Een miskraam. En de grote vraag is: waarom?

De vraag
Op de Facebook groep ‘Miskraam mama’s‘ is het een veelgestelde vraag: Waarom ging het mis? Waarom kreeg ik een miskraam? Waarom kon het kindje niet blijven?

Op mijn dagen met familieopstellingen kan je ongeboren kind een stem krijgen, omdat een representant dan de rol van het kindje inneemt. Dat is altijd heel bijzonder. Dan gebeurt het soms dat de moeder wil weten van haar kind: Waarom ging je? Waarom kon je niet blijven?

Het antwoord
En wat blijkt? De reactie van het kind is dan eigenlijk altijd: “Maar mama, ik bén er!”

Dat is zo prachtig! Op zielsniveau is de verbinding er. Al heb je in het dagelijks leven geen kindje om vast te houden. Op de laag van de ziel is er een vanzelfsprekend contact. Het kind is er liefdevol aanwezig. Het wordt graag gezien.

Zodra de moeder dat ervaart, ontstaat er rust. Ze beseft dan dat het contact er inderdaad gewoon is, al is het soms vooral in de onderstroom.

Die verbinding tussen moeder en kind maakt dat de moeder in het dagelijks leven meer rust ervaart. Er valt een zwaarte van haar af. Het leven wordt er lichter van. Completer ook.

Misschien is dat een troost voor jou, als je zelf ook de vraag hebt: waarom?!

Hoe zit het in jouw situatie?
Wil je jouw situatie in een opstelling onderzoeken? Dan ben je van harte welkom. Bijvoorbeeld bij een individuele dag, waarop je heel gericht rust gaat vinden rond het kind dat je verloor. Doe je mee? Vul dan hier je gegevens in, dan ontmoet ik je graag binnenkort.

© Miriam van Kreij – 2015.