Aan tafel met de mensen van vroeger

Weet je nog hoe je vroeger thuis aan tafel zat? Naast wie zat je? En wie had je tegenover je? Hoe was dat voor jou?

Tegenwoordig zit je misschien niet meer zo vaak aan tafel met je gezin van herkomst. Toch kan het boeiend zijn om wel weer eens te doen!

Afgelopen weekend had ik weer zo’n etentje. Met mijn ouders, mijn zusje en broertjes. Met z’n zessen. Je kunt je voorstellen dat de gesprekken dan anders zijn, dan wanneer de aanhang en (klein)kinderen erbij zijn. Wij genieten er erg van, zo’n etentje met z’n zessen. Ook dankbaar dat we dat kunnen doen.

Hoe is dat bij jou? Zit je ook nog af en toe aan tafel met je gezin van herkomst? Of speelt er iets waardoor dat niet gebeurt?

Wat kun je doen? Ik geef je graag drie suggesties

  • Organiseer een etentje met je gezin van herkomst. Dus alleen je ouders en broers en zussen. En, als je al volwassen kinderen hebt: alleen met je eigen kinderen, zonder aanhang.
  • Ga dan op systemische volgorde zitten. En ervaar wat dat met je doet. En met de aandacht en gesprekken aan tafel.

    Korte uitleg over de volgorde: vanuit familieopstellingen, systemisch werk, is dit de volgorde waarin je de meeste rust en balans zult ervaren. Met de klok mee: vader, moeder, oudste kind, tweede kind, … , jongste kind. Je kunt de volgorde in stilte organiseren, door naamkaartjes neer te leggen bijvoorbeeld. Maar je kunt het ook openlijk bespreken met de anderen aan tafel. Of zeggen: ‘Zijn jullie in voor een experiment?’

  • Geef ook aandacht aan de mensen uit je gezin van herkomst die niet meer aan tafel zitten. Misschien zijn ze overleden of zijn er andere redenen. Het is goed dat ze toch een plek krijgen, bijvoorbeeld door hun naam te noemen. Of door hun lievelingsgerecht te eten.

Ga jij het experiment aan? Ik ben benieuwd naar je ervaringen! Je kunt me mailen op info@mirremaan.nl en op Twitter bereiken via @miriamvk. Natuurlijk ben je ook welkom voor persoonlijke begeleiding op thema’s uit je geschiedenis.

© Miriam van Kreij – 2012.