“Afgelopen zomer is het helemaal misgegaan…”

Selma, Petra en Anne deden mee aan mijn speciale dag voor vrouwen die een kind verloren tijdens de zwangerschap. Het zijn altijd heel bijzondere dagen. Hieronder lees je hun ervaringen.

Waarom deed je mee aan deze dag rond miskramen?
Selma vertelt: “Afgelopen zomer is het helemaal misgegaan in het buitenland tijdens mijn zwangerschap. Mijn man en ik kwamen in een verschrikkelijke nachtmerrie terecht en uiteindelijk hebben we ons kindje van bijna 17 weken verloren. Nog dagelijks zijn we onder de indruk van deze gebeurtenis en zoeken we manieren om met ons verdriet om te gaan.

Ik twijfelde eerst nog over de workshop omdat het zo recent is gebeurd maar het was een bijzondere dag met veel inzichten. Vooral de begeleiding, rust en professionaliteit van Miriam vond ik erg prettig. De workshop werd gegeven op een fijne locatie en er was een heerlijke lunch verzorgd. De workshop heeft indruk gemaakt: een intense, emotionele en verbindende dag.”

Verloren tweelinghelft
Petra legt uit waarom zij meedeed aan de dag. “Mijn miskraam ging om een vanishing twin. Ons zoontje verloor daardoor zijn tweelinghelft. Omdat ik zelf de helft van een tweeling ben, lijkt het me vreselijk om je tweelinghelft te moeten missen.
Door de workshop kregen onze kinderen ieder hun eigen plek in het familiesysteem. Daarbij bleek onze welgeboren zoon ons derde kind te zijn, niet langer ons tweede kind. Er kwam er veel ruimte en rust in ons gezin op een manier die alleen voelbaar wordt zodra je een opstelling hebt ondergaan.

Verstandelijk gezien kun je het natuurlijk wel aannemelijk vinden, maar gevoelsmatig ging er een heuse wereld voor me open. Het geeft ergens innerlijke vrede dat we het ongeboren kindje een oprechte eigen plaats hebben gegeven.”

Anne, wat bracht de dag jou?
“Het heeft me vooral rust gebracht, ik heb ze weer bij me en dat geeft enorm veel rust. Ik voel me vrolijk, vrij, licht in mijn gemoedstoestand… Bijzonder fijn! Ik merk dat ik echt rustiger ben en opgewekter. Dat was heel helend voor mij. Dank je wel voor alles.”

Heel graag gedaan, natuurlijk. Ik ben elke keer onder de indruk van de vrouwen, hun verhalen en de verbinding die ontstaat. Een eer om daaraan te mogen bijdragen.

En nu jij. Wat heb jij nodig?
Wil je naast je verdriet en gemis ook lichtheid voelen? En weer vertrouwen krijgen in de toekomst? Dan ben je heel welkom voor individuele begeleiding om je miskraam te verwerken. (Het groepsprogramma waarover dit artikel gaat is er helaas niet meer, maar de individuele begeleiding is zeker zo effectief.) Graag tot kijk!

© Miriam van Kreij – 2015.