatsnamen zijn geanonimiseerd.
© Miriam van Kreij – 2021